ДПС ще преглътне преференциите за вотa

Партията на Местан вече не иска промени в Изборния кодекс
Обновена: 3 юни 2015 07:48 | 3 юни 2015 07:31,
31
ДПС ще преглътне преференциите за вотa
Снимка: архив Булфото

Въпреки направената заявка от лидера на ДПС Лютви Местан партията му няма да внесе поправки в Изборния кодекс в частта му за гласуването с предпочитания. През декември м.г. наследникът на Доган поиска "развитие на преференциалния вот" след получилото се разбъркване в кандидатските листи на движението на парламентарните избори през октомври.

Още по темата

Тогава Муса Палев и Гюнай Хюсмен се възползваха от получените предпочитания, за да влязат в НС, въпреки партийната повеля претендентите да не агитират за себе си.

Двамата отказаха да сдадат депутатските си места и бяха изгонени от ПГ. Тогава Местан излезе с идеята за "отворени листи", при които избирателите сами да подреждат кандидатите за избираеми длъжности, пише в. „Сега"

Депутатът и член на парламентарната правна комисия Хамид Хамид обясни, че партията му се е отказала да предлага поправки в кодекса, за да се съобрази с препоръката на Венецианската комисия да не се изменя изборното законодателство в годината на вота.

Той обаче бе категоричен, че ДПС не е променило позицията си как в сегашния си вид преференцията води до изкривявания. "На местните избори ще видим как вотът ще се решава от по едно семейство в селата и от по 100 човека в средноголемите градове", посочи той. Партията му обаче няма да подкрепи идеята на Патриотичния фронт за по-висок праг при гласуването с предпочитания за общински съветници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Браво на ДПС единствената истинска партия в тази държава!
12
0
 
4
 
! Отговори
б-с преди 8 години
НЯМА ТАКАВА СИЛА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА ,ДА СПРЕ ДПС .. Само напред! ;)
11
0
 
0
 
! Отговори
agapi преди 8 години
Majoritarni izbori - tv arena kasting za bg politik go, go;)
10
1
 
3
 
! Отговори
123a преди 8 години
PROMQNA DA NO NEGRAMOTNITE DA NQMAT PRAVO NA GLAS......KAK SHTE PUSNE BULETINA SLED KATO NE MOJE DA CHETE. KOI MU E NARISUVAL ZNACI ZA KOITO DA GLASUVA. NE MOJE NEGRAMOTNITE DA DIKTUVAT REZULTATITE OT IZBORITE I DA OPREDELQT BUDESHTETO NA OBRAZOVANITE. 36671
9
0
 
3
 
! Отговори
Каква партия, преди 8 години
какви пет лева?! Това си е най-обикновена корпорация, ръководена от алчни бандити с желязна дисциплина.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно наложително е тази партия да бъде забранена и обявена за нелегална,работят открито против страната,нейните интереси и националната сигурност. Само че не са виновни те,а българите че 25год ги търпят знаейки много добре че са врагове на страната им. Аз съм чужденец и го виждам,вие като българи не си ли дадохте сметка?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй като сте преодолян фактор, ще има още да преглъщате! И да се задавите!
6
1
 
0
 
! Отговори
xaxaxaxa преди 8 години
До GaskoingТогава приемете моите извинения!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промени в изборния кодекс - чудесно. Ето една идея:При гласували 50 % - 120 депутати.Защо са ни другите щом не се мяркат там?
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СЕ ПРАВИ НА ХАРЕН ,ЗАЩОТО ЗЛОТО НА ЕЗИКА ЗА КОЙТО ВИНАГИ ГОВОРИШ БЛИКА ОТ ТЕБ. ТИ И ТВОЯТА ПАРТИЯ РАЗДЕЛЯТЕ НАЦИЯТА С НЕПРЕКЪСНАТАТА ЗАЩИТА НА НАЙ-БАНДИТСКАТА ВИ ПАРТИЯ И ВЕЧНОТО СЛОВОБЛУДСТВО С ДУМИТЕ И МРЪНКАНЕ !
3
0
 
17
 
! Отговори
СС преди 8 години
ЕГАТИ ДЕМОНА....
2
0
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
До GaskoingВие явно сте от ДПС и то без никакво образование! Не е вярно че бюлетина без посочена референция е невалидна, не е вярно и че с посочени няколко референции е невалидна, просто такава бюлетина се смята за валидна в частта си "Избор на партия" като се запазва подредбата посочена от съответната партия!
1
11
 
29
 
! Отговори
Димитър Икономов преди 8 години
Не зная при вас как е, но на мен ми е отвратително да чета по медиите турски имена. И още повече, когато тези имена са в парламента, министерствата, агенциите, областните и общинските администрации. Нямам обяснение защо толкова много ми е отвратително.