Трети се готви за стола на Искров, ПФ предложи свой

Кандидат е доц. Григорий Вазов, президент на ВУЗФ
8
Трети се готви за стола на Искров, ПФ предложи свой
Снимка: архив, Булфото

Трети официален претендент за управител на БНБ беше обявен днес. В битката за стола на Иван Искров, чийто мандат изтича през октомври, но управляващите се надяват, че ще подаде оставка още през юни, влиза и президентът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

Неговата номинация е на Патриотичния фронт. До момента са известни още две официални кандидатури - на финансиста от МВФ Димитър Радев, която беше представена от ГЕРБ на всички парламентарни групи, и на Бисер Манолов, предложен от "Движение България на гражданите".

Още по темата

Към поста проявява интерес експертът от ЕБВР Камен Захариев, но засега не е известно дали е подкрепен от някоя политическа сила.

По-рано днес пък Народното събрание реши, че само парламентарни групи и независими депутати ще могат да предлагат кандидати за нов управител на Българската народна банка. Този текст беше записан в процедурните правила за избор на нов шеф.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени предложения на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров всеки народен представител да може да предложи претендент.

Според Димитров Конституцията гарантира законодателна инициатива на всеки депутат, а не само на независимите. Също така той посочи, че с тези правила няма как народни представители от различни групи да имат общ кандидат.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на финансовата комисия му отговори, че няма как всеки депутат да предлага кандидати, защото така можело да има 240 имена за шеф на БНБ.

От ДПС също се обявиха против, защото по този начин се размивала отговорността, както станало с Иван Искров.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени и предложенията на Емил Димитров кандидатите задължително да представят концепция за развитие и управление, програма за изпълнение и мотивирана концепция за развитие на банковия сектор.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
conservator преди 5 години
ООО ДПС и ГЕРБ управляват заедно. Добре че и на Костов не му пука вече.
5
0
 
0
 
! Отговори
Асеновец преди 5 години
И накрая конкурса печели този, който обещае най- голям дял от капитала на определени бамки да се прехвърли на Борисов и подставени от него лица....
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък питам Менда - къде е проблема да има и 500 кандидати? Ако трябва ще заседават и посред нощите. И без това не вършат никаква работа за държавата (а само за себе си).
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бутат по някой нефела защото лапачката е тлъста, 90 000 на месец плюс допълнителното което ще му се дава от банките. Как ви звучи, 3 000 лева на ден!!!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха
1
1
 
6
 
! Отговори
кк преди 5 години
Това е най-добрият вариант. Гаранция, че с БНБ политика няма да се прави....