Задължителният вот е като задължителния секс – омразен

Анализ на Николай Близнаков от Института за модерна политика
12 юни 2015 17:28, Анисия Иванова
88
Задължителният вот е като задължителния секс – омразен
Снимка: архив Булфото

Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито ще намали "етническия вот", смята социологът Николай Близнаков от Института за модерна политика.

"Ако едно право стане задължение – то става отвратително – като задължителните манифестации или задължителния секс", пише той в анализ, изпратен до редакцията на Dnes.bg. 

Темата за задължителното гласуване отново е на дневен ред, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще инициира референдум заедно с местния вот за промяна в изборните правила. Преди дни държавният глава внесе предложението си в парламента. Той настоява допитването да е по въпросите за задължително гласуване, мажоритарни избори и електронен вот.

"Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито дори удря ДПС и неговия "етнически вот", смята Близнаков.

В подкрепа на тезата си той дава данни за избирателната активност от изборите от 2009, 2011, 2013, 2014 и сравнява големите български крепости – София, Пловдив, Варна, Бургас – с основно турските райони на Кърджали, Търговище, Разград. Усреднено за трите последни избора съотношението на избирателната активност е 56% : 46% в  полза на условно "българските" райони. Заради това точно ДПС може да спечели от задължителния вот, убеден е социологът.

Според него има три категории хора, които не гласуват.

Едните го правят от принципни съображения – не харесват никого от кандидатите и не искат да носят отговорност за един предизвестено лош избор. "За тях задължителното гласуване ще е като изнасилване – и реакцията им е ясна – задраскани бюлетини, надписани с ядни послания, бели бюлетини и прочие протестен вот", пише той. Тези невалидни бюлетини вдигат процента на гласувалите, но по никакъв начин не участват в разпределението на местата, тоест няма никакъв ефект да правиме подобен протестен вот, убеден е социологът.

Подобно е положението и с втората категория негласуващи – хора, които по работа или друга причина са извън местоживеенето си и не могат да стигнат до урните.

Третата група са онези "напълно дезинтересирали се от политическия (и обществен) живот хора", които не знаят даже кой е царят. Част от тях са нискокултурни и не са само от малцинствата. Тази група не прави разлика между президент и министър, да не говорим за Европейския съвет и Европейския съюз, посочва Близнаков.

"Тези хора са идеални за подкупване, нещо повече, те сами жадно ще търсят някой да осмисли напълно безсмисленото, според тях, разкарване до урните – и ще увеличат със сигурност броя на подкупените гласове", допълва социологът.

В този смисъл държавата ще свърши половината работа на купувачите на гласове.

"Ако досега купувачът трябва да накара избирателя: първо, да се вдигне и да отиде до секцията да гласува и, второ, да гласува с определена бюлетина, то при новата ситуация първата част от работата ще е свършила държавата. Под заплаха тя ще накара тези безразлични към политиката хора да се вдигнат до секциите. За купувачите остава да подпомогнат втората част – как именно да се гласува", анализира Близнаков.

Още повече, че е безумно да се опитваш да глобиш напр. 1 000 000 души от 6-те милиона, имащи право на глас. Да не говорим за онези близо 2 милиона, които са временно или постоянно в чужбина. Усилията и разходите ще са огромни. Нервите, съпротивата и саботажите – повсеместни. Представяте ли си какво ще ви струва да накарате строителния работник от София или пък продавачката от морския курорт да се върне в родното си село, за да гласува? Цялата ни съдебна и административна система ще запуши от напрежение и ще блокира, категоричен е социологът. Най-важното обаче остава предателството към принципите, смята социологът.

Заради дребничка, конюнктурна цел, за да си осигурим 2-3% отгоре, за да ударим някоя несимпатична ни партийка, да си направим едно ефимерно пиарче, ние сме готови да се откажем от принципите си, пише той в анализа си.

"Задължително гласуване, задължителни манифестации, задължителна любов, задължителна вяра – знаем накъде вози този път. С тежък грях ще натоварят душите си онези, които биха се опитали да ги въведат", убеден е той. 

Затова предлаганото средство (задължителното гласуване) е абсолютно негодно и е морално неприемливо. Подкрепяте задължителното гласуване? Тъпанар - или тоталитарен мракобес – изберете сами…, призовава в край на анализа си Близнаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Император преди 7 години
До Анонимен - Я си виж просташкия език, тъпчо, и се опитай по-внимателно да прочетеш и разбереш доводите - това е статия наистина със сериозни АРГУМЕНТИ!
70
0
 
2
 
! Отговори
Геле до а 53 преди 8 години
Защо да не го приемат? Лесно манипулируем тип с мания за величие. Какъв по-добър да намерят за прокарване на собствените им интереси на територията. Йесмен. С всичко се съгласява. Идеален им е. Иначе може да дойде някой като Орбан и да започне да задава разни неудобни въпроси от типа : А каква ще е изгодата за България от тази работа?
69
2
 
2
 
! Отговори
Геле преди 8 години
То и някой лекарства са горчиви , ама ако искаш да се излекуваш щеш не щеш трябва да ги изпиеш. Каквито и мантри да ни повтарят е факт , че структурата на парламента ще се промени. Ще влязат много нови партии. Най малко процента на ДПС ще падне наполовин. Все неща не устройващи сегашните пазители на статуквото. А и това , че *** организации надават такъв вой, означава , че е правилна стъпка.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сороския Институт за модерна политика , естествено че се изказа против задължителното гласуването , като омразно , още преди да е въведено , защото тогава гласовете на тия, чрез които вкарват депутати , които работят против интересите на България , тогава няма да имат тежест , и няма да са във властта .
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не задължително гласуване, а образователен ценз трябва да има. Не може някой който не знае на кой свят е да има право да определя съдбата на държавата.
66
1
 
4
 
! Отговори
до а преди 8 години
Много ти харесах коментара.На едно мнение сме.Достойни и морални хора не им трябват.Това ще им развали рахатлъка.Щом ЕС и САЩ приемат Боко и го препознава за част от тях ,това ми навява на мисълта,че всичките са от един и същи цирк. Трупата е тръгнала на околосветско турне и прави театри пред маргиналите.Колко са загрижени,колко са демократични..........постановката такава!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
тъй щей тя преди 8 години
Всичко е секс при нас.Един *** ний о5пред единпът те от зад.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До поговорказашто слагате минуси бре да не сте по умни от народа срамота
63
0
 
3
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Събираш хората които са си платили глобата.... И съд до дупка (липса на легитимност) за всяко действие/бездействие на партиите. Иначе като У лафЪ: "Два вълка и една овца гласуват дневен ред (обяд). Те това е демокрация".
62
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
И под строй да ни водят на "избори" без избор на тях пак няма да им помогне.Имитацията на многопартийна система/демокрация, която съветската агентура ни пробутватук вече десетилетия е безнадеждно изхабена, не са останали и 10% желаещи да ялегитимират с гласа си. Затова и фалшфицират процента участие (кой победил кой загубил в "изборите" им е все тая, все техни са).Налага им се да отстъпят още от властта тук ако искат да запазят част от нея или поне даоцелеят безнаказано.
61
4
 
6
 
! Отговори
поговорка преди 8 години
насила хубост не става
60
1
 
3
 
! Отговори
hmmm преди 8 години
kvo li she stane verno ako zadaljish baba Fatme da glasuva zadaljitelno , zashtoto shte q globqt , ako ne go napravi :)
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До a 53Абе лалугер, европа не казва кой ще управлява, Европа казва, тоя управлява и на нас ни харесва, не ни харесва или имаме забележки. Ние си избираме Боко, Моко, Мушмороко. Е, няма да е Мушмороко, нито Моко, защото аз и още много други няма да гласуваме за тях.
58
1
 
10
 
! Отговори
Перо преди 8 години
Близо 800 000 български граждани са с турски произход, от тях на изборите реално гласуват едва 350 000, а какво би станало ако задължат всички турци да гласуват? а ако добавим и? На последните избори се оказа, че ДПС имат и доста български вот? Ако всички тези потенциални привържаници на ДПС гласуват за тях по задължение - жална ни майка!!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57ТИ СИГУРНО СИ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ ЩОМ ТОЛКОВА РАЗБИРАШ ОТ ТАЯ РАБОТА. РЕФЕРЕНДУМА НЕ КАЗВА, ЧЕ ПРОМЕНЯ ИЛИ НЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА, РЕФЕРЕНДУМЪТ КАЗВА, АЗ И ОЩЕ ЕДИКОЛКО СИ МИЛИОНА ИСКАМЕ ТОВА ДА Е ТАКА, А НЕ КАКТО ТЪПИТЕ *** НАПИСАХА В КОНСТИТУЦИЯТА И ЕДВА ТОГАВА НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ИЗМИСЛИ КАКВО ТРЯБВА ДА НПАРАВИ
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости на търкалета, никой не знае какво ще е ако е задължително, дори и философчовците като теб, е, ако и тогава е важен гласът на и на дпс-арите, тогава няма да гласувам и се изнасям, какво толкова
55
2
 
7
 
! Отговори
galya преди 8 години
За първи път да прочета нещо смислено ....
54
1
 
3
 
! Отговори
taralejko преди 8 години
Taman taka e i s zadaljitelnata adresna regisracia, 20%DDS, drugi danaci, Vinetki, akcizi, patenti, mita, patni taksi, taksa bukluk na kvadraten santimetar - vse sa zadaljitelni i hepten orazni. Da gi mahnem?;)
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА В КОЯТО ПИШЕ ЧЕ ГЛАСУВАНЕТО Е ПРАВО А НЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ. НО ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА КОЯТО НЕ Е *** С КОЙТО ДА СИ БЪРШАТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ СЕЛЯНЧЕТАТА В ПАРЛАМАТА ТРЯБВА ДА СЕ СВИКА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. АКО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СЪС НЯКОЯ АЛИНЕЯ КЪМ ЧЛЕН 42 ЩЕ МЕ ЗАДЪЛЖАТ ДА ГЛАСУВАМ ЩЕ ТРЯБВА ДА МИ СВИРНАТ НА СВИРКАТА И ТОГАВА МОЖЕ.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все повече *** около нас даже в къщите ви според жените вие сте имено такива тия които са за задалжителния вот са неуверени комплексирани без лично мнение