Депутати спънаха Калфин за пенсионната реформа

Управляващите не събраха достатъчно гласове в подкрепа
11 юни 2015 18:39, Надежда Бочева
19
Депутати спънаха Калфин за пенсионната реформа
Снимка: БТА, архив

Проектът на кабинета за пенсионна реформа не мина през бюджетната комисия в парламента, след като управляващите не събраха достатъчно гласове.

„За“ внесения от Министерския съвет проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) гласуваха осем депутати от ГЕРБ, АБВ и РБ, трима социалисти бяха „против“, а шестима от ДПС и Патриотичния фронт се въздържаха.

Миналата седмица парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на първо четене предложената от социалния министър Ивайло Калфин реформа. Пакетът промени беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против гласуваха народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържаха.

Съгласно предложението осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

„Въпреки традиционните различия между социалните партньори и някои остри реплики и становища, които си разменяхме в хода на работата, беше постигнато пълно съгласие по проекта“, заяви зам.-министърът на социалната политика Николай Николов, който представи проекта на управляващите.

Той изтъкна, че постигнатото съгласие не е само на експертно равнище, а съгласие за пенсионната политика между партньорите в тристранката.

„В хода на работата се стремяхме да постигнем предвидимост, социална поносимост и съхраняване на финансовата стабилност. Затова със законопроекта предлагаме правна рамка, която да усъвършенства пенсионния модел, с като се въвеждат краткосрочни и дългосрочни мерки за стабилността на пенсионната система и за повишаване на доверието към осигурителната система, и възстановяване на принципите на социалната солидарност“, заяви той.

Николов специално отбеляза, че възможността за свободен избор при втория стълб не променя тристълбовия модел, тя е въведена и в други страни.

Той също така допълни, че очакваният дефицит в НОИ от началото на следващата година от 2,4% от БВП ще падне с 0,9% от БВП към 2023 г. Така 1,2 млрд. лв. ще бъдат освободени за финансиране на други дейности.

Председателят на АИКБ Васил Велев отбеляза, че повече от година при три правителства работна група се занимава с промените с участието на учени и социалните партньори. „Някои нарекоха този резултат разумен компромис, други разумен баланс, той се подкрепя от работодатели и синдикати. И едните и другите са еднакво недоволни“, каза той.

Алиосман Имамов от ДПС посочи, че е свършена е много работа, но е претенциозно да се говори за реформа на пенсионната система. Според ДПС предлаганите промени за първо четене са „еклектична смесица от леви и десни идеи за пенсионната система, които не са свързани помежду си“.

„Ние ще се въздържим на първо четене, като си запазваме правото на второ да подкрепим отделни елементи, които отговарят на поне едно от следни условия: увеличаване на пенсиите, улеснено пенсиониране, подобряване на ефективността на социалните разходи“, каза депутатът от ДПС.

Борислав Борисов (АБВ) коментира, че в проекта на БСП са вложени много позитивни намерения, но депутатите трябва да се съсредоточат върху проекта на МС, защото отделен проект може само да дебалнсира системата.

Корман Исмаилов декларира, че групата на РБ подкрепя проекта на кабинета.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че са положени много усилия и те не трябва да бъдат пропилявани в политическо боричкане. „И на работодатели, и на синдикати не им е приятно да се правят компромиси, не търсете начин да влизате през задната врата чрез предложения към различни парламентарни групи“, препоръча тя.

Управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че след около 10 години ще имаме 25% по-високи пенсии спрямо сегашните. Като цяло той смята, че комплексът от мерки ще влияе положително на ДОО и ще намали зависимостта му от държавния бюджет.

На днешното заседание бюджетната комисия отхвърли и проекта за промени на КСО, внесен от депутата от БСП Лява България Михаил Миков. За проекта гласуваха трима социалисти, против бяха седем депутати от ГЕРБ, а се въздържаха шестима – от ПФ, реформатори и ДПС.

Проектът предвиждаше от 1 януари 2016 г. Възможност за предсрочно пенсиониране - 24 месеца преди навършване на редовната възраст, с 0,4 на сто по-ниска пенсия, максималният размер на осигурителния доход да се фиксира на 10 минимални работни заплати, а не да се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО.

Предлагаше се и промяна във формулата при изчисляване на пенсията, като дела на всяка година осигурителен стаж се увеличи от 1,1 на 1,2% от 1 януари 2016 г.

Според проекта на Миков от 2016 г. Следва да има увеличаване на вноската за фонд „Пенсии” с 2 процентни пункта и увеличаването на вноската за фонд „Безработица” от 1 на 2 на сто.

За насърчаване оставането на пазара на труда на лица с висока квалификация, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, които продължават да работят без да се пенсионират, се предлагаше бонус на всяка допълнителна година осигурителен стаж, като за 1 година процентът е 4, за 2 години – по 4,5, за и над 3 години – по 5%.
 

Още по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
соня преди 8 години
Реформа значи да се промени философията на закона! Нечовешко е непрекъснато увеличаване на възраст и стаж. Имам 40 г. непрекъснат трудов стаж и съм на 59 г. Докога ще е това увеличаване на възраст, докога??? Как ще се освободят места за младите, а и кой гарантира, че ще ме държат на работа до 63 г. + 8 м.+ още 2 мес. и бля-бля бля!?!?!
17
0
 
7
 
! Отговори
85858 преди 8 години
Това не е реформа! Променя се само възраст и осигурителен стаж, разбира се в ущърб на хората!Реформа ще има, когато се преборите със сивата икономика и работодателите осигуряват на на реален доход, когато има нови работни места,увеличени доходи, които водят до по-големи вноски в НОИ - това е истината! Но при сегашните предложения никой не смее да направи нищо по въпроса със сивата икономика! Батака в държавата е пълен, във всяка една сфера- здравеопазване и образование и пр. Не им пука за нищо!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕНОЦИД!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом след 10 години ще имаме 25 % по-високи пенсии, значи няма нужда от такава пенсионна реформа. Инфлация между 2 и 3 % годишно след десет години ще е изяла "увеличението" на пенсиите. Т. е. при пенсия с 25 % повече след 10 години пенсионера ще може да си купи по-малко от това, което купува с днешната пенсия. Знаех си аз, че политиците шикалкавят и пак ни готвят някаква измама.
14
1
 
9
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ПРИ ТАЗИ СЛАБА ИКОНОМИКА, ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА, ПРИ ТИЯ АЛЧНИ РАБОТОДАТЕЛИ, ПРИ ТИЯ МИНИСТРИ КОИТО НЕ СА В ЧАС, НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ДОБРО. ТЕ НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА. КАКВА РЕФОРМА ДА ПРАВЯТ. ТРЯБВАТ СРЕДСТВА ДА ПОСТЪПВАТ В НОИ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ НАРЕДЯТ. АМА КАК ДА ПОСТЪПВАТ КАТО АЛЧНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ОСИГУРЯВАТ ВЪРХУ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ. ДОКАТО ИМА СИВА ИКОНОМИКА НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ.
13
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 8 години
Част от сегашните пенсионери са живяли преди девети,по време на социализма и сега по време на демокрацията,а направете една анкета да видим кога са били най-добре като такива!
12
1
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 8 години
Само един нов Девети септември и нещата ще си дойдат на място - гаранция !
11
2
 
12
 
! Отговори
11 преди 8 години
Няма проблем ако мине реформата! Българите няма да доживяват до пенсия, защото системата е такава, че ако си стигнал възрастта не ти стига стаж и обратно! С по 1-2 месеца всяка година, пенсионирането е все на хоризонта! А младежката безработица расте и младите няма да натрупат и толкова стаж, колкото са имали родителите им. В пълен синхрон работи и здравната система, та все пак да не вземе някой пък да доживее!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май няма да му мине номера на комунето Калфин да кара хората да работят до гроб. Това е добре за народа и лошо за Оилгархията, чиито маши са всички политици.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До историк-анализатор ЛЪЖЕЦ - МАНИПУЛАТОР.Баба ми взимаше 80 лв. наследствена пенсия ( без да е работила,беше домакиня)
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Palni laji na komunagata Kalfin jivkovista tosi masnik sasipa kadrite v vsnschno toi sasipa jivota vs vesela Sekretarkata mi Majat i se samoubi kato tasbra sa Kalfin lubivnika na bivschata maschenopiska i Sekretarka na Irina Bokuva i lubivnika i kslfin
7
13
 
5
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Другарю анонимен комунист - социалист , в Гърция и Турция никога не е имало Съветски социализъм и затова са по добре . Малко инфо за по младите. Пенсията през 1960 - 1970 година беше около 40 лв на месец , а заплатите 100 лв. От такава мизерна база и след грабежа на банките през 1997 г. от комунистите сега какво очаквате. Тама където е имало Съветски комунизъм всичко е мизерия .
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравна реформа-да живеем по-дълго.Образование-да сме квалифицирани.Демографска политика и работеща икономика .Това всичко го няма защото политиците ни са ***,корумпирани и проЗти.И 100 год да стане пенсионната възраст пак няма да има за пенсии и ще сме нещастните шматки на Европа
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До икономист"Мечтата на повечето Българи . Да плаща месечни осигуровки 5 лв. или нищо. Да се пенсионира на 35 години с пенсия 2000 евро . Сега остава някой да каже как да стане и сме готови ."Мега тъпо изказване! Нормално е да си в пенсия след примерно 25-30 години трудов стаж. А не след 40-50 години трудов стаж!И само за справка, гръцките и турски пенсионери, се пенсионират рано и взимат по 1500 евра пенсия!
4
12
 
8
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Мечтата на повечето Българи . Да плаща месечни осигуровки 5 лв. или нищо. Да се пенсионира на 35 години с пенсия 2000 евро . Сега остава някой да каже как да стане и сме готови .
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aбе каква реформа?! Това реформа ли е? Това е най-слабия политик! Нещата които прави нямат връзка с главния мозък. Хората със старчески памперси ли да ходят на работа?! И да взимат пенсия само които оцелеят по чудо до такава възраст.
2
5
 
8
 
! Отговори
винету преди 8 години
Така-а-а, сега всички, на които постоянно им се привиждат разни конспирации, като например ГЕРБ играе с ДПС, ги питам - как така ПФ и ДПС са гласували еднакво? Значи и те играят заедно. .....................................Виждате ли колко смешни и жалки са ви аргументите.
1
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Той си е спънат по природа !