Добрев: КЕВР успя да балансира енергетиката!

С предложението за цената на тока регулаторът чисти дефицитите в НЕК
Обновена: 4 юни 2015 14:09 | 4 юни 2015 12:12,
13
Добрев: КЕВР успя да балансира енергетиката!
Снимка: архив, БТА

В предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на тока да се повиши с близо 2% се вижда желанието за справяне с редица наследени проблеми в енергетиката, смята бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Пред БНТ той беше категоричен, че това решение балансира дефицитите в системата и изцяло премахва дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), който годишно се движеше около 800 млн. лева.

„Бъдещо увеличаване на цената може да бъде свързано само с увеличаване на някои от разходите в енергетиката“, допълни депутатът, който е и председател на енергийната комисия към Народното събрание.
Добрев обаче не вижда причини за увеличаване на разходите след законодателните промени, които премахват преференциалните цени за „зелени“ централи, а и по-стриктно се контролират разходите на дружествата в сектора.

Делян Добрев не очаква и сътресения от пълната либелализация на енергийния пазар, която се очаква да се случи в началото на 2016 година.

„Със своето решение регулаторът изправи и един от най-големите дефекти – този на свободния пазар да се плаща значително по-малка такса „Задължения към обществото“ - зелени, кафяви енергии и дългосрочни договори, отколкото на регулирания пазар“, посочи Добрев.

Бившият енергиен министър направи и коментар относно „Турски поток“. Според него е трудно да се даде оценка дали този проект ще бъде осъществен на фона на различните заявки от руска страна за евентуалното трасе на тръбите.

„Няма да има „Южен поток, а „Турски поток“. Ще минава през Гърция, Македония и Сърбия. Сега няма да минава през Гърция, Македония и Сърбия, а евентуално през България“, отбеляза той и допълни, че има много заявки за проекти, но на корпоративно ниво не се случва нищо.

Депутатът повтори тезата си, че в изграждането на „Турски поток“ няма икономическа логика, защото трасето е много заобиколно, а тръбите ще доставят газ в регион, в който ще има все повече газ. „В Турция ще има все повече газ от различни източници“, категоричен беше той и добави, че за сметка на това в Източна Европа няма толкова алтернативи.

Добрев отчете, че една от причините за построяването на „Турски поток“ може да бъде потърсена и в желанието на „Газпром“ да оползотвори поръчаното оборудване за „Южен поток“.

По отношение на газовите доставки Добрев препоръча усилията да бъдат насочени към развитието на местния добив. „Вече имаме три от най-големите компании в света, които закупиха документи за участие в търговете за „Терес“ и „Силистар“, обясни още депутатът. Той припомни, че цената на природния газ, добит в Бългаиря, ще бъде с 35% по-ниска, а концесионните такси от добива ще подпомагат държавния бюджет.

За сравнение Добрев посочи, че приходи от транзита по "Южен поток" е било предвидено само при работа на пълен капацитет на тръбите. Това се случва рядко - средната запълняемост на подобни проекти е около 60%-70%, смята депутатът.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе я направо всички ВЕИ-та, МЕИ-та и т.н. да отиват на свободния пазар да си продават "екологично ефективната евтина енергия"! Направо ще разбият пазаря! Както казва виднят банкянски енергетик Кратун Магнолиев, енергията от фотоволтаици е най-евтината! Не са нужни въглища, не е нужен уран да се купуват, че да се произвежда. Слънцето само си свети
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и бате Бойко, разчитат на късата памет на мат'ряла...! И са на прав път!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да видим умни и красиви да излязат против ВЕИ-тата и най-вече техните договори "Нема спонсор"
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия май забравиха, че народът ги изгони с камъни преди 2 години.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пипайте тока, че ще има токови удари!
5
0
 
3
 
! Отговори
кк преди 8 години
"В предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на тока да се повиши с близо 2% се вижда желанието за справяне с редица наследени проблеми в енергетиката, смята бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев".Това момче е ДОСТА ТЪПО.Аз предлагам всички български граждани да не получават заплата 1 м.и парите да отидат в ЗК. Веднага дефицита на касата ще изчезне.Увеличението на тока не е решение. При това управление след година пак ще има дефицит.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не говорим, че това огромно увеличение на тока за бизнеса пак ще го платят битовите потребители! Тъй като то ще се калкулира в цените на стоките им и хората пак ще си го платят, че даже и с лихвите. Ама за вас така е по-удобно! Никакви реформи не ви интересуват, нито някакъв прогрес, а единствено рейтингите ви и как да запазите кокала за по-дълго време.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балансирали сте *. Унивате бизнеса, Добрееев, убивате икономиката. За да изплува фалиралият НЕК, когото всички вие окрадохте, и за да запазите цените на електората ниски, за да не ви бъхтят, нагърчихте бизнеса с непосилни допълнителни задължения към обществото, които трябва да са разпределени справедливо. Как българските стоки да са конкурентни като се правят от скъп ток? Как да върви икономиката? Токът за бита в БГ е най-евтияния в ЕС, а за бизнеса е един от най-скъпите, вкл от Германия!
2
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
От 800 милиона лева дифицит на НЕК, 600 милиона са разходите за безумно скъпите експерименти с фотоволтаиците - напълно ненужни на България и плащани от българския народ.
1
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Как да вярваме на човек, който запуши износът на българска електроенергия с користната цел да фалира енергетиката и да разпродаде най-апетните парчета от енергийната баница. Това щеше да е далаверата на века, но не му се отвори парашута, защото му биха шута.