Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
13
 
! Отговори
11 преди 8 години
От Батак съм, чичо - помниш ли Батак?
46
1
 
5
 
! Отговори
шиш преди 8 години
Балканите винаги са били евтината марионетка на великите сили. За жалост това ще продължи с този Ви манталитет !
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тероризмът в България е основна черта на малцинствата в нея който не признават нищо по добро от своето родословно дърво и Религия която ги Насърчава да извършват престъпления срещу останалата част на обществото в Държавата като Терор, Кражби И Неспазване на Етичните и Моралните закони в Който Пребивават.
44
2
 
11
 
! Отговори
Петров преди 8 години
Как да не провокира напрежение! На кого са забранили да си говори в къщи какъвто си език иска!Но да го прави демонстративно на публични места,където официалния език е български си е чиста провокация
43
12
 
7
 
! Отговори
ROM преди 8 години
Тероризма е в характера на Левски, Ботев(поет-терорист-шовинист) и т.н.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан днес е с Бойко Утре с Станишев после с Америка също с Европа но пък дърпа повече за Турция уж е Българин пък говори на Турски Бившата Д. Сигурност днес е подвластна на Натовските служби и на Турските Интереси и от там му е и цялата Политика за хора с Основно Образование на Местан Паша
41
1
 
8
 
! Отговори
турчин преди 8 години
На тая снимка разпознавам агенти и партийни секретари.
40
12
 
4
 
! Отговори
шиш преди 8 години
Благодаря за минусите но това не решава нищо ! Погледнете Македония на какво дередже е ! Така е защото си няма свое ДПС.
39
15
 
7
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Българите винаги са се възползвали от добронамереността на турците.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя като политик не може да му стъпи на малкия пръст на Доган
37
4
 
12
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
абе тоя докога ще го гледаме тук и там?хич не е вървежен,пък що ни го навират в очите??!!що не кажат за оръжията,скрити в житото до каолиново през април 1989 г.?а за саботажите с водоснабдяването в Лудогорието в горещото лято на 1989 г.? а за умрелите от жажда крави в краварниците в резултат на тези саботажи?пък само те ли имат права в тая дяволска държава??!!
36
12
 
6
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Турците живеещи в България никога не са били терористи!
35
12
 
1
 
! Отговори
шиш преди 8 години
Като реалност ДПС вече от години е най подходящия вариант за запазване на мира на Балканите. Доказва го от години. Може би не най идеалния но най подходящия.
34
6
 
5
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Международният ден на майчиния език е момент за всички нас да повишим вниманието за значението на майчиния език във всички образователни усилия, за да се подобри качеството на обучение и да се стигне до недостигнатите. Всяко момиче и момче, всяка жена и мъж,трябва да разполагат с инструментите, за да участват пълноценно в живота на своите общества това е основно човешко право и е сила за устойчивостта на цялостното развитие. Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромео и Жулиета,Марк Антоний и Клеопатра,Волен и Местан.
32
2
 
9
 
! Отговори
Защо писа минус, бе? преди 8 години
Предлагам ние, българите, най-после да започнем да отстояваме правата си - за да направим това е нужно само едно нещо: Глупави закони да не стават пречка за действието на естествения подбор, да не вървим срещу природата!Нека да печелят кадърните и в техните семейства да се раждат повече деца!По-некадърният и по-мързеливият няма да го оставим да мре, но и няма да му разрешим да паразитира на гърба ни. Ще получава толкова, колкото е изработил и с това ще храни децата си.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гордея се , че съм българин и прегръщам всички българи!С вас съм , братя мои и знам , че и вие сте с мен!Това ми стига.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан като е такъв Голям Евроатлантик Да ходи да съди Обама за това как Третират Африканските Малцинства в Америка след Поредните Протести Там Църул с Църул
29
10
 
5
 
! Отговори
ROM преди 8 години
Гара Буново е Бай Ганьовска работа!
28
1
 
0
 
! Отговори
Добруджа преди 8 години
До /// Пълна подкрепа