Москов: Пациентът не трябва да е футболна топка!

ДПС го атакувало, за да разбие управляващите
19 май 2015 09:55, Екип на Investor.bg
21
Москов: Пациентът не трябва да е футболна топка!
Снимка: Булфото, архив

На фона на серията протести на лекари от онкологични центрове в страната, ресорният министър Петър Москов увери, че здравната реформа в тази област цели комплексното лечение на пациентите.

Още по темата

Пред Нова телевизия той посочи, че в момента се дублират функции и апаратура, а пациентите се прехвърлят "като топка" между различни болнични институции, които не комуникират по между си.

Москов беше категоричен, че целта на промените не е закриване на онкодиспансерите, които всъщност от години вече са болници – специализирани или онкологични центрове.

Той обясни, че докладите на Световната банка непрекъснато критикуват българската здравна система, сочейки раздутата, фрагментирана и неговореща помежду си болнична администрация.

Според здравния министър в момента няма цялостно лечение, алгоритъм и точен график на дейностите по лечението и това не може да бъде наречено ефективно работеща структура. По тази причина здравното министерство предлага за обществено обсъждане обединението на онкологичните центрове с многопрофилните болници, което ще донесе до по-комплексно лечение на болните.

Не се предвижда съкращаване на средства, нито промяна на дейността на центровете, допълни още Москов.

Здравният министър посочи още, че комплексното лечение предвижда поставяне на диагноза, консултации, лъчетерапии и други дейности в един болничен център. Така ще има по-голяма яснота за лечението на пациентите, смята той.

Москов беше категоричен, че реформата не е популярна сред лекарското съсловие, но пациентите подкрепят промените. Той допълни още, че очаква предложението да бъде подкрепено от управляващата коалиция.

Москов е убеден, че атаките на ДПС срещу реформата имат за цел да разбият управляващото мнозинство.
Петър Москов коментира и информацията, че бившият лидер на ДСБ – Иван Костов, е прехвърлил преференциален депозит в КТБ в обикновен и така е получил парите си от банката.

"Всеки има правото да охранява доходите си, както намери за добре", обясни здравният министър, който в момента е зам.-председател на ДСБ.

Москов допълни, че проблемът всъщност не е по отношение на депозитите, а трябва да се разследва как са били давани кредити на кухи фирми.

Още по темата четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СО дава за ремонт на болници 1,07 млн., а за две тоалетни в НДК - 280 хилядиПредвидените от Столичната община (СО) средства за 2015 г. за капиталови разходи в сектор "Здравеопазване" са 1 071 087 лв., а за ремонт на НДК - 13 млн. лв., като само за 2 тоалетни са предвидени 280 хил. лв.Миналата година са усвоени едва близо 29% от предвидените тогава 1,33 млн. лв.
20
0
 
8
 
! Отговори
of 16 преди 8 години
Абе добре ли премисли???Прекалено се експлоатира темата за корупция и "Вземане на пари" Истината е ,че всъщност става въпрос за договаряне м/у пациент и лекар.Винаги инициативата тръгва от изплашен пациент ,който търси на- най- добрия независимо от работна време и график ......е? не е ли коректно да си заплати за инициативата?
19
4
 
9
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
ДПС се е опитвало да разбие властта?! ДПС ви бетонира с подкрепата за заема, а вие все още се опитвате да изолирате от властта една опозиционна партия. Офф много парадокси се изляха от устите на реформаторите и аз вече не знам какво искат да кажат!
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Москов не го знам от колко години не е упражнявал лекарска професия, тръгнал да ми прави реформа. Оказа се, както и много други преди него, че Москов е просто един надут медиен балон, който само говори за реформи на думи. Празни приказки от сутрин до вечер. Типично за реаниматорския блок.
17
2
 
4
 
! Отговори
атом преди 8 години
До Доктор Положението е още по-лошо. Като почнеш от министрите до пазача в една фирма всеки гледа да крадне каквото може. Това е жалкото в тази държава. Дори самите органи които би трябвало да се грижат за спазване на законите ги боли фара,че някой си бърка в общата каца,важното е той да се пооблажи от далаверата.
16
11
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 8 години
Докторите са изключително нагли, голяма част от тях корумпирани, а много са и некадърни - постоянно реват за реформа, НО не искат истинска, а само да се увеличат паричките от касата. Когато пък някой иска да прави реформа, реват като мечки, не защото ги интересува пациента, а защото ще им спре източването на касата. А пациента, о този пациент, за тях той е просто банкнота.Здравето на народа е последното, за което лекарите мислят. Първо мислят за тези пусти пари.... ИЗЕДНИЦИ......
15
11
 
3
 
! Отговори
атом преди 8 години
друго което не разбирам е как е възможно болниците да бъдат печеливши.Това да не е банка или търговско дружество.Не може да получаваш ограничени средства от бюджета с които да извършваш ремонти,профилактика,да плащаш заплати,да купуваш оборудване,медикаменти. т.е. да извършваш разходи за милиони а да получаваш да речем 200 лева от пациент и 1000 от държавата,при положение че разходите да речем е 2 или 3хил.лева.
14
3
 
4
 
! Отговори
атом преди 8 години
дявол да го вземе,аз не мога да разбера как всеки новоназначен директор,премиер,шеф или друго говори за реформи,за оптимизиране и др. подобни неща и в крайна сметка нищо не се получава.Напротив отива на по-зле. Дежурното оправдание или плашилото е почти винаги ДПС,а лекарите вземащи облаги от клиентите или от бюджета ги боли фара за партиите.техният партиен билет е собственният им джоб.Така че без ефектифен контрол и самосъзнание нищо няма да се промени.
13
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо си нямаме един Лионел Меси за здравен министър...
12
10
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 8 години
Този го гласят РБ за премиер, който да издуха Бойко с подкрепата на американците! Пълен фарс си МОСКОВ!! Съсипваш болници! Злобата, която изпитваш се чете в очите ти!! Плю по ГЕРБ с Раданчо ама като ти дадоха министерското кресло и кацата с меда и замлъкна!!
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пациента е банкомат.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да видим на изборите РъБъ какъв резултат ще получи, след като се изплю в лицата на най-верните си избиратели!Има да чакате синята клиентела да ви прави избори и да агитира за вас, нещастници!Самозабравихте се!
9
1
 
10
 
! Отговори
м преди 8 години
Aве кaк ДПС искa дa рaзбие упрaвлявaщите, a пък ви подкрепи във всички глaсувaния зa вече нaд 21те млрд левa????
8
10
 
6
 
! Отговори
до 5-и преди 8 години
реформата е, ако я желае обществото. другото вечно ще се питаш. Москов си е абсолютно прав, но вие му се надсмивайте. Чудеса няма да видиме. Нещата са ясни - оптимизиране броя на болниците, бързи и качествени екипи за спешна помощ, силна материална база - плащана от обществото. това е. и рационално мислене и акъл. друго няма. достъпното здравеопазване си зависи от самото общество.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, твоето е ПСЕВДОРЕФОРМА !Иначе, всички подкрепяме истинска реформа с ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНАТА КАЦА !И реално ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ТРУДА на медиците !Обаче за ТОВА ти Москов, МЪЛЧИШ !
6
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДА ПАЦИЕНТА НЕ ТРЯБВА ДА Е ФУТБОЛНА ТОПКА ---ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ Е ВЕЧЕ ,ОПРАВИЛ,,ЗА ОНЯ СВЯТ И ДОКТОРА САМО ТРЯБВА ДА МУ НАПИШЕ СМЬРТНИЯ АКТ ОСТАВКА ОСТАВКА
5
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не мога да разбера що за реформа се провежда да излезе москов и с думипрости да обясни на целокупния бълг народ какво се предвижда как ще станекак ще се подобри здравето на най болния народ в света
4
1
 
11
 
! Отговори
Болен преди 8 години
Всички пари са в болниците, а какво стана с профилактиката и извънболничното лечение,човек за да си направи един нормален преглед или изследване трябва да постъпи в болница ?!!!! ,че иначе нямало пътека=(далавера за повече пари).
3
5
 
16
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
А защо тогава се натискаш да бъдеш министър в здравното министерство?Колаборант на прочутия футболист от Банкя си и нищо повече, г-не Москов!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква оставка, помпат му рейтинг за следващ премиер. Поредното сороско изкопаемо, което ще ни "оправя".