Недоволни ловци и рибари искат нов закон пред НС

ГЕРБ нападна БСП, че подклажда протеста
57
Недоволни ловци и рибари искат нов закон пред НС
Снимка: архив Булфото

Протестът на ловците и риболовците, които се събраха на площад "Александър Невски" в София, е политически, нападна Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Причината за това обвинение е обстоятелството, че на площада са били червените депутатки Мая Манолова и Светла Бъчварова.

Когато обаче при протестиращите е отишъл и Румен Желев от ГЕРБ, той е бил изгонен, защото недоволните са му казали, че протестът им не е политически.

Управляващото мнозинство заявява категоричната си подкрепа за министъра на земеделието и горите Десислава Танева, отсече Караянчева, защото според нея такава отворена политика към всички представители на бранша не е е имало досега.

Всички решения, които се взимат, са на базата на много широк диалог, а това, което се случва отвън, е чисто политически протест, добави тя.

Според Румен Христов пък ловците са най-миропомазаната част от целия бранш, защото с тях са проведени много срещи във връзка със законовите промени.

Той също се оплака, че когато е отишъл при протестиращите, те са го отпратили с обяснението, че не е бил поканен, но пък вчера е бил на протеста на пчеларите.

Цвета Караянчева продължи с упреците и заяви, че повечето от ловците, които са докарани с автобуси от страната, дори не знаят защо са тук, но им били приготвени пакети с храна.

По обяд около 5000 ловци и риболовци се събраха на жълтите павета с искане за незабавно приемане на стратегия за ловното стопанство у нас, която да гарантира развитието на дивечовите популации, нов закон за лова с ясни правила, както и за категорична забрана на улова на дива свиня в свободни площи и груповия лов в оградени площи.

Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” е внесло 60 искания за промени в Закона за лова.

Съюзът е най-старата и най-голяма доброволна природозащитна неправителствена организация в България, обединяваща над 120 000 членове.

"В момента се извършва геноцид над дивата природа в България и това трябва да спре. Не искаме и административен натиск и силово раздробяване на ловните организации”, заяви на протеста главният секретар на Националното ловно движение Васил Василев.

Мая Манолова категорично отрече обвиненията.

„Със сигурност, ако аз ги бях организирала, те щяха да са тук с пушките“, обясни тя как са се шегували в парламентарната група на левицата.

"Фактът, че с колеги от БСП сме излезли да чуем какво искат, по никакъв начин не опорочава исканията ми. Ако можехме да организираме толкова масов и искрен протест, то със сигурност нямаше да е с тези искания“, призна социалистката.

Според нея предложенията на ловците звучат повече от разумно.

Те са за нов закон, за това държавата да поеме ангажименти срещу бракониерството, срещу капаните за животни, обясни Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Сред стачкуващите беше и независимия депутат Гюнай от който нищо не зависи но в района ще разказва колко мисли за хората. Докато има хора като него бракониерството няма да спре. На ловните дружества им трябва тотална проверка, там много се КРАДЕ. Ловните полета трябва да са по селищни граници. Забрана в петък събота и неделя да се пускат на паша в горите. Забрана на магазинни оръжия и двуцевки. Забрана в ловните стопанства на груповия лов. На излет се разрешава два патрона за карабина.
36
1
 
6
 
! Отговори
винету преди 8 години
Тази кюстендилска коза и от ловно дело ли взе да разбира? Или само чака нещо да е против сегашното управление и веднага се включва. Ей много омраза, много злоба и много завист в нея, ама няма да й стане играта. В другия парламент ще гледа депутатската банка през криво джепане.
35
1
 
4
 
! Отговори
ali kemal преди 8 години
Na 100 procenta gi podkrepiam avdjiiite pravisa si horata to samo brakonieri v taia darjava
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората от древността са ловували, но никога за сеир, а само за да се изхранват.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо изтрихте за ударената *** на Мая? Беше много готино.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
136 000 са ловджиите повече от армия и полиция взети заедно...
31
2
 
6
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
А колко забавно щеше да е ако дивеча можеше да отвръща на огъня. Целиш се по Зайо Байо, а в гръб ти е вдигнал мерника Кумчо Вълчо ;)))
30
0
 
8
 
! Отговори
а дано преди 8 години
И без това са били път да стигнат до НС-то, поне да фанат да влязат и да попуцат малко по дивеча, дето си го къткаме и отглеждаме тъй старателно ние глупаците. Ич няма да им се разсърдим си мисля. Ще сме им благодарни, че то пълно със *** у туй НС.
29
1
 
5
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
И ловец съм и рибар съм и на всичко ......
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, няма що, - много са "красиви" тия снимки. Не че не ям месо, но не ги възприемам.Тия ако са толкова гладни, колкото животни са избили - алелеееееее. Това да убиваш, си е заложено в човека, а в тия хора е заложено прекалено.Никога не бих се снимал по такъв начил - с простреляно животно. Главно са полицаи и военни.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам референдум - да се забрани ли ловът или не!
26
3
 
12
 
! Отговори
пешо преди 8 години
А на глигана дето искам да го гръмнат му викам Бочето.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако зависи от мен, ловът ще бъде забранен. Оставете невинните горски животинки да си живеят! Като ви се яде месо, отгледайте животното!
24
1
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Разсипаха Черно море!Нов европейски закон!
23
2
 
4
 
! Отговори
нико преди 8 години
Защо не се проследи генезиса на бракониерството.Кои го въведоха преди много деситилетия, на кои се даваха и дават оръжия.А .
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отивайки да убива, не защото е гладен, а заради удоволствието да убива не може да привлече симпатиите ми. Всъщност показва, че е най-кръвожадното животно. Животните поне убиват, защото са гладни.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от ловците ненавиждам единствено милиционерите. Ама и те в по-голямата си част са ловци, така че можем да поставим знак за раванество.
20
2
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
До АнонименТака е демократите използват парите ,не пушките за да ловуват.Ха-ха
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Open carry-то е забранено в България, така че, ако някой ловец се весне с пушка в центъра, дано да бъде гръмнат, иначе е заплаха за обществения ред.
18
0
 
16
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Едва ли тези бабанкновци от снимката са излезли на лов, заради това че умират от глад. Не пиши глупости. Ловците убиват животни за удоволствие, а не от нужда.