Плевнелиев за референдума: Народът трябва да бъде чут!

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на хората"
Обновена: 3 юни 2015 20:45 | 3 юни 2015 20:18, Анисия Иванова
96
Плевнелиев за референдума: Народът трябва да бъде чут!
Снимка, архив Булфото

Българското гражданско общество е „зряло“, за да се произнася пряко по важните за страната въпроси. Това заяви в обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев по повод предложението му да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава разпространиха основните мотиви на президента за неговото иницииране и трите въпроса, които да включва той. Плевнелиев предлага и самата дата за провеждане - в деня на местните избори на 25 октомври тази година.

Още по темата

По думите на държавния глава най-новата ни история е доказала, че когато политиците предизвикат нестабилност или сбъркат, именно енергията на гражданското общество излиза на преден план като коректив.

"Българският народ не бива да бъде подценяван. Той трябва да бъде чут. През последните години сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, на партии и, за съжаление, на политическата система като цяло", допълни президента.

Според Плевнелиев в обществото е загубена вярата, че всеки гражданин е важен, че всеки може с гласа си да промени държавата и че демокрацията предоставя възможност на хората да участва пряко във вземането на решения.

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите от референдума! Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа", категоричен е държавният глава..

Ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна, смята още той.

"Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще. Защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим родната демокрация. Задача на политиците е да чуят и изпълнят народната воля без капчица популизъм, а отговорно и с мисъл за държавата", категоричен е Плевнелиев..
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
А ти кога ще го чуеш? Колко протеста бяха пред президентството с искания за оставка?
57
0
 
1
 
! Отговори
mintko преди 8 години
Малко въпроси към президента: - Мажоритарно гласуване има и сега, откъде го измислихте въпроса за този вид гласуване?- Емигрантите не могат да гласуват в този референдум, понеже няма изборни секции в чужбина за местни избори /така е по закон/; как ще дадат в такъв случай мнението си по въпросите, когато няма къде да го сторят?- В референдума трябва да присъства и въпрос за партийните субсидии искат ли хората да има такива, при положение, че те идват от държавния бюджет, т.е. от нашите джоб
56
1
 
2
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Време ти е за оставка клоуне
55
1
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До Имитация на воляЩе има ефект естествено. ДПС вече няма да е никакъв фактор дори с гласовете от Турция. Ако има такова правило, половината от нашите сънародници зад граница няма да гласуват и така ще се запази статуквото. Три милиона изгонени от Червената Мафия българи с радост ще посочат пътя към небитието на БСП (БКП).
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А и добавете в референдума избори само по време *** голям мюсулмански празник като Рамазан байрям или Шекер байрям!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ти мисли за народа ??? А този референдум пак няма да реши проблемите пак ще ви изиграят! Трябваше да има обрзавателен ценз и купените неграмотници няма да ни решават съдбата но на политиците това не им изнася защото разчитат на купените ромски гласове!
52
1
 
3
 
! Отговори
честит преди 8 години
абе хора...някой знае ли му историята на тоя комсомолец?Как такова нищожество, ялово е успяло да стане голям строителен предприемач. За мен е подставено лице, няма иначе логика - няма топки, няма сила, няма характер.. всички тези неща в бизнеса (хеле пък у България) са страшно важни.Как се е случило, не ми гомпобира главата ?!!
51
1
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Първия президент с толкова нисък рейтинг!То и другите не бяха кой знае какво,но поне пазеха някакво достойнство,всеки според силите си!Тоя направо съсипа президентската институция.
50
0
 
2
 
! Отговори
Как преди 8 години
ще се елиминират * прекупвачи на гласове- само задължително гласуване, елетронно гласуване, глоба за не-гласуване.
49
1
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Щом народът трябва да бъде чут защо си още в Президентството? Отдавна трябваше да си си подал оставката ***? Нали трябва да се чуе гласа на народа? А той казва- ОСТАВКА
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пак ни пробутва тезисите на Тодор Живков. Ах колко светло изглежда бъдещето след неговото словоизлияние! Толкова много се развълнувах, че цяла нощ не можах да спя. - Електронно контролиране на гласуващите но не и гласуване! - Избирателно право и референдум са две различни по степен действия за да се поставят заедно! Показатели за плиткоумие и липса на елементарни езикови познания!
47
1
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 8 години
Аз съм човек от народа и ме ЧУЙ !!! МАХАЙТЕ СЕ ПРОДАЖНИ *** ТАКИВА !!!.Вървете при тия които са ви вербували !!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А комунистите разправяха че прецедентина нямал чувство за хумор!
45
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ха-ха, комсомолския секретар защо мисли, че ще ида да гласувам? По-голяма идиотия от задължителното гласуване няма! В нашите условия все едно да ме питат да си избера коя ръка да ми счупят.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Liohmann
43
0
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЧУ ЛИ БРЕ ПЛЕВНЕВЛИЕВ----НАРОДА КАЗА--ТИ И СЕГАШНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ДА НАПУСНЕТЕ ПРЕДЕЛИТЕ НА БЬЛГАРИЯ ОСТАНЕТЕ ЛИ ЛОШО ВИ СЕ ПИШЕ---ИДВТ ДНИ ЗА РАЗПЛАТА
42
0
 
5
 
! Отговори
до кога преди 8 години
ВИНАГИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е РАЖДАЛ ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ,СЛАВИЛИ СМЕ СЕ В ИСТОРИЯТА СЪС СЛАВНИ БЪЛГАРИ,КОИТО СА ЗАЩИТИЛИ НАЦИОНАЛНОСТТА НИ.ТЕЗИ 26 ГОДИНИ НА РАЗВИТИЕ Е ТАКАВА КАКАФОНИЯ,КОЙ ОТ КЪДЕ ИДЕ,КОМАНДОРИ,БАЗИ ,МАЗИ,ЗАТРИХА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ПАК ДАВАЛ АКЪЛ,ПАК НАХАЛСТВАТ ВМЕСТО ДА СЕ СКРИЯТ В ТРЕТА ГЛУХА,ЗАБОГАТЯХА НА ГЪРБА НА ПОСТРОЕНОТО ОТ НАРОДА И ПАК НЕ СА ДОВОЛНИ ГЛЕДАТ ДА ГО ДОВЪРШАТ СЪВСЕМ.ТО БИВА НАХАЛСТВО,НО ТЕ ПЛАЧАТ ЗА НАРОДЕН СЪД.КОЛКО СА БИЛИ ПРАВИ,ЛЕВСКИ,БОТЕВ,ВАЗОВ И МНОГО ДРУГИ .
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Xaxaxa, toya paliacho....
40
0
 
8
 
! Отговори
55 преди 8 години
Дойде им на ум за народа!Ами попитайте го иска ли доплащане в болниците,такси в учрежденията,повишаване цената на тока,финансиране на частните училища... Отговорът го знаете.Тогава!?
39
0
 
3
 
! Отговори
а преди 8 години
да искам да бъде чут но на пак на 25.10 на турския празник РАМАЗАН БАЙРЯМ