Ще си купуваме скъпите лекарства заедно с Румъния за по-евтино

Москов ще дърпа към нашата черга и други държави след време
Обновена: 30 май 2015 13:50 | 30 май 2015 13:44, Камелия Цветанова
60
Ще си купуваме скъпите лекарства заедно с Румъния за по-евтино
Снимка: БТА, архив

В края на годината ще обявим общо договаряне на скъпоструващи лекарства заедно с Румъния. Обединявайки се, двете държави ще договарят по-големи количества медикаменти, което се очаква да понижи цената им. Идеята представи в предаването по Дарик  радио здравният министър Петър Москов.

Още по темата
Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави.

Москов добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от Здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Той не отрече, че ще се стремим да закупуваме генерични лекарства, въпреки, че те се създават след като изтече 10-годишният патент на оригиналите.

Според министъра обаче, променяйки лекарствената политика, се тръгва срещу едни пари от порядъка на милиард лева, които в момента се харчат не по предназначение.

„Следващата седмица експертен екип на МЗ заминава за Румъния. В края на тази година по общи лекарствени позиции, които имаме с Румъния, ние ще обявим общо договаряне заедно с тях. Това означава, че договаряме много повече количество, отколкото досега. И Румъния, и ние”, увери министърът.

„Когато в момента в България или Румъния влиза определен медикамент, той постига определена цена. Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар. Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирма: „Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар, искаме да договорим това лекарство. Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията”, обясни Москов.

Той заяви още, че НЗОК ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници.

Москов е категоричен, че болните ще могат доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, като ще им се отнеме възможността да дават пари директно на болницата.

Доплащане на ръка няма да има. Начинът да влезеш в допълнителен пакет при настъпване на заболяването е да имаш договор с фонд. Кеш между лечебно заведение и болница няма да има”, отсече здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демонополизация на Касата и остойностяване на труда на медиците ! Това е реформа !Има два индикатора дали Москов е искрен:1. Остойностяване на лекарския труд доколкото не може всичко друго да еостойностено -ел. енергия, консумативи, вода, отопление, лекарства , а да сеправиш на ударен да не остойностиш най-важното цената на труда. И в същото време да говориш за оптимизация на системата. Как като не знаеш реалнитеразходи ?
29
9
 
3
 
! Отговори
Панов преди 8 години
До Българин от ГерманияНе се хабете, те никога няма да го разберат. За това са и в това положение, на плювачи. Единствено човек, живял извън блато България, може да го разбере. Те дори не разбират колко е зле страната, а тя е на дъното на тинята в момента. Единственият читав български политик. И от него недоволни. Харесва им да ги "оправят" на всеки 4 години.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до PanovMесечна здравна осигуровка в Германия - 170 евро (минималната!).Месечна здравна осигуровка в България - 16,80 лева (минималната, а често и 0 НУЛА лева).Пазиш ли си още касовата бележка?
27
6
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Идеята на Москов е правилна при тези жестоки пазарни условия. Подкрепям министъра.Той друго не може да направи за да промени системата.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СО дава за ремонт на болници 1,07 млн., а за две тоалетни в НДК - 280 хилядиПредвидените от Столичната община (СО) средства за 2015 г. за капиталови разходи в сектор "Здравеопазване" са 1 071 087 лв., а за ремонт на НДК - 13 млн. лв., като само за 2 тоалетни са предвидени 280 хил. лв.Миналата година са усвоени едва близо 29% от предвидените тогава 1,33 млн. лв.
25
6
 
3
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Долу ръцете от Москов! Въпросното предложение за поръчките на едро заедно с Румъния е чудесна новина. Ревем срещу скъпите лекарства, пак плюем като ги намалят. Ае стига. Москов, давай напред, имаш подкрепата ни. С такава решителности и работа бих се радвал един ден да стане премиер.
24
4
 
5
 
! Отговори
Panov преди 8 години
Разтвор за лещи в Германия - 2 евро. Същият разтвор за лещи в България - 10 евро. Пазя и касовата бележка, на която пише точно какво съм купил. Повече от това какво да кажа?
23
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Лекар,можещ - богат! Всички други касапи на щат при св. Синот.Излекуван пациент - има пари от Касата - мъртав пациент стига им комосоинната от Погребалните агенций.
22
3
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
От ден на ден жестокостите на финансовия-неолиберален капитализъм растат, и то също тук в Германия. До преди десетина години хората на моето средно положение все още вярваха, че демокрацията е по-силна от БАНКИ и КОНЦЕРНИ. Но днес все повече хора се убеждават в противното. Днес за нашите деца става все по-трудно да стъпят на краката си дори и след елитно образование, нямат сигурността, която аз имах преди 30 години. Съмнявам се, че бих постигнал стандарта който имам, ако започвам сега отново.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Москов, или Другарю, както предпочитате. Лекар съм и не мога да Ви нарека Д-р по ред причини: вие нарушихте правото на пациента на свободен достъп до здравна помощ по всяко време като въведохте лимитите в болниците; нарушихте правото на избор на пациента да избира къде да се лекува; нарушихте качеството на здравните услуги пак заради финансовите рестрикции; вие се обърнахте срещу съсловието към което принадлежите. Никой друг ваш предшественик така отявлено не е заставал срещу колегите си
20
7
 
7
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Това е реалния капитализъм, скъпи съотечественици.Големите фармацевтични концерни имат силно лоби, което ДИКТУВА на европейските политици-кукли на конци.Големите не търпят конкуренция на по-малките производители, като нашите, и ги ИЗЯЖДАТ.От 30 години съм в Германия, докато имаше соц. система, в Западна Германия много внимаваха народа да не се разбунтува и тук беше истинския социализъм , а не в ГДР.Сега КАПИТАЛИЗМЪТ, след като победи (поне за сега), си показа ИСТИНСКИЯ ЛИК.
19
5
 
4
 
! Отговори
Koko преди 8 години
А какво става с нашите производства, защо ги спират и купуват от чужбина ?
18
7
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Анонимен ЗАЩО САМО МОСКОВ-----ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ БААБАР С ПРЕЗИДЕНТА ----ВКЛЮЧИТЕЛНО И СЬДЕБНОТА СИСТЕМА----ВСИЧКИ В ЗАТВОРА ---НЕ СПИРАТ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако трябва да се лекувате --- Терминал 1 или 2.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да по отношение на комплексността и аз не разбирам - това значи ли, че пациентът трябва да лежи една година в болницата докато бъде обслужен "комплексно". Защото един онкоболен първо е опериран, следва различно дълъг постоперативен възстановителен период, през който обичайно бива изписан или какво в болницата ще си седи? Следва химио - , лъчетерапия и т.н. Каква е разликата след сливане на болниците. Пациентът ще се изпише и ще влезе след 1 месец в др. отделение по др. клинична пътека и т.н.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сменете и Борисов и Москов с румънци.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омръзна ми да слушам глупостите на Министъра, който при това е работил като лекар само допреди няколко месеца...Какво значи комплексно обслужване на пациента? Какво значение има къде пациента получава нужната здравна помощ? Нормално е една болница да има силен профил /обикновено свързан с проф. Х, работещ там/, в която качеството на обслужване по съответния профил да е най-добро. Защо се нарушава правото на пациента да избере именно тази болница. А насила се сливат, вливат и т.н. болници...
13
8
 
9
 
! Отговори
Абе преди 8 години
Абе вие щом и по Москов плюете начи ептен сте я втасали. Тоя е единствения читав политик който може нещо да направи.
12
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 8 години
Абе вие щ
11
7
 
13
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 8 години
Голяма мъка налегна докторите и техните директори. Спират им кранчето и са полудели . Отидете пред болниците да видите с какви коли ходят на работа бедните доктори , всичко е над сто хиляди лева . Е това от заплата ли е .