Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!

Партията на Местан против допитване за изборните правила
Обновена: 4 юни 2015 14:05 | 4 юни 2015 12:42,
158
Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Още по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
До Сиера преди 8 години
Сиера, как ще съставиш актове, на повече от половината от имащите право на глас в Р.Б.? Кое правителство ще направи това? Как ще си събере парите, от глобите? Невъзможно! Ще станат , управниците, за посмешище на целият свят.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се прави референдум народа си казва тежката дума.Ако на референдума се съберат достатъчно гласове да узаконят задължителното гласуване, не виждам как някой може да каже,че има някакъв натиск или задължение.Това е свободния избор на болшинството в страната.Много правителства се допитват до народа когато са на кръстопът.Така направиха скоро в Ирландия,като приеха гей браковете.
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу ДПС!!!
82
4
 
10
 
! Отговори
seira преди 8 години
До българин 107:ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЯКОЙ ВИ КАРА ДА ГЛАСУВАТЕ "НАСИЛА"!АКО ВЪОБЩЕ НЕ ИСКАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ, ПРОСТО СИ ПЛАЩАТЕ ГЛОБАТА И "ОТИВАТЕ ЗА ГЪБИ"...НО, ПОВЕЧЕ НЯМАТЕ ПРАВНОТО ОСНОВАНИЕ ДА ИМАТЕ КАКВИТО Й ДА БИЛО ПРЕТЕНЦИИ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА!!!
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Павелчооо, нали така те кръстиха в ДС ... мачът ти скоро ще бъде свирен и съдията (разбирай народа) ще ти вдигне голям червен картон, а ти *** (разбирай тия дето са ти на каишка, а не стотиците хиляди нормални български турци) ще бъдете отсвирени ... този път завинаги. 25 години стигат!
80
2
 
15
 
! Отговори
Историк преди 8 години
За 25 години ДПС е доказала по безспорен начин, че е антибългарска партия, правеща всичко възможно да пречи на развитието и просперитета на България. Това, че е антиконституционна е повече от ясно. Ако не се проумее най-сетне, че тази организация саботира по всякакъв начин държавата и държавността, ще се изправим пред поредната национална катастрофа.
79
6
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Две прости неща трябва да бъдат въведени:задължително гласуване и минимум средно образование за право на глас.Тогава едва ли ДПС ще присъства в Народното Събрание.
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан ага дните ти са преброени гад ***-мазен,нагъл,алчен козел,твойта крадлива партия няма място в парламента,не се накрадохте кърлежи гладни,твойте хора ще те затрият,макар и късно.
77
2
 
9
 
! Отговори
Темида преди 8 години
ДПС ще се превърне в мрачен спомен от миналото единствено при законодателна промяна забраняваща двойното гражданство ... прочие това е факт в редица развити демокрации и няма да бъде прецедент.
76
1
 
8
 
! Отговори
Друг българин преди 8 години
Ти не разбра ли, бе мазно доганско ибрикчийче, че никой не иска да ти пречи, а иска да те изтрие завинаги за да спре депесарската *** от кърлежи да смуче кръвта на България. И в тая работа няма нищо етническо и верско, защото ти и доганско-пеевските олигарси пет пари не давате и няма да дадете за обикновените български турци.
75
1
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Местанееее, фурнаджийска агентурна лопато на ДС, всичко което е лошо за тебе и противозаконната ти башибозушка орда е добро за България. Щом подскачаш и се давиш в злобни плюнки, значи ти се разваля рахатлъка, а това може само да ме радва.
74
6
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Никой не може да ме накара да гласувам насила!
73
14
 
9
 
! Отговори
турчин преди 8 години
През 80 на миналия век дадох урок на комунисти че гласуването е право на суверена. Сега кой ще ме задължи. Не предизвиквайте хората на ответни реакци много голяма идиотщина ще е . Турците в България бяха в основата на промените в Източна Европа.
72
1
 
18
 
! Отговори
seira преди 8 години
ТЕМАТА НЕ Е ЗА РЕФЕРЕНДУМА.ТОЙ Е САМО ЕДИН "ИНСТРУМЕНТ"."ДРУГАРИТЕ" ОТ ДПС СА РАЗТРЕВОЖЕНИ, ЧЕ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМА И ПОСЛЕДВАЛОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, НАЙ-ПОСЛЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНА РЕАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!НА ПРАКТИКА ДПС (А И НЕ САМО ТЕ!) Е ПРОТИВ УСТАНОВЯВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ!!!
71
3
 
6
 
! Отговори
Демокрация преди 8 години
Защо си мислите че е възможно с референдум да се постигне нещо?
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан е много прав, президента вместо да се чуди как да влезне в новините да направи нешо полезно за народа си. Пък и да има референдум никой няма да гласува и пак ще се счете за невалиден :)
69
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
В Германия всеки, който има двама родители от различни националности, при навършване на 18 години има право да избира - германец ли е или не. Не означава завинаги. При нас какво е?
68
2
 
20
 
! Отговори
seira преди 8 години
ПРЕЗ ЦЕЛИЯ 25-ГОДИШЕН "ПРЕХОД" НИЕ СИ "ИГРАЕХМЕ" НА ДЕМОКРАЦИЯ.СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА СУБЕКТ НА ВЛАСТТА Е СУВЕРЕНА, А НЕ ТЕЗИ, КОИТО Е ИЗБРАЛ ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВАТ!ДРУГОТО ИМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е: "ВЛАСТ НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС".СЕГАШНИЯТ "ПАРЛАМЕНТ" Е "ИЗБРАН" С "КУПЕН И КОНТРОЛИРАН" ВОТ НА ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС.ТОВА НА ПРАКТИКА ГО ПРАВИ НЕЛИГИТИМЕН!!!НЕ МОЖЕ МАЛЦИНСТВОТО ДА УПРАВЛЯВА БОЛШИНСТВОТО!!!
67
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 8 години
До -10 97:ПРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В БЮЛЕТИНИТЕ ИМА ОПЦИЯ "ПРОТИВ ВСИЧКИ".НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ НЕ ОЗНАЧАВАТ, ЧЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛЯ Е "ПРОТИВ ВСИЧКИ"...
66
0
 
7
 
! Отговори
seira преди 8 години
ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ОЗНАЧАВА "СУВЕРЕНА ДА ИЗБИРА КОЙ ДА ГО УПРАВЛЯВА, А ДА УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ ТЕЗИ, КОИТО Е ИЗБРАЛ"!