Премиерът спусна: Преселението за вота да се анулира!

Интересен диалог и допирни точки Борисов-Манолова
Обновена: 3 юни 2015 14:11 | 3 юни 2015 13:37,
68
Премиерът спусна: Преселението за вота да се анулира!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов спусна на депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението на Мая Манолова – незаконните адресни регистрации за изборите да се анулират.

През последните месеци се наблюдава масово презаселване на избиратели в малки общини, които могат да преобърнат изборите. Въпреки непрекъснатите съобщения за това, новите регистрации не спират.

Още по темата

"Този въпрос не е партиен, злоупотребата се използва от кметове от всички цветове. Това предизборно преселение се прави в нарушение на закона, защото не може 40 души да живеят в плевня или 25 в стая с коридор", каза Манолова по време на традиционния блиц контрол към премиера и вицепремиерите в парламента. 

Борисов отвърна, че преди няколко седмици е възложил на министър Румяна Бъчварова проверка на всички случаи за преселение.

"Завърши ли проверката, техните регистрации ще бъдат отменени", каза премиерът и допълни: "Сезирал съм и прокуратурата. С една дума това безобразие трябва да бъде прекратено".

Мая Манолова обаче го репликира, че според сегашните закони прокуратурата не може да заличава адресни регистрации. Затова именно тя и колегите й са внесли промени в закона, с които това да стане възможно. Манолова обаче се оплака, че министрите Бъчварова и Павлова не съдействат за промените.

Това накара Борисов да се обърне към депутатите си и към шефа на правната комисия Данаил Кирилов. "Не виждам защо да не се приеме. Това, че се внася от г-жа Манолова, не значи, че трябва да се върви на инат. Дани, искам да те помоля, по-важното е този текст да мине", каза министър-пледседателят. 

Манолова призна, че изкуственото преселение е похват на всички партии, но все пак призова ГЕРБ да не прибягват до него.

Бойко Борисов пък й отвърна, че партията му винаги печели в големите градове и губи в малките, където се ширят тези практики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
22
 
! Отговори
Пичай преди 8 години
Българите също могат да анулират изборния туризъм, а също и тънките сметки на партиите. При това напълно законно и в рамките на един ден. Това става с масово гласуване. Негласуването само вреди на народа и облагодетелства политиците и техните приятели **ан;ите.
9
6
 
6
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Хубаво ми пляскате минусите, но не сме кралство или царство, за да се дават по този начин заповеди на изпълнителната и законодателната власт.Пак ще започнат едни дела и чудесии, и отново ще берем срам и ще плащаме на разни неандерталци подкрепени от БХК.Така, че пак ви казвам, че са нужни ясни правила как се дава регистрация и как се анулира. Защото в правова държава не може да анулираш нещо просто защото някой така е казал.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Браво на Бойко, че прекрати безобразията. Очакваме адекватна компенсация за спрените безобразия и още по- големи помощи през следващия мандат.
7
3
 
9
 
! Отговори
1chovek преди 8 години
И аз не съм фен на ББ, намирам че е неподходящо бивша мутра и бивш охранител на убиеца-диктатор Тодор Живков да бъде премиерът на България, но конкретно за това нещо - подкрепям. Много отдавна можеше и трябваше да се прекрати този вътрешен изборен "туризъм", на който сме свидетели винаги преди местни избори.На избори за кмет най-много се купуват гласове, защото с малък брой купени гласове може да се вземе цяло кметство или дори община. А на местно ниво има най-много проблеми.
6
3
 
33
 
! Отговори
12345 преди 8 години
Леле, не мога да повярвам! Браво! Всички задружно трябва да работят срещу ДПС, докато бъде смазана тази партия! Едно селце не трябва да има с кмет, член на тази партия! Едно!!! Това трябва да бъде основна цел!
5
5
 
6
 
! Отговори
Момо преди 8 години
А на какво основание, ще се отказват регистрации? Това ми е много интересно, защото на думи е лесно, но трябва да има ясни правила.Нима бедните нямат право да живеят бедно? Подкрепям предложението, но трябва да се помисли добре и да има ясни правила, за да не плащаме после отново на разни индивиди, които са ни осъдили в ЕСПЧ.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм му фен, но за това го подкрепям 100%
3
1
 
17
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Политиците си стискат ръцете и работят заедно, само ако имат печалба от това. Коментара е в отговор на номер 2.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше!!
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ми се всички политици да си стиснат ръцете и да работят за благото на България, ама далеч е още този момент, уви!