Ще се атакуват 180 прихващания в КТБ

Над 200 са кредитите, обявени за предсрочно изискуеми
26 май 2015 13:36,
5
Ще се атакуват 180 прихващания в КТБ
Снимка: Reuters, архив

Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на днешния извънреден парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров за необходимостта извършените прихващания с активи на КТБ да бъдат оспорени.

Финансовият министър каза, цитиран от БТА, че са установени 180 прихващания, които ще бъдат атакувани.

По думите му над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми. На този етап са заведени осем дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията за над 4,6 милиона лева. Макар да нямаме прецедентно право, най-тежко и важно ще бъде първото решение по такова дело, коментира Горанов.

Финансовият министър отговори и на въпрос за необходимостта от ангажирането на компания за международни разследвания по казуса "КТБ". Горанов обясни, че след покана на 29 април 11 компании са изпратили необходимите документи в срок и на 19 май вече има избрани двама кандидати. До края на тази седмица се очаква преговорите да приключат и да има сключен договор. Двете фирми са от най-големите с опит в тази област.

Седмичният отчет за работата на синдиците в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев показа, че за близо месец – от 27 април до 22 май, синдиците са събрали общо 1,75 млн. лева от раздадените кредити на банката. Продължават действията по разглеждане на искания за цесии по вземания по банкови сметки, постъпили след отнемането на лиценза за банкова дейност на КТБ, посочва се в отчета.

За април бюджетната позиция е в излишък от 1,66 млрд. лева, което е най-доброто фискално изпълнение спрямо последните години. Съпоставимо е с това от 2008 година, каза още министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за мерки за противодействие на корупцията, допълва агенция "Фокус".

"За миналата година салдото беше отрицателно в размер на 864 милиона лева. Искам да ви уверя, че проблемите, свързани с контрабандата и кражбите от българския бюджет, са не само в българските митници и са обект на анализ от българските правораздавателни органи“, увери министърът на финансите.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Някой да ме светне. Финансов излишък, а 16 милиарда нови заеми?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взимам аз заем от една банка и тя фалира и се оказва, че трябва да си върна заема на мига иначе ще ми вземат жилището или предприятието или запор на заплатата!!!Е няма такава държава!!!!!!!!!!!!!!! Фалирала нефалирала аз съм подписал договор с банакта и ако си плащам вноските към нея този договор би трябвало да е аквивен!! Да се благодаря, че нямам заем към КТБ но за съжаление други имат и нищо чудно сега да последват несъстоятелност на предприятия заради тези изискуеми предсрочно заеми!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4.5 милиарда ги няма още 16 взеха а те за няколко милиона ни говорят.Безсрамници!
1
0
 
15
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Изобщо не бива да се допускат да стават тези работи(като прихващания, цесии и прочие), защото сега ще се тръгне с години по съдилища и накрая най-много да се плащат и обезщетения, че сме ги притеснили.Защо българското законодателство не предвижда наказателни присъди за хора от държавния апарат, заради които държавата губи пари?