Партиите се заклеха да не тролят. Но дали?

ДПС и "Атака" обаче не подписаха споразумението в парламента
20 май 2015 15:33,
102
Партиите се заклеха да не тролят. Но дали?
Снимка: БТА, архив

Пет от осемте партии в парламента се подписаха под декларация, че няма да използват платени коментатори, т.нар. тролове, за местните избори. ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ и БДЦ разкритикуваха практиката формациите да плащат за коментари във форумите в интернет и така да клеветят политически опоненти и да се опитват да формират обществено мнение. Идеята за декларацията бе на депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев.

"Осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни коментари, имащи за цел да фрмират мапулативни нагласи в обществото", записаха в декларацията си депутатите.

В нея те декларират, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани. Партиите се подписаха и под покана към активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение. Петте парламентарни формации призоваха всички участници в изборите да се присъединят към тях.

По време на подписването се роди идея да се покани международната организация "Прозрачност без граници" да следи за спазване на споразумението.

"Така ще имаме трета независима страна, която ще бъде арбитър", каза Георг Георгиев от ГЕРБ. Чавдар Георгиев от БСП подкрепи идеята, но допълни, че организацията може да е друга. Той поиска декларацията да се разшри и в нея да се подпишат и представители на медиите.

Патриотът Петър Петров пък разкритикува ДПС и "Атака" за липсата на подкрепа за документа.

"Две от партиите, които винаги са декларирали азиатската си ориентация, не се подписаха. Надяваме се медиите да ги принудите", каза той.

Депутатите обясниха, че споразумението им е първа крачка в дълъг процес за отказ от платените коментатори. Те обаче не можаха да отговорят на въпроса как ще бъде гарантирано изпълнението на това споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 лева и пар4е пица и имаме путински ушат *** :D
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 лева и пар4е пица и имаме путински ушат ***
53
0
 
0
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Осъждаме порочната практика в интернет пространството да се-----------------------Осъждането е също неприемане, отхвърляне, т.с акт на отсъждане и изживяване като последна инстанция на съдя! Никак не звучи /не е написано/формулирано като соломонови слова! Определено не е клетва за добронамереност и работа в името на народа, родината, държавата!
52
1
 
2
 
! Отговори
none преди 8 години
До АнонименЦървула ще мине и замине ..
51
1
 
7
 
! Отговори
Тролове за милиони преди 8 години
Радан Кънев преди изборите заяви публично по ТВ, няколко пъти, че в никакъв случай РБ няма да участва в правителство с премиер Бойко Борисов!А за Кунева,Лукарски и Москов думите са излишни!
50
2
 
1
 
! Отговори
тия в НС кукат преди 8 години
Много ми е интересно,кой главанак би плащал на някой безделник,дето си клати краката и от време на време да пише? То излиза,че много лесно могат да се печелят кинти. Да не говорим,че въобще би имало неква файда от писане. То ако хората четяха,вярваха и взимаха на сериозно коя партия какви ги плещи......българите не са толко *** рая. Това споразумение ми изглежда просто,като симулация на работа!
49
3
 
4
 
! Отговори
Знам преди 8 години
Все повече се убеждавам ,че Миков е вербуван от ЦРУ и само имитира опозиция в парламента,а всъщност подкрепя диктатора Борисов и наколенките реформатори почти за всичко!
48
7
 
4
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Чуждопоклонниците от ДПС и ЮРУШ - и двете антибългарски, за пореден път в един отбор!Кой е слига на султан доган?Отговор - сидер ага - фикуса!Да живее България!
47
0
 
4
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Вервам им на подписалите споразумението! :)) Корабчета плуват ли? :)))
46
0
 
4
 
! Отговори
РБ фашисти преди 8 години
Това е нескопосана неонацистка декларация `за чисто киберпространство` измислено от някоя болна реформаторска глава която се надява да спрат критиките към фашисткото коалиционно управление плюс БСП!позор
45
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Николай Колев-Босия:Партиите са търговски дружества!
44
0
 
2
 
! Отговори
none преди 8 години
До ИлюзияКакво като е деградирала ? За това си има причини? Въпросът е да я изведем на правият път. Другото са само констатации.
43
0
 
3
 
! Отговори
Илюзия преди 8 години
Между т.н. ново мислене и троленето няма никаква разлика.Трансформирането на даден проблем според интересите , прибавянето и изваждането на същности ,надуването на балони или свиването на проблема до гледна точка , абстракциите , народопсихологиите , измишльотините , литературните интерпретации са все признаци на новото мислене.Политици , икономисти , юристи , историци , съчиняват такива безпардонни абстракции и измислици , че всеки необразован се изживява като академик.Тази страна е толкова деградирала морално и интелектуално , че подобна забрана е направо илюзия.
42
3
 
9
 
! Отговори
none преди 8 години
Какво означава да "тролят"? Пак някой глупав превод от английски....
41
2
 
6
 
! Отговори
Дебора преди 8 години
Нека всяка партия да се издържа от парите на своите привъженици. Защо партии трябва да получават държавни пари. Кто искаш да си от една партия, плащай партиен членски внос и тези пари да се издържа твоята партия. Аз не искам моите пари да отиват за партии които не защитават моя интерес. Държавата не е длъжна да издържа хрантутници навряли се под името партия. Това е пладнешки обир на народа! Това е безобразен 100% рекет на народа
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На червената шайка безделници пишещи редовно в подкрепа на БСП-то и руския изверг Путля ще им спират ли парите?
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрана за ДПС и Атака, най-небългарските партии, защитаващи интересите на чужди държави и предизвикващи етническо напрежение!
38
0
 
7
 
! Отговори
Аман преди 8 години
бре, 90% от пишещите в новинарските сайтове ще останат гладни !
37
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До СТРАНДЖАТАМи то е все едно и също. Все си *** на БКП и преди и сега Странджо. Най много членове на БКП има сега в Герб и партийни и комсомолски секретари воглаве с Буда вожда ортодоксален член на БКП отказал да се деполитизира за да запази партийната си книжка и Цецка Цачева партиен секретар в ОК- БКП/Плевен/.Така че си *** за БКП
36
1
 
3
 
! Отговори
Бенатова преди 8 години
Кой те уреди на работа в ПП Герб бее Странджаа комунистите ли пак бее