Местан като Кирил Философ поиска равенство на езиците за 24 май

Празникът не ми позволява да политизирам въпроса, обяви лидерът на ДПС
Обновена: 22 май 2015 20:13 | 22 май 2015 12:30,
292
Местан като Кирил Философ поиска равенство на езиците за 24 май
Лютви Местан. Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Люти Местан цитира Константин Кирил Философ в беседата му срещу триезичниците и се обяви за равнопоставеност на езиците. Местан направи това в декларация от парламентарната трибуна по повод предстоящия празник на славянската писменост 24 май. 

"Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички, слънцето не свети ли за всички и не дишаме ли всички еднакво въздух?. И как вие не се срамувате като признавате само три езика?", изчете думите на Кирил Философ Местан.

След това попита риторично: "Имаме ли съзнание за равнопоставеността на всички езици, че нито един не може да бъде поставен над друг, че е въпрос на мракобесно мислене да се допуска йерархизиране на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други", каза Местан.

Той обясни, че празникът не му позволява да политизира въпроса. 

Все пак лидерът на ДПС обясни, че "родината на кирилицата" в момента е на първите места по неграмотност на младежи в Европа.

Той отново обясни, че тази тежка язва може да се преодолее с мерки срещу ранното отпадане на децата от училище. Според тезата на ДПС това пък ще стане с разкриването на повече детски градини в кварталите с малцинства. 

24 май бе почетен и от другите партии в парламента. Милена Дамянова от ГЕРБ акцентира на усилията на правителството да приеме нов закон за училищното и предучилищното обрязование, който според нея е "животоспасяващо лекарство" за системата. 

Атанас Мерджанов от БСП обвини премиера, че търси модернизация само чрез строителство. "Истинската модернизация обаче минава през образованието", обяви той. Соцдепутатът защити учените и обвини управляващите, че целят да ги обезкървят финансово. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък репликира Местан, че сега не всички имат достъп до образование, защото "нямат парички". Според него, въпреки че всички критикували комунизма, тогава всеки е имал достъп до училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН! преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ се говори на БЪЛГАРСКИ!!!
188
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Г-н Местан , не забравяйте , че БЪЛГАРИНЪТ е търпелив, може и да забавя, но не забравя.Изглежда Вие страдате от амнезия.Може така да Ви понася, но пък ние БЪЛГАРИТЕ не сме длъжни да играем по Вашата ***.Ние винаги си заплащаме за музиката.Този, който играе по Вашата *** си пие и кафето с Вас Вие а и ние знаем много добре кой е но по този начин ще изгуби тези, които са останали в БЪЛГАРИЯ.
187
2
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Защо г-н Местан не уважи преклонението пред загиналите в Баташкото Клане и по времето на Геноцида над братята Арменци, а се прекланя единствено пред жертвите на т.н. възродителен процес ? Защо ЗАБРАВИ БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕРТВИ НА ГАРА ДУЛОВО ?Поредното доказателство за ЕТНИЧЕСКИЯ ХАРАКТЕР на ДПС.
186
3
 
4
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗАВИСИ ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ, казвам аз на г-н Местан
185
2
 
4
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
DO АНОНИМЕН 213! КАТО СИ ПОДТИСНАТ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ТИ ХАРЕСВА НАШИЯТ НАРОД, "УМНИКО" ПРАВ ТИ ПЪТ КЪМ ТУРЦИЯ, ТАМ СИ ВЪЗСТАНОВЯВАЙ ВСИЧКИ ПРАВА,, КОИТО ИСКАШ!!! АМА НЕ ТИ СТИСКА,ЗАЩОТО ТАМ ЩЕ СИ НИКОЙ.,МИШОК ТАКЪВ!!!! :@
184
0
 
1
 
! Отговори
do: 236 преди 8 години
ne iskat da razbirat , takova pleme sa bate za sajalenie
183
0
 
3
 
! Отговори
ЕЙ, БОСТАН преди 8 години
ЗАЩО МЕСТАНКАТА ТОЧНО СЕГА НАПИРА ЗА ТУРСКИЯ ЕЗИК. АМИ ЗАЩОТО ДЪРЖИ БОКО ЗА ШЛИФЕРА, ДА РЕЧЕМ. ДОСЕГА ТОЛКОВА НАГЛО НЕ СЕ Е НАЛАГАЛ В ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО, ЗАЩОТО БЕЗ НЕГОВАТА ПОДКРЕПА НА БОКО ЩЕ СА МУ ВЪРЗАНИ РЪЦЕТЕ ДА СЕ РАЗПАСВА И КРАДЕ.ПЪРВО, НА МЕСТАН МУ Е УГОДНО ДА ПОДДЪРЖА ПРОСТОТИИТЕ И КРАЖБИТЕ НА БОКО, ЗАЩОТО ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪСИПВА ИКОНОМИКАТА И ВТОРО СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО КАКВОТО УСПЕЕ ДА ДОКОПА КАТО ПРАВА НА ДПС И ДА УВЕЛИЧИ ВЛИЯНИЕТО ИМ В/У БЪЛГАРИЯ,КОЕТО Е ЧИСТА ПРОБА ПОРОБВАНЕ
182
2
 
6
 
! Отговори
135 преди 8 години
"От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?" Толкова много история и толкова лесна забрава!!!! Местне, млъкни и се скрий! Няма народ като нашия - толкова да прощава!
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доган и Местан имат претенции постоянно в парламента защото дадоха на много партии да влязат в челните редици,като ГЕРБ и РБ и сега ,като техни донякъде работодатели си прокарват идеите а онез мълчат и се правят,че не става въпрос за тях.Когато Доган разпределяше порциите в България всички бяха на масата с него.Борисовци,Радановци и тем подобни. Сега да не се правят,че се борят против ДПС.Хора,като Борисов дължат кариерата си на Доган.ДПС са си подготвили отрано хората и сега ги разиграват на ша
180
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане, нали парадирате,че сте Българи бре! Живеете и работите в България,домовете са ви в България,учите в България, политиците от ДПС крадат в България и от България, пък ревете за турски език. Явно популизмът ти надхвърля границите на благоприличието. Като толкова ти е зор за турския-границата не е далеч с Турция и е отворена. Торбетата на рамо и кой от къде е. На Българите им писна от претенциите ви. Ти май си скъпо платен турски шпионин и ***.Не забравяй, че си в България.Спазвай закона
179
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Ех, дяволее... !
178
2
 
2
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Знаете ли от къде е коментар 232....????????Четете и мислете.....
177
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този е за затвора
176
2
 
6
 
! Отговори
vokram преди 8 години
местане не наместен. Като си пееш Пенкеле кои ли те слушааа.
175
2
 
6
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Местанката ще се разцепи от яд,абе брато я дай някоя купешка фраза....
174
1
 
14
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Той ли, ил някой негов наместник,син на Лойола и брат на Юда,предател верен и жив предвестникна нови тегла за сиромаси,нов кърджалия в нова полуда,кой продал брата, убил баща си?!
173
3
 
2
 
! Отговори
до 228 бг преди 8 години
Аааа не така пич ! Още едно изселване и България може да се превърне в понятие. Този филм вече го гледахме.
172
3
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Междувпрочем по широко/масово използван е арабският език! Местане предлагам българските граждани независимо от етноса или националноста да започнем масово да изучаваме арабският! Много по полезен ще ни е на всички! :)))
171
3
 
7
 
! Отговори
дo: 223 преди 8 години
Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
170
1
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
На тия дУпетати плащаме заплати /народа/ за да си говорят глупости в парламента ли? Нищо несхващам днешната тема разисквана надълго и нашироко в НС как точно ще покачи жизнения стандарт, т.с подобри благосъстоянието на народа или по точно ще измъкне страната от бедноста!?!