Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
Всеки, който има малко акъл в главата си, ще осъзнае, че говоренето на майчин език, предавания на майчин език по националната телевизия и радио, допускането до властта на хора, на които имената им са арабско-мюсюлмански, с нищо не застрашава националната сигурност. Напротив, говорейки с омраза към тези хора, че едва ли не са втора ръка и че за нищо не стават, това може да доведе до сериозни конфликти.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сребреница беше старателно провокирана, отглеждана и предизвикана. И един милион и половина не се равняват на пресилените 6 хиляди! То в тази Сребреница ще изкарате, че са живели над 15 хиляди човека! Като еврейте с холокоста го подкарахте...ама те се усетиха и вече не говорят за 6 милиона. Та колко е било населението на тази Сребреница?
105
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Днес се навършват 20 години от геноцида извършен в босненския град Сребреница,нека в първото заседание на Народното Събрание за новата седмица ,всички депутати почетат паметта на избитите 8000 босненци,а не само арменчетата да са почитани,тоя геноцид беше извършен в центъра на ЕВРОПА.
104
5
 
3
 
! Отговори
DOLEN BOKLUK преди 8 години
BOSTANA DA SE RAZSTELIA S ZENITNO ORUDIE
103
10
 
5
 
! Отговори
CITIZEN преди 8 години
Оууу, вие тука сте се счупили да пишете. И аз да кажа - България е с пъстър етнически състав. Който има проблем с това означава че доста е поизостанал :) бил такъв онакъв мен не ме грее. Ама изобщо.Даж си говорят както и с когото искат, да се кланят на каквото щат... Ние е сме правова държава. Моралът вече има възпитателен характер. Съдията си гледа доказателствата и законите. Искали митинг да проведат - на турски да си говорят. Е да си говорят - аз така или иначе не съм там...
102
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезна информация- цели и методи за постигане на американската "демокрация",включително с помощта съответните национални политически предатели,финансови престъпници и гейропезирана интеЛЕКЕнция -през гугъла: Окно Овертона. Посмотрите это и дайте посмотреть всем кому сможете
101
8
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Има ли разлика?При възродителния процес бяха взети имената.При Батак са взели главите!Е, г-н Местан, ЧЕСТЕН човек ли сте?
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея свалени бутилки, като насочени оръдия към Българите ли да ги разираме? А г-н Местане?Имали реч в която да не говориш за етническо напрежение? Или май на тебе и на хората над тебе им се иска да се създава такова напрежение?
99
1
 
13
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Слава на покойния Живков. Добре че отвори границата.
98
4
 
1
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Не така биби не. Нито понятието държава е същото нито онова време. Лично аз днес мога да се намирам и там и тук без комплекс. Отживях го. Но като гледам в БГ как мислят хората все пак се радвам на съдбата си.
97
2
 
9
 
! Отговори
биби преди 8 години
не сме един народ и никога няма да бъдем. никога не сме били.. което е ок. просто раздялата няма да е лесна. но трябва да се случи. защо твоите деди са останали в новата държава България?
96
4
 
0
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Повече се намирам в ТUR.
95
1
 
10
 
! Отговори
биби преди 8 години
напротив, 250 хил отидоха в турция, което беше и целта, признато от йозал като успешно надцакване. не отричам личната трагедия!! коя е твоята родина, България или Турция?
94
5
 
3
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Нищо не минимизирахте освен себе си. Има много държави с едно общество и много народи. Пак казвам. ... Дано не се повтаря.
93
2
 
6
 
! Отговори
биби преди 8 години
кай..никой не се интересува от теб. никой няма да се пробва да сменя кмето ти. комунистическата държава го направи защото знаеха, че комунизма ще си отиде и искаха да минимизират евентуален етнически проблем. може би затова не се стигна до югославски вариянт. не сме един народ с вас.
92
5
 
5
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Някой (и) да ми претендира , убеждава и заплашва че ,, не съм това което съм ,, е най нечуваната и цинична гавра над човешкото самосъзнание и дух. Дано никой никога не се усмели да направи нещо подобно.
91
8
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Добро утро на всички. Ще пиша по темата. Феномена ,, възродителен процес ,, е първият и единствен в човешката история. Последиците от него са ужасни. А най впечатляващ е фактът че няма спечелили от всичко това. Отделния индивид въстанови живота си след това но като цяло остана една деградирала държава .
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гените ми са тракийски,кръвта и земята наоколо-също.Твоите гени какви са?
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луд тракиец съм.Ако,зависеше от мен ,отдавна да съм спрял Земята.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ястреб,проблемът е безумното плодене във време на жестока демограска криза от пренаселване,екологична криза-океанът се подкиселява,климатична криза,криза за храна и вода.Вероятно ще кажеш,че правото е на страната на силния.Да,но силата е в Азия,а не в Мала Азия.Твоята религия е създадена в друго време.