Кунева само с план А - реформи и осъществяването им

Според вицепремиерът трябват бързи и реални действия
26 май 2015 09:54,
34
Кунева само с план А - реформи и осъществяването им
Снимка: Булфото, ахрив

Времето, качеството и дълбочината на една реформа са еднакво важни. След като веднъж вече е взето решение за съдебната реформа, то трябва да се следва, още повече, че то беше взето с голямо мнозинство и подкрепа в парламента. Аз споделям призивите за бързи резултати и реални действия. Ние нямаме план Б, имаме само план А – реформи и тяхното осъществяване.

Това каза пред БНР вицепремиерът по европейските политики и председател на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

На въпрос за предложението й от понеделник да могат да се отзовават не само назначени, но и изборни длъжности като кметове и общински съветници, при категорични доказателства за съпричастност към корупция, Кунева каза, че е реалист и очаква резултати да се постигат стъпка по стъпка, като се премине през промени в Конституцията, съдебна реформа и промени в процесуалните закони, които да се променят в посока хората да получават бързо и ефективно правосъдие.

Още по темата

"И сега имаме текст в закона например, че ако си осъден за престъпление, не можеш да заемаш изборна длъжност, но ако става дума за нарушени на административен закон, а не на Наказателния кодекс, Конституцията мълчи", обясни Кунева.

Тя добави, че при корупция в местната власт, конфликт на интереси, лошо изпълнена обществена поръчка, компрометиран избор на изпълнител, корупцията не просто води до парична загуба, а нанася вреди и на бизнеса, и на обществото. "Идеята е, че когато има установен конфликт на интереси, редно е тези хора да бъдат отстранени от длъжност", категорична бе тя.

Кунева подчерта също, че държи на бързи действия, но и на сигурност, че промените в ЗВС например няма да бъдат спрени от евентуално обжалване с мотив, че не са предвидени в съдебната реформа. "Ние искаме разделяне на ВСС и това решение да е устойчиво, а не след 2-3 години да се върне назад", обясни още тя.

По думите й в не една държава част от магистратурата се избира от парламента или през подкрепа на политически партии, като това важи за част от ВСС, редица държавни органи, включително ДАНС и други институции. "Въпросът обаче е каква е културата след като изборът е направен - политиците трябва да гарантират независимостта на човека, когото са избрали, а не  въпросният човек да им е задължен", категорична бе Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
До от реформиЗа съжаление ядовете са само за нас. Докараха ни до просешка тояга, а най- лошото е, че ние им го позволяваме. Позволяваме един селски тарикат от Банкя да ни разиграва, позволяваме на един *** да не поздравява в България християнското население по случай религиозни празници, но не пропуска да поздрави малцинствата за техните, позволяваме на една провалила се политиканка като Кунева да си разиграва псевдо реформи
17
0
 
3
 
! Отговори
Д.Алигери преди 8 години
Кунево, Кунево, колко грехове ти тегнат на врата. Ще пропаднеш и по-надолу от седмия кръг на ада.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая ,вече не знам колко години,повтаря само YES и ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ,ДАЙТЕ ДА НАПРАВИМ,ТРЯБВА ДА...и т.н.Ами така всеки българин ,средно интелигентен,може да стане висш политик.Изказванията,предложенията и идеите трябва да са израз на собствената ти компетентност,а в случая аз не виждам такава, и то масово! и то горе!
15
0
 
4
 
! Отговори
him преди 8 години
kuneva e chereshkata na tortata korupcia v bg i v combina s ep korupciata. chance imate otricatelen s neia.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по-скоро България се отърве от коалицията, която управлява в момента, толкова по-добре ще е за просъществуването й!!! А тая на снимката е една угодническа *** на ционистите и САЩ! Прави го за пари!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази вещица скоро ако не я рарезкараме, ще ни довърши тотално! Тя работи за чужди и собствени интереси! Ама и ни най-малка представа си нямат много хора колко е вредна за България!
12
0
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
До Реформи?????За съжаление не е *** тя. Ние сме ***, които им позволяват да ни разиграват, ограбват, унижават. Тя- Кунева не е ***. Осигурила си е фамилията за няколко поколения на наш гръб
11
0
 
7
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Реформи наистина трябва да има. Но когато изпълнителите им са слаби, когато хората, които ги предлагат и изпълняват са компроментирани самите реформи губят смисъл. Какви реформи ще правят хората наемащи пасища за усвояване на средства от ЕС, а в действителност няма никакъв ***? Какви реформи ще правят хората, чийто лидер е свързан с криминалният контингент в страната? Какви реформи ще дават хората, чиито лидери са с ефективна присъда за злоупотреба с власт и служебно положение?
10
1
 
1
 
! Отговори
вяа преди 8 години
До сасенакПонеже няма друга алтернатива ...подкрепям сегашното правителство,но тук си прав.
9
0
 
3
 
! Отговори
fff преди 8 години
тая ОВЦА освен думата РЕФОРМИ не мойе ли да каже и нещо друго
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора не ги ли срам да застават пред портретите на възрожденците
7
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Блажени са верующите! Само опозицията не искала ;)
6
0
 
8
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Този,който събира подписите за реформи е с четри годишна еф.присидаи вие искате да ви вярваме????????Какъв е този гьонсуратлък бе кунева???
5
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
Лъжите и разтягането на локуми са ЕДИНСТВЕНОТО оръжие на другарката Пръмова. Който не вярва, да си припомни как пребоядисаната другарка се кълнеше, че няма да прави коалиция и в никакъв случай няма да участва в правителство с Премиер другарят Тиква.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, тези реформи! Реформите на Кунева и т.нар. РБ са като Дядо Коледа - всеки говори за тях, но никой все още не ги е виждал! А и така като гледам ще си останат единствено в мечтите на избирателите, защото е явно, че лаладжиите в НС нямат нито намерение, нито желание за реформи в истинския смисъл на думата. Искат единствено да овладяват институции под кредото "реформа".
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в интерес на истината планът е добър, ама няма да събере подкрепа..... Опозиицята не исак статуквото да се променя.
2
3
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
План А на Кунев трябва да бъде да се пъхне в дупката си и да не изпълзява от там. Провали се като еврокомисар, проваля се сега и като министър. Типичен пример за икономическа зависимост от определени кръгове, на които им прокарва лобистки решения
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано Бог е милостив и освободи България от тази предателка.