Държавата платила 55,7 млн. за зимното чистене

Ремонтите по магистралите спират временно на 1 юли, обеща пак Павлова
Обновена: 12 май 2015 15:26 | 12 май 2015 15:25, Миглена Иванова
12
Държавата платила 55,7 млн. за зимното чистене
Снимка: БТА

Общо 55,7 млн. лева са изплатени на пътноподдържащите фирми за зимното поддържане на пътищата през този зимен сезон, съобщи на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В 7 области - Враца, Видин, Ямбол, Кърджали, Плевен, Смолян и Варна, на пътноподдържащите фирми са наложени санкции за общо около 280 хил. лева, допълни Павлова.

Средствата на Агенцията за текущ ремонт на пътната мрежа са в размер на 56 млн. лева по сключени договори извън зимното поддържане. От тях 9,5 млн. лева са вече вложени в спешни ремонти, осъществени преди началото на строителния сезон. Други 5 млн. лева са изхарчени за ремонти през април по най-проблемните участъци от първокласната пътна мрежа.

За да се подпомогнат общините, които също трябва да правят ремонти по общинските пътища и пътната мрежа от най-нисък клас, фрезованият материал, който ще остане от големите ремонти по магистралите, ще бъде дарен на кметовете. Националното сдружение на общините ще събира заявките на кметовете и ще определи коя община какво и колко ще получи, обясни Павлова.

Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров каза, че досега практиката е била такъв останал материал да се дава на областните пътни управления. Дарения са правени и на общини, които декларират, че ще го влагат в общинска пътна инфраструктура, но е имало ограничение от 2 хил. т на кметство (община).

Лазаров допълни, че заради частичната подготовка на пътната мрежа за зимата поради недостига на пари проблемите и предизвикателствата през пролетта са повече.

Той посочи още, че парите, които са били заложени в бюджета на Агенцията за ремонт на магистралите – около 4 млн. лева, ще бъдат пренасочени към други пътни ремонти, след като правителството отпусна необходимите 100 млн. лева за цялостна рехабилитация на критичните участъци.

Лиляна Павлова потвърди още веднъж, че с изключение на виадуктите ремонтите по магистралите ще приключат временно на 1 юли и ще бъдат подновени от септември, след края на активния летен сезон. Участъците трябва да са напълно готови преди зимата.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Сега ми стана ясно защо България беше скована от снежна покривка до април месец.... Ами след като гюбрата Павлова и тиквата Бойко са прибрали парите, такива не са останали за да се преведът на фирмите за зимно поддържане
8
0
 
1
 
! Отговори
pornohub преди 8 години
gelda6 Lili vdiga6 samoleta , ne gleda6 zna4e ne stava
7
0
 
2
 
! Отговори
CIK - 2 преди 8 години
вместо УВОЛНИЕ повече реклама в Медиите
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя свлеч ви ви харесва бе приятели....от овца ако скачаш веднага на жена може ... Амаа върху тая няма и да се изпикая :)))) 8}
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали за 5 и няколко крадеца с якички и полички са разделили 50 ...
4
0
 
6
 
! Отговори
Нагли са бее преди 8 години
В Петрич сняг не е падал като хората от поне 20 години, но всеки месец на общината се отпускат по 50 хиляди лева за снегопочистване. Лиле, ай сиктир ***, оФца.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То нямаше зима ,те 55 милиона???Представям си ако имаше зима като едно време и 550 милиона нямаше да им стигнат.Ето така се краде на едро
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като са ги платили, сега да си върнат обратно половината по правен път за неизчистени пътища. Както си му е редът! Ако ще и 100 милиона да плати, накрая ако буксуват колите по улиците на България, все тая.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еха, ще се понапълни герберастката партийна касичка. Искам да попитам само едно - това не е ли конфликт на интереси и източване парите на данъкоплатците.