Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени

Той съзря гавра в санкцията от 681 лв.
19 май 2015 21:40, Анисия Иванова
110
Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени
Снимка, архив Булфото

В законовия едномесечен срок Районният съд в Момчилград ще се произнесе с решение по делото, с което председателят на ДПС Лютви Местан обжалва наложената му с решение на ЦИК парична санкция, за предизборна агитация на различен от официалния български език.

За първи път на заседание по делото присъства Лютви Местан и лично зададе въпроси към актосъставителя и председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

Според лидера на ДПС издадените наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушение на Конституцията на България и на международни договори като Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за защита на правата на човека. Пред медиите той коментира, че ще отнесе делото в Страсбург, ако то приключи в негова вреда.

Още по темата

Лютви Местан вече очаква решение по друго дело със същия характер от предизборната кампания за 42-ро НС през май 2013 година. "Заведохме това дело, не защото не обичаме родината си, а защото искаме България да бъде държава на равноправни граждани и да няма текстове в закона, които дискриминират представителите на етно-религиозните малцинства в България", каза лидерът на ДПС.

Преди да се яви в съдебната зала, Лютви Местан присъства на тържествата, посветени на 26-годишнината от майските събития в Джебел. Там той изрази несъгласие с внушения, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Англия. Има националност от цял свят но се агитира единствено на английски. Защо трябва да сме по различни, ако на ДПС не им харесва да си ходят в Турция !!! Като Бългаски граждани би трябвало да знаят български добре и да нямат нужда от турски за да агитират !!!
6
30
 
7
 
! Отговори
/// преди 8 години
Османската Империя не е забранила цели 485 години Българския Език тоест майчиния Език на Българи , с каква цел се прави сега тази Психо-Манипулация за Езика , вероятно за повече власт и по-дълго време Управление
5
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе мани тая 681 година. Навсякъде пише, че държавата България съществува от 1909 година
4
5
 
7
 
! Отговори
FBI преди 8 години
В Германските градове Кюрди протестират с плакат на известния Терорист Озджелан от ПКК заловен в Италия дори излъчено по Новините по Канал 1 , така или иначе Германcките власти не ги интересува какво правят
3
2
 
3
 
! Отговори
do 4 преди 8 години
nati
2
3
 
13
 
! Отговори
wc преди 8 години
да се отмени рече ага местан, да ти ..... ката!
1
5
 
26
 
! Отговори
Лала преди 8 години
Дайте ми снайпер.....