Няма да финансираме структури, а лечение

Болниците по-печеливши от хазарта, възкликна Москов
Обновена: 3 юни 2015 14:13 | 3 юни 2015 13:30, Веселина Йорданова
42
Няма да финансираме структури, а лечение
Снимка: архив Булфото

Държавата спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Колкото е по-комплексно то, толкова финансирането е по-добро или само тогава го има. Така здравният министър д-р Петър Москов обясни приетите днес от правителството промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат предложени на парламента.

Ако говорим, че в половин Европа заедно има 400 болници, а само в България – 360, това означава проблем, подчерта той.

Министърът даде и още един пример "с най-доходоносната човешка дейност“ - хазарта, която е с най-бърза възвращаемост. „За миналата година има разкрити повече нови лечебни заведения или поискани за разрешение, отколкото казина“, коментира Москов и допълни, че има нещо сбъркано в модела на финансово ниво, тъй като е ясно, че държавата, Касата и ние с вноските си задължително ще внесем пари в тях.

С промените ще бъде наложена задължителна национална здравна карта. Тя ще се формира на база на изследване на потребностите и реалната снимка на болничната и доболничната инфраструктура, както и на кадровото обезпечаване на системата.

За социално-значимите заболявания от основния пакет Касата вече няма да сключва договори с лечебни заведения, които осигуряват само „епизод“ от лечението, разясни Москов. По думите му болниците сами или във функционални обединения ще трябва да гарантират пред Касата, че разполагат с възможността за цялостно лечение на тези заболявания.

"Обсебването, феодализацията на епизод от лечението оттук нататък няма да бъде финансирано. Даваме задължението на НЗОК там, където националната здравна карта определи, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите да не сключва договор“, каза още той.
С промените се връща и възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега бяха в забранителен списък. Регламентира се дейността на медико-социалните центрове, които са свързани с целия процес на деинституционализация.

"Въвеждаме ясни количествени критерии, гарантиращи необходимостта от определена инфраструктура, гарантираме качеството през система на акредитация и комплексността за лечението на пациентите. Когато тези условия са осигурени, определена болница получава финансиране през нашите пари от Здравната каса, обобщи Москов.
За диспансерите ще има три възможности – формално, юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на Търговския закон, обясни още министърът.

Той каза още, че регламентирането на 12-часови смени на медицинския персонал отговаря на реалността. Те са такива и в момента, това е начинът, по който целият медицински свят работи, заяви Москов и уточни, че месечно се запазва броят часове работа и това няма отношение към претоварване или допълнителен ангажимент на медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спешно се търсят акушер-гинеколог и анестезиолог за Тетевенската болница -заплата- 562 лева на месец.Успех !Има и "бонуси" - заплахи, побои и клетви!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки сектор в БГ е мафия - здравен,полицейски,съдебен,хранителен,всичко !!!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де,а как ще поддържаш структура,без да я финансираш?Това все едно да министъра на МВР да каже:Няма да поддържаме полицейските управления,а ще заплащаме когато има престъпление и се работи по него",или пожарната :...когато има пожар и се гаси.А бе откъде ги намирате такива.Не разбрахте ли,че за да управляваш ,трябва да имаш управленски опеит и то години и освен това акъл.Лекарите,които наистина уважавам,са със строго профилирани знания и не стават за управление на административната дейност.
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе някой замислял ли се е че МОСКОВ Е НАЙ-НЕКАДЪРНИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ЦЯЛАТА МУ ИСТОРИЯ?Спокойно може да си носи прякора Петър Москов - ***!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8когато и мурво-мутроляците почнат
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГА римотурлаците ще започнат да плащат
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :----В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделят над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други... С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ, МОСКОВ !
4
1
 
15
 
! Отговори
МУНЧО преди 8 години
Д-Р ЧОМАКОВ -БИВШИЯТ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ИМА ДВЕ БОЛНИЦИ.КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ?
3
7
 
13
 
! Отговори
симеон преди 8 години
Приветствам решението на министър Москов.до сега лечението беше отгоре отгоре.Всяко заболяване дава отражение на няколко органа.Влизаш в болница , водят те че си по здравна пътека -7 дни, изписват те на третия ден , получават си парите от Здравната каса за 7 дни, като ти преглеждат само един орган и никога връзката между останалите.Това не е лечение. Отиваш в друга болница - пак същото.Да не говорим за обслужването в държавните болници.Там не може да се говори за ниво.
2
10
 
15
 
! Отговори
1chovek преди 8 години
Браво, това което казва Москов има много смисъл, дано и действията, които последват, да подкрепят думите, да не се окаже някой трик.Наистина трябва да се финансира лечение, а не да се спонсорира всяка частна болница, която реши да отвори врати. Този модел е видимо сбъркан, неработещ.
1
11
 
21
 
! Отговори
художника преди 8 години
Няма да финансираме структури, а лечение...----------------------------------Не разбирам нищо от медицина, но това го разбрах. Най-после нещо добро да се случи в здравеопазването. И за пациентите и за лекарите. Браво Москов- дано да се случи!!!