Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев

Президентът настоя историческата истина да не се замазва
Обновена: 18 май 2015 14:05 | 18 май 2015 13:47, Веселина Йорданова
99
Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община за музея "Българския 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода. "Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българския 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страници, за да можем по още по-устойчив и коректен да отворим нова", попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961-1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София. Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се направи одит на БНБ и да се види за 25г.какви постъпления има банката по време на Костовото правителство,та чак до наши дни.В началото на борисовото правителство Дянков отвори сребърния фонд и това се замълча умишлено.Ако няма стабилна БНБ значи няма държава а за това се говори от доста време и кои са "лакомниците"които са израстнали и са се сраснали към клона на БНБ .В противен случай ще израстват още повече и ще взимат силата на водача докато не го унищожат нацяло и държавата фалира.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сайдера кога ще го освободим от поста пред руското посолство?
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, истината за това, че ти беше щатен комсомолски секретар и след товя дясна ръка на Лазар Причкапов, комунистическия феодал на Благоевград, чиито пари изпра по паркинЗите на Германия. Тази истина коща ще излезе, г-н Президент ?За подмениния преход и че пак начело на държавата сте вие, децата на бившките комунистически апартчици - заедно с Борисов и Цветанов.ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !
12
3
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Този (нямам думи за него) разправяше преди по ТВто (в туба има записи), че щял да откаже ако му предложат президент да става. Е как да вярвам на тоя (нямам думи за него)...
11
3
 
13
 
! Отговори
Чиста и свята... преди 8 години
След 44, комунистите избиха своите опоненти - конкуренти/опозиция. И не само. Избиха и видни общественици, деятели и хора свързани с БА, науката и просветата.След 89 тези същите се обявиха за демократи и до сега са на власт!!!Комунизмът продължава, но в по различен вид от преди, а благините са около тези богати и имащи власт фамилии!!!...
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди "демокрацията" чакахме 9 милионния българин, а сега на територията сме малко повече от 6 милиона, половината от които не са българи. Това е историческата истина, г-н Прецедент и най-голямата и последна национална катастрофа. А в музея сложете последния българин, препариран...
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички от сега управляващите са свързани по един или друг начин с комунистическата партия и колкото и да се напъват това не може да се скрие.Кой първи да иде в музея?
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако бяхме дали обективна оценка, ти като виден представетил на онова време, трябваше не да си президент, а да си стоиш в къщи да си правиш хороскопи, а шефа ти - в Банкя да сади вишни и магнолии!!!
7
6
 
18
 
! Отговори
синева преди 8 години
до коментиращите - В Северна Корея все още е комунизъм, но е много пред нас, и в много области. Да, да, наистина. Според мен строя не е от голямо значение. Решаващо е СЪЗНАНИЕТО на хората.
6
0
 
19
 
! Отговори
щурците преди 8 години
"Думи , само думи - едри лепкави петна ... "А , бе , отнейде прах ми влиза в очите - откъде ли е ?
5
3
 
34
 
! Отговори
Баба Гицка преди 8 години
***.
4
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво
3
0
 
32
 
! Отговори
иван преди 8 години
когато видим черно на бяло списъците с раздадени пари за назначени милионери и подредим сегашния политическия пъзел ,тогава можем да говорим за приключен период.А и ти ,паркингЗче, имаш да даваш обяснения.
2
4
 
38
 
! Отговори
с преди 8 години
Тихо, мишунгер!
1
2
 
37
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Комунизма си отишъл?Така ли? Я се огледайте, БЕЗ ПРИСТРАСТИЕ обаче:-Първанов-комунист-Бойко-комунист-Президедентчиту-комунист-Цецо-комунист-Калфата-комунист-Цеца-комунист--Още да изреждам ли?Вълка козината си мени, но нрава не!БКП името си мени, но нрава не!Бяха правоимащи и сега пак са правоимащи. Командваха и сега пак командват. Крадяха и сега пак крадат.