Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС НЕ ОТСТОЯВА ПРАВА А ОТСТОЯВА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И МЕРАЦИ ! И ТОВА СЛОВОБЛУДСТВО НА МЕСТАН ЕЖЕДНЕВНО Е С ЦЕЛ ДА ДРАЗНИ БЪЛГАРИТЕ Е С НЕПРЕМЕРЕНИ ПРИКАЗКИ СЪЗДАВА РАЗДЕЛЕНИЕ НА НАЦИЯТА И ЯВНО ТОВА Е ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА ДПС !
6
5
 
24
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Местане, спри се вече. Как да не създаваш етническо напрежение. Преди седмица беше в село Пристое, община Каолиново, нали те чухме. Пак на турски език говореше и надъхваше хората с тези майски процеси (възродителния процес), агитираш хората да си търсят правата, кои права. Те си ги имат правата бе ***. Беше довел и 20 човека дето били лежали по затворите щото се опънали на власта 89 година. Че то и българи има дето са лежали по затворите по времето на бай Тошо, не помниш ли Белене.........
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя на снимката е за разстрел! Няма какво друго да коментирам.
4
6
 
2
 
! Отговори
Малин преди 8 години
Дрънкайте си европа ни почита а на вас глда кат на слуги добре че сме ние та да изкарате некое евро
3
14
 
4
 
! Отговори
не анонимен преди 8 години
на мен пък ми е симпатичен човека,а българският му е перфектен,нищо че турският му е майчин и за него плаща глоби,но е български гражданин,като Валери Симеонов например.И сега,като се мразим толкова етносите,какво по-добро може да стане от България-питам само...
2
5
 
15
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Комунистите едно нещо не направиха до край... Тяхната ***......
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще се оправи само когато тези от снимката влязат в затвора в Турция!