Плевнелиев готов с въпросите за референдума

Предложенията му са три на брой. Вижте ги
Обновена: 3 юни 2015 17:17 | 3 юни 2015 17:07, Красимир Ангелов
106
Плевнелиев готов с въпросите за референдума
Снимка: Булфото

Държавният глава Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Идеята е референдумът да се проведе едновременно с местните избори на 25 октомври 2015 г. След проведени консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции, държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:
 
1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
 
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
 
3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
 
Плевнелиев счита, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. Въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент отхвърли  искането на гражданите и предложението на президента за провеждане на национален референдум по поставените въпроси, става ясно от публикуваната позиция на държавния глава.
 
Президентът счита, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. „Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.
 
По отношение на въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми, президентът Росен Плевнелиев посочва, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. „Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, подчертава държавният глава.

Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. „Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, категоричен е държавният глава.
 
Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. „Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се държавният глава.
 
"Убеден съм, че ако избирателите кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.
 
Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. „Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна“, подчертава още президентът Росен Плевнелиев.
 
В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.
 
Според него произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. "Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
НИКОГА ! преди 8 години
НЕ ! НЕ !НЕ !Плевнелиев, маша на червената мафия !!!
84
0
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Преди въпросите, Плевнелиев да даде отговорите- за зависимостите, за Прокопиев, за Протестна мрежа и т.н.
83
0
 
4
 
! Отговори
бан4о преди 8 години
Малко въпроси към президента: - Мажоритарно гласуване има и сега, откъде го измислихте въпроса за този вид гласуване?- Емигрантите не могат да гласуват в този референдум, понеже няма изборни секции в чужбина за местни избори /така е по закон/; как ще дадат в такъв случай мнението си по въпросите, когато няма къде да го сторят?- В референдума трябва да присъства и въпрос за партийните субсидии искат ли хората да има такива, при положение, че те идват от държавния бюджет, т.е. от нашите джоб
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато задължиш някой да ползва например подлез, трябва да има подлез! Как ще задължат 2,5 милиона емигранти да гласуват без да има условия за това? Ще им плащат самолетните билети и ще им уредят платен отпуск? Как ще задължиш раждаща жена да 'задържи' малко, да си пусне вота и после да се връща в родилното? Кой ще плати пътните на командирован в Козлодуй, да се върне в Пловдив за гласуване? Как ще звучи Конституцията 'гражданите имат право да бъдат избирани-гражданите са длъжни да са избрани?"
81
0
 
3
 
! Отговори
моите отговори преди 8 години
1. не подкрепям 'част' от депутатите да са мажоритарно избрани - или всички, или никой. 2. в момента по Конституция съществува избирателно ПРАВО, а не задължение! Правилният ПЪРВИ въпрос е подкрепяте ли ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА с въвеждане на ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ВМЕСТО ПРАВО. 3. Електронното гласуване Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА, ако тя пък задължи хората да гласуват! Всичко друго е бошлаф, малоумщини и харчене на пари за свои хора!
80
0
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
А като е толкова загрижен за народа защо не инициира референдум за концесиите за златодобив, за строежа на стратегически обекти и т.н. Май не го устройва
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо политиците ги е страх от мажоритарният вот?Ако ще има 1 въпрос, то той трябва да бъде: Да бъде ли гласуването изцяло по мажоритарната система? Тогава ще видим примерно колко човека подкрепят Цв.Цв. колко Пеевски и т.н. Иначе и сега вота се купува, та ка че от какво се страхувате господа политици.Г-н Плевнелиев КОЙ Ви написа въпросите, КОЙ, А?????
78
0
 
3
 
! Отговори
Баба Яга преди 8 години
Без значение как ще бъде формулиран първият въпрос - така: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?или пък - така:Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?,НЕ става ясно КАКВА част от депутатите в НС ще се избират мажоритарно. Какъв процент от тях ще са мажоритарни? 1% ли? 50% ли, 99% ли? Трябваше да има и въпрос, уточняващ каква точно част от тях да се избират мажоритарно. Или - въпрос, в който да има няколко варианта.
77
1
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И какви ще са въпросите: Дали си ***, Дали защитаваш чужди интереси, Дали си предател и държавоизменник?
76
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
И комсомолския секретар, защо мисли че ще ида да гласувам? Защото не е важно дали и за кого гласуваш, а кой бори гласовете. В държава, където се крадат пред погледа на гражданите няколко милиарда от банка и отново няма виновни всякакви надежди за честни избори са напълно неадекватни на реалността.
75
1
 
4
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Проблема на българина е че иска промяна но някой друг да му свърши мръсната работа, съвет хора просто гласувайте, даже и за грешния човек но това ще е вашият избор а не на някой политик.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато ни управляват комсомолци и комунисти-нама да се оправимЖалкоДа беще приет закон за лустрацията,всичко щеше до си дойде на мястотоСега спиралата се завъртя -комунистите отмъкнаха парите и ще управляват до гроб
73
2
 
2
 
! Отговори
Anti преди 8 години
Корекция в първи въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?Трябва да стане: Как желаете народните представители да бъдат избирани: мажоритарно, част от тях да са избрани мажоритарно или както сега?и да се зачерква иабраният от три отговора.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е казано, колко пъти може да се гласува от едно ай-пи? И не беше ли редно първо да се премислят нещата, ако изобщо има поне един компетентен съветник?
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв референдум ,след като в подписката за такъв ,събрана за ,,нула време ,,имаше над 100 000 хиляди ,ФАЛШИВИ подписа . Как със ФАЛШИВА подписка -референдум ?Голяма ФАЛШИФИКАЦИЯ се гласи .То и *** фалшифицира КОМУНСТИЧЕСКОТО СИ МИНАЛО, та камо ли това.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха Ха ха колко от вас знаят какво е електронно гласуване, че ще го коментират или реферират.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много дрън-дрън. После ще ви се каже: Нали искахте референдум за това, за онова. Ето вижте си резултатите. И да не скимтите повече.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от мен един въпрос - съгласен ли е президентът да му бием шамари като се държи като ***. Моля, пуснете и това на референдума.
67
5
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Електронното гласуване ще превърне изборите във фарс - всеки може да влезне в къщата на някой богаташ и да "гласува" пред очите му за правилната партия, и всеки път с различно ай-пи.
66
2
 
4
 
! Отговори
АЙДИБЕ преди 8 години
КАК МОЖЕ ДА СИ ПЪРВО МЯСТО В ДЪРЖАВАТА,РАЗУЗНАВАНЕ И ДР. И ДА НЕ ВИДИШ НА КЪДЕ ВЪРВИ ДЪРЖАВАТА.ЕДИН ПРОСЯК ДА ГО ПИТАШ НА УЛИЦАТА ЩЕ ТИ КАЖЕ КАКВО ДА СТАНЕ ЗА ДА СТАНЕ ПО ДОБРЕ.ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ ПОПИТАШ КАКВО СИ НАПРАВИЛ ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ ТОЗИ БЕДЕН ЗА НЯКОИ ЖИВОТ.26 ГОДИНИ СЕ РУШИ НЕПРЕКЪСНАТО ДЪРЖАВАТА,РУШИ СЕ БЪЛГАРСКОТО ПОСТРОЕНО ОТ ПОТТА НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ,ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА МАЛКО СРАМ,НО КОГАТО ИГРАТ ПАРИТЕ НЯМА ПАРТИОТИЗЪМ,НЯМА СМЕЛИ МЪЖЕ ДА ЗАЩИТЯТ НАЦИЯТА,ОТ НИКЪДЕ НЯМА СВЕТЛО