Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!

Партията на Местан против допитване за изборните правила
Обновена: 4 юни 2015 14:05 | 4 юни 2015 12:42,
158
Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Още по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 33Само в Турция живеят около 500 хил. български турци с българско гражданство и справо на глас в България, обикновенно от тях на избори гласуват около 1/3 на останалите не им се занимава, е сега ако се въведат тия глупости, можеш да си сигурен че по 450 хиляди гласа от Турция ше идват за ДПС по електронен път
24
5
 
8
 
! Отговори
n преди 8 години
Нашите политици не виждат по-напред от чистачките на служебните автомобили - не е нужно задължително гласуване, в цяла Европа изборите са в работни дни да го направят и тука така , и от Турция ще има по-малко автобуси
23
2
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
Агент Павел пак плямпа несвързано! Значи нещо не му утърва! Пак се опитва да прави внушения!Местанчо, искаш да кажеш, че да се слуша гласът на народа не е демократично?!Искаш да кажеш, че се правят закони, заради ДПС? Не сте толкова важни!Искаш да кажеш, че Народа не носи отговорност? Сам не се чуваш каква безмислица си казал! Референдума е чиста форма на демокрация! Партиите трябва да представлявате Народа, само че не е така! И можеш ли да обясниш каква отговорност носите вие? Никаква!Млък!
22
2
 
3
 
! Отговори
: преди 8 години
Mestancho Aga turskata podloga kadur na DPS i poturcheno mekere go e strah razbira se ot tova , koeto moje da reshi naroda na Bulgaria.
21
2
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Реват комунисти и депесарски мафиоти. Истината е, че ДПС наистина няма да пострада много от задължителното гласуване, но БСП (БКП) задължително ще се свие до 6-7%. Местан се притеснява най-много за създадената от ДПС структура - АТАКА, щото не е сигурно дали ще има 1% за субсидии при задължителен и електронен вот.
20
10
 
8
 
! Отговори
555 преди 8 години
от задължителното гласуване едимствено ДПС ще спечелят. най малко всичките роми и турци ще гласуват. по официални данни на НСИ това са 1,4млн души, а реално са над 2 млн. браво на ДПС, че се оказаха най демократичната партия. на следващите избори имат един глас и от мен. никога не съм гласувал до сега, но този път ще отида и ще им дам гласа си. БРАВО
19
0
 
10
 
! Отговори
uu преди 8 години
1. Ако смятаме, че ДПС е протурска партия, трябва да я спрем, това е патриотичен дълг. Но ПАТРИОТ със ЗАКОН не се става.2. Ще има големи изненадки, ако гласуването стане задължително. Проследете вота : /последния/ при 40% активност, ГЕРБ имаха почти мнозинство. При всеки % вдигане на активността, падаха и депутатските им места. При 100% активност и РБ, и ПФ не могат да им помогнат.3. Който мобилизира най-неграмотната част, той ще спечели. Затова образованието ще затъва...
18
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 8 години
на *** народ като нашия му трябва именно задължително гласуване, иначе статуквото ще е същото не 25 а 125 години, жалко че няма да позволят задължителния образователен ценз за гласуване ....
17
3
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
ДПС - вредна, противоконституционна партия! Колко пъти нарушават закона да не се агитира на други езици освен български? Въртят схеми с анкара, вкарват нелегални да гласуват тук, в много от случаите гласуват 2 пъти и там и тук за тумора. Не само трябва да се забрани, а и да се търси наказателна отговорност за престъпленията им.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16Те затова са против бе, за да накарат глупци като теб да гласуват "за" електронното гласуване, ама на следващите избори като ти цъфнатб 1/2 милион гласа от Турция по електронен път, друга песен ще запееш
15
1
 
4
 
! Отговори
До 13 Борил преди 8 години
Боже... Ти колко си лесен за манипулиране. Осъзнай се докато е време. Той и цар Борил толкова лесно е раздал българските земи и се е отказвал от българското.
14
1
 
14
 
! Отговори
България ликува преди 8 години
От 15% при активност 45% остават 6% при 100% избирателна активност. Едвам изплувате над чертата - мъка, голяма мъка за вас. И радост за българския народ!!!
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво задължително гласуване, бе?! Вие имате ли представа колко роми навършват всяка година пълнолетие и стават гласоподаватели на ДПС?! Дай направо да запишем и в Конституцията, че в държавата ще става това, което решат ромите!!! Българите скоро ще бъдем капка в морето. Образователен ценз трябваше!
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом тея са против значи задължително трябва да го правим това
11
3
 
5
 
! Отговори
тъп преди 8 години
До Анонимен 9По конституция българския гласоподавател има статут на невменяем.Просто казано след евентуално успешен референдум НС евентуално гласува промени в закона. Прочее същия статут има и държавния глава, чийто актове за да вледнат в сила се подписват от МС, но това е друга тема...
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мишчиците от ДПС страх ли ги хвана? :( Значи е верен пътят, щом почнаха да реват. Надявам се най-накрая да е дошъл моментът да са се обединили партиите срещу този тумор в българската политика.
9
0
 
15
 
! Отговори
св. преди 8 години
Смърт за тези изедници,др.решение няма!!!!!!!и сега ако ме изтрият пак,анатема!!бял ден да не видите!!!
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страх ли ви е от истинска демокрация.
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големия печеливш от задължителното и електронно гласуване ще е ДПС, запомнете ми думата след 4-5 години ще се тръшкате и ще искате да се забрани електронното гласуване, ама ще е късно
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан за пореден път показа, че не се интересува от проблемите на България, от Гърмен, от престъпност. Най-важни са изборите на всяка цена.