Заради корупцията трябват промени в Конституцията

Анонимните сигнали са общоприет метод, обяви Меглена Кунева
25 май 2015 13:10,
16
Заради корупцията трябват промени в Конституцията
Снимка: Булфото, ахрив

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева по повод внесения за обществено обсъждане Закон за предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Тя посочи, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници.

По думите й този вакуум може да стане с промени в основния закон. Кунева посочи, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи.

Тя добави, че вече е отворен дебатът за конституцията и че процесите за реформиране на съдебната система и изкореняването на корупцията са свързани до голяма степен.

Меглена Кунева беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите й анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таз е другата невменяема!! Говорят и за корупция а тя за конституция!!За АЕЦ-Козлудуй има да отговаря пред българския народ.Никой не поиска на сила да си продадем АЕЦ.Козлудуй ,ама нали е алчна бърза да си предлага услугите и да казва за щяло и нещяло ДА.Без да мисли с главата си ни направи енергийно зависими.Щяла да сменя Конституцията! А,тя чела ли е в Конституцията член 18.ал1 и 2 ? Конституцията ни е перфектна!!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости
9
0
 
6
 
! Отговори
Вуни преди 8 години
Другарката Пръмова, с голубая на цвет рокля на ваш'те екрани дами и господа.Цветът символизира непорочността на таз комунистическа кикимявка.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукувицата отново приказва глупости,както народа казва "на крива ракета космоса и пречи"та на нея конституцията. Конституцията е само предлог за да не променят нищо. Ако искаха да променят нещо,те щяха да премахнат члена от НК,които наказва принудения от чиновника да даде подкуп гражданин така както и корумпирания чиновник. По този начин държавата принуждава хората да мълчат и корупцията да процъвтява. Такъв закон няма никъде в ЕС. За промяната трябва обикновенно мнозинство,но няма да стане ЗАЩО
7
0
 
8
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Заради корупцията трябва смяна на хората, а не на конституцията.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според моето скромно мение , корупцията се бори тихо и с хора в затвора . Щом се бори по медиите нищо няма да стане .
5
1
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не Кунева. Корупцията я има заради такива като Вас- жадни за власт низки душици
4
0
 
8
 
! Отговори
a преди 8 години
Боко, Доган, мамин Делянчо Пеефски и цацата са от един и същи отбор и НЕ желаят в БГ да има истинска борба с корупцията . / първите трима си назначиха последния, за да им прикрива престъпленията /Боко, аз не знам формулите на амфетамина, хероина и кокаина . Означава ли това, че съм *** или напротив ?Май краят на Боко наистина вече се вижда ? Има промяна в геополитиката на Балканите и всички хора, които не са ***, разбират това ...
3
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 8 години
Тая ли Меглена Кунева ще дава акъл,тая дето зтвори четири блока на АЕЦ Козлодуй и си напълни банковата сметка от комисионните за това.Двулична крадла,как изобщо е в управлението!
2
1
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
ne promeni w konstituziata a toiaga w parlamenta triabwa... To zakonite si gi ima, samo deto nikoi ne gi sledwa.i spazwa.. bruikselska ......
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Махнете я тази кукумявка бе ! Има ли да е казала неща смислено и по същество ! Бла.бла ! Отврат !