Лавров се позовал на медии за подялбата на Македония

МВнР поиска разяснения за думите на руския министър
Обновена: 22 май 2015 17:33 | 22 май 2015 17:05, Елка Василева
135
Лавров се позовал на медии за подялбата на Македония
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

За българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония. Това е било заявено на среща във външното ни министерство с временно управляващия посолството на Руската федерация у нас по повод думите на руския външен министър Сергей Лавров, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Временно управляващият посолството на Руската федерация в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната) е бил поканен на среща от заместник външния ни министър Валентин Порязов, като са били поискани разяснения във връзка с изказването на министър Лавров пред горната камара на руския парламент и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония, съобщиха от МВнР.

Още по темата
Пред руската страна подробно е била представена българската позиция в подкрепа на  териториалната цялост и суверенитета на Република Македония. Подчертано е било, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония.

От своя страна руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония.

Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение. В същото време е било посочено, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.

Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос, посочват от МВнР.

На срещата от българска страна е било подчертано също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Я да се върнем няколко дни и преброим колко упражняващи се в писмовност *** писаха тук, в този сайт, за подялба на Македония! А в други сайтове? А дебеловратото хайванче, дето се пише историк и го показват всеки ден по телевизията, к'во рече? Та, плюйте Лавров, плюйте Русия, ама "пръв да хвърли камък този, който е безгрешен!". Ясен ли съм за тези с "България на три морета" и "Борисъ III - Царь Обединитель"?А НИКОС ЯНАКИС е обикновено, просто, тъпо нашенче - провокаторче! Постоянно се повтаря
72
0
 
2
 
! Отговори
pipera преди 8 години
Do:НИКОС ЯНАКИСPozdravi maika si ot men ;)!!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВсе повече си мисля че това за българите не е вярно, като чета историята на БГ от 681г. Ние сме гаден народ който неможе дълго да съществува самостоятелно, може и да не съм прав, може и българите да не са това което са сега
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало външното ни министерство а питахте ли бацето - и папата даде съгласие.А за пъклените УСА планове, то те са в пълен унисон на злата англосакска политика от 300г.
69
0
 
3
 
! Отговори
скърбящ по бг преди 8 години
Няма история, а има само историци.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ке яделиме ли со албанскиот нарот? По-бразо, че албанциот нарот се увеликува все повеке. На всеки македон по един буквар да научи родния език, па тогива ке влиза у Европската уния.
67
9
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
НИКОС ЯНАКИС,като се съберат двама удавници)Гърция и Русия) има шанс да изплискат водата от морето..ха..ха
66
22
 
4
 
! Отговори
НИКОС ЯНАКИС преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е СЪС РОССИЯ. И ЩЕ ПРЕГАЗИМ СКОПЯНО-ВАРДАРОСКИ ФИРОМСКИ ЧАЛГА КЛОЗЕТ ЗА 8 ЧАСА ТОЧНО...ГРЪЦКАТА АРМИЯ ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ .ВУЛГАРИТЕ СТЕ ПОБЪРКАНИ ОВУЛГАРЕНИ ГЪРЦИ==ВУЛГАРИЗИРАНИ ЕЛЛИНИ.
65
4
 
9
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Русия ще фалира.а нам вс равно ..ха..ха..ха
64
5
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Държава Македония няма ! аз от кога разпавям да ги прекръстим Западна България и да приключим с темата ! Албанците да мълчат да станат и те част от Западна България
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевТе и затова нес пират да пият.... искат да забравят !!!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевТе и затова нес пират да пият.... искат да забравят !!!
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страх ги е мамка им да не си потърсим старите Български територии, затова все се мъчат да ни създават "мини балкански конфликти". Да не забравяме че една трета от днешна Русия е бивша Българска земя !
60
10
 
17
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
В един паралелен свят, в който България не бе управлявана от дупедавци, българската дипломация отговори на изказванията на подпийнали имперски чички и обяви, че Русия е просто една по-голяма Македония.Дадохме им азбука, отпуснахме им стари наши територии, измислиха си нация и сега се мислят за голямото добрутро.Лавров да си гледа азиатската империя и да не се меси в Европа.
59
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тази измислена страна наречена Македония беше създадена от Комунистическия съветски съюз, сега си бранят отрочето . нкой неможе да отрече или да забрави историята, никой няма да забрави как навремето комунистическата *** под диктовката на Русия караше насила Българите от Пиринска македония да се пишат македонци с цел отделяне и на Благоевградска област от пределите на родината! Незнам от какво ги е страх Руснаците от нас@ какво сме им направили че все гледат да откъснат жива плът от Родината ми
58
3
 
13
 
! Отговори
петър преди 8 години
Путин, давай смело!Само камшик и дърво по гърбината на мужика руский, той само от това разбира, нали !*** !А ония *** на Запад нека се мъчат в лъскавите си Мерцедеси !
57
7
 
16
 
! Отговори
АНТИ ТРОЛ преди 8 години
руснака винаги е бил РОБ на някого. Давам каса водка на този който ми каже поне трима владетели на русия дето са били славяни
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gerbajiskite pdlogi kade ste be licemeri ili si broikate centove
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Russia e v "parter " ( jalko za manipulirania ruski narod ) , sus svaleni pantaloni I se drazni , 4e nikoi ne iska da I mine otzad.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsi4ki koito sa se kleli na grob sa za rastrel i iztreblenie