Ремонтът на Конституцията: Търкане във властта

Над 2 часа юристи от управляващата коалиция преговаряха без успех
14 май 2015 15:05,
7
Ремонтът на Конституцията: Търкане във властта
Снимка: архив Булфото

Партиите в управляващата коалиция не могат да се разберат как и в каква степен да ремонтират Конституцията. Юристи от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, заедно с правосъдния минисър Христо Иванов и вицепремиера Кунева, преговаряха повече от два часа в парламента. До съгласие обаче не се стигна и разговорите ще продължат.

Засега е ясно, че ГЕРБ искат единствено да разделят ВСС на две. Реформаторите обаче настояват за по-съществени промени.

Такива са индивидуалната конституционна жалба, за да може гражданите да защитават правата си и пред Конституционния съд.

Други идеи са главният прокурор да бъде задължен да се отчита пред парламента. РБ настояват и за въвеждане на възможност главният прокурор да може да бъде освобождаван по искане на парламента за системно нарушаване на Конституцията, съобщи депутатът Димитър Делчев.

Той уточни, че предложението е тази промяна да засегне следващия главен прокурор, за да се изключат съмнения за политическо вмешателство.

АБВ обаче намекнаха, че едва ли ще подкрепят предложените промени. "Ние ясно сме заявили, че варианти, които предизвикват ВНС, не са приемливи", каза Румен Петков. Той уточни, че според АБВ и за разделянето на ВСС е нужно ВНС.

"Разваляме всичко, писна ни", каза на излизане от разговорите пък Валери Симеонов.

Правосъдният министър Христо Иванов призна, че в мнозинството има разнобой и обяви, че разговорите ще продължат. Засега те са само във формат управляващи партии.

БСП все още няма официална позиция за промените, обясни Мая Манолова. Тя обаче изрази личното си мнение. "Очаквах повече от вносителите. Това ще бъде един от най-козметичните ремонти", обясни депутатката. Според Манолова с промените се цели подмяна на ВСС с по-удобен. "Подозирам и повече апетити на РБ за постове", каза тя и предупреди, че хората ще останат разочаровани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не ремонт на конституцията на вас ви трябва ремонт на мозъка или извадете на показ корупцията СЕТИЛИ СЕ УЖ ДЕ . САМО СИ ЧЕШАТ ЕЗИЦИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИ И РАЗНИ МЕДИИ. СМЯНА НА ВСИЧКИ . А БЕ ДА НЕ ВИ ДАВА ГОСПОД ДА ХОДИТЕ ПО СЪДИЛИЩА , ПОЛИЦИИ И ПРОЧИЕ .АЗ САМ ЗА ШЕНГЕН АМА ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ Г_ЖО КУНЕВА . АЗ ДА ЗАЕМА ВАШИЯТ ПОСТ , А ВИЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА 400 ЛВ .ДАЙТЕ МИ ПОСТА СИ И ЩЕ ВИДИТЕ АЗ КАКВА РЕФОРМА ЩЕ ВИ СПРЕТНА .
4
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Ще крадат като за 2 мандата. Забрави!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалете мандата на кметове и депутати на 2 години и най-много 2 мандата после на борсата с конкурс за друга работа.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конституцията на Живков от 1971 г. беше най-добрата и Живков уволняваше всеки веднага ако работи срещу народа.
1
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Защо няма предложение за промяна на конституцията за намаляване на депутатите 99% от българите искат това ние сме с най голям брой депутати на глава от населението не ни трябват 240 лежачи и само да се чудят как повече да крадят.