Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев

Президентът настоя историческата истина да не се замазва
Обновена: 18 май 2015 14:05 | 18 май 2015 13:47, Веселина Йорданова
99
Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община за музея "Българския 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода. "Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българския 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страници, за да можем по още по-устойчив и коректен да отворим нова", попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961-1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София. Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
25
 
! Отговори
Анили преди 8 години
Г-н Президент, преходът ще приключи тогава, когато бившите мутри спрат да тъпчат народа. Прехода ще приключи, когато хора проговорили на 8 години и завършили училища за бавноразвиващи се спрат да ни управляват. Преходът ще приключи, когато спрете да гледате личната си изгода, а започнете да развивате страната. Но за да стане това, Вие г-н Президент НЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТЕ. ВИЕ СТЕ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.
34
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
*** е...рожба на прехода;да го...зачеркнем,щото не ни е...нужен.(платена обява)
33
0
 
7
 
! Отговори
до Чекист 33 преди 8 години
Тъй что за чудаюда?можеш мозговат?
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари еех другари !Пак нагласихте в заглавието думите на Президента както на вас ви отърва!ДА СЛОЖИМ КОМУНИЗМА В МУЗЕЯ а не "прехода" (псевдопрехода де)...Абе уж го слагат (справка - наскоро във Варна) ама то се оказва луксозна комунистическа пропаганда - излъскана, подредена, боядисана...Нищо общо няма с музеите, напомнящи комунистическото зло примерно в Полша или Чехия.Или в Украйна !
31
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Е - тогава - да ви разкрият и вас и "разпрострат на масата", г-н тъй наречен президент - като минало, възползуване, кражба и простотия ! И без това сте се запътил към "музея" - който обаче не е публиченр дори не се конкурира с героя на Е.Дикинсън.
30
3
 
19
 
! Отговори
:) преди 8 години
Президентът голям антикомунист бил. Да се чуди как е станало при баща партиен функционер и след като самият той бил виден комсомолец????
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Расиме, ако сложат "комунизма" в музея, това автоматично означава, че и ти, а и цялата хайка, която те издигна също трябва да отиде в музея. Аман от демократизирани партийни секретари!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** краде, лъга и маза. Напълни.гуша и сметки и сега иска да сложи край на периода. Да се забрави кой какво и колко крал и....все едно нищо не е станало. Да не се помни какъв е бил, кой е бил баща му и какви *** са били. Много лесно, нали!!! Този е такъв гнусльо какъвто рядко се ражда. Ето защо Тиквата ни го монтира. Да ни са живи, здрави и много богати. А нас кучета ни яли!!!
27
3
 
8
 
! Отговори
Чехлин преди 8 години
Ей чш, коментаторите?Какво знаете вие за Скалистите планини и за Полша? Пардон - Чехословакия. Пардон - Чехия.
26
2
 
4
 
! Отговори
бандеровче преди 8 години
До чекистТи май не си чувал за СМЕРШ и за рабатата на чекистите прехвърляни в окупираните територии през ВСВ.Ти кажи какви диверсии са се опитвали да правят при нас тези Грушники?
25
5
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Ушанков намали малко пенята,че съвсем ще вдигнеш кръвното.
24
4
 
6
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До бандеровчеЧекистите (чк) днес са ФСБ, ФСО и СВР. В Украйна е СБУ то... Не знам какво сте спипали, но виждам на какво ниво сте. Та, по-добре си смени ника, вместо бандеровче на тупой бандеровец.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя е главен герой в Анимал Планет. Чебуратор.
22
1
 
12
 
! Отговори
Гадост и погнуса преди 8 години
не в музея, а в затвора е време да сложим доста хора !!!!!
21
2
 
23
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Имам по- добра идея- да те сложим като експонат в зоологическата градина да гледат децата какво *** ни е бил ПреЦедент
20
8
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
В музея се съхраняват ценни за нацията артефакти,за комунизма си има сметища в прекия и приносен смисъл
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поради изтриване на първия ми коментар, ето 2! Тоя шмолек май жена му не го е драла скоро а! Съединител!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А той дали е свършил господин президент...
17
1
 
17
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Прехода приключи,разделихте си държавата. А ние ???
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недей така Чебурашке, първо тебе с онова лице Близнашки в затвора заради КТБ, после ще му мислим за музея.