САЩ не щели да разполагат военна техника у нас

Плевнелиев: До 2018 г. трябва да се присъединим към Шенген
15 юни 2015 21:41, Анисия Иванова
106
САЩ не щели да разполагат военна техника у нас
Президентите Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва: Снимка: БТА

Към българското правителство няма каквото и да било предложение за разполагане на военна техника у нас от страна на САЩ. Това каза президентът Росен Превнелиев на съвместната пресконференция с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас.

Информация за такива намерения беше разпространена по-рано от в. "Ню Йорк таймс". Идеята е САЩ да разположат военна техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия.

Още по темата

"Следим процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница. Към момента българското правителство няма каквото и да било предложение, което тепърва да можем да обсъждаме", каза държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България "е активен и отговорен член на НАТО" и изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година. За пример той даде широкия политически консенсус в подкрепа на плавното увеличаване на бюджета за отбрана от 2016 година, за да може в рамките на 10 години той да достигне 2% от БВП.

Според президента много скоро страната ни ще премине към първия етап на присъединяването си към Шенгенското пространство - откриването на границите по море.

По думите му до поемането на председателството на България в ЕС през 2018 година си поставяме още няколко амбициозни цели - присъединяване към Шенгенското пространство, Единия банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз.

"Високо ценим добрия прием и безпроблемното интегриране на българските граждани, които живеят и работят в Португалия. Те са естествен мост между нашите две страни и народи и бих искал да обявя официално, че България ще се присъедини към Европейския център за глобална взаимозависимост и солидарност, известен като "Център Север-Юг", посочи Плевнелиев.

Държавният глава заяви още, че предвидените европейски фондове заедно с българското съфинансиране до 2020 година са общо в размер за 15,2 милиарда евро.

Той уточни, че страната ни се гордее с това, че през първия си програмен период ще успее да усвои минимум 90% от европейските фондове. По думите му това е един много добър резултат за всяка една държава-членка.

На срещата с португалския президент са били обсъдени още безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС и спешните мерки, които трябва да се заемат на европейско ниво, както и необходимата солидарност между държавите-членки в това отношение. В рамките на срещата между двамата президенти България и Португалия са подписали меморандум в областта на езика, образованието, науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
друг преди 8 години
Колко нежно го притиска с двете ръчички и как се усмихва.Довечера сигурно ще му пусне.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според президента много скоро страната ни ще премине към първия етап на присъединяването си към Шенгенското пространство - откриването на границите по море.________________Tъпанар, вземи погледни картата и виж къде се намира Шенгенското пространство и накъде са нашите морски граници.И Първанов беше ***, ама тоя е още по-***
46
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Защо непрекъснато ни навирате в очите това недоразумение.По погрешка стана президент,Борисов го направи сега да си ходи където си иска,да обикаля света/сега му се е паднало/но да не ни досажда с глупостите си.Забоготяло с намесата на БСП/смятали го за техен човек/,предал ги и сега предава и България.Смешно човече отвсякъде!!!!!!
45
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа, яко се е запретнал руския ***. Само дето наистина сме сърбали оппарата на руснаците и не искаме да ги чуваме дори. Русия тъне в такава мизерия, че нямам думи!
44
0
 
10
 
! Отговори
Ала_бала преди 8 години
Не се тревожете за танковете. Да му мислят американските данакоплатци. Целта е да се изнесат от Америка, за да могат да се направят нови. Това са никому ненужни железарии. Ех, и комисиони ще паднат за групата около продажни политици около т.н.
43
0
 
9
 
! Отговори
беднев преди 8 години
А БЕ ПЛЕВЕЛ,КОЙ БОГОТАШ,ИЛИ ДЪРЖАВА ЩЕ ДОПУСНЕ КОМШИЯТА ДА СТАНЕ БОГАТ ,НАЛИ ТРЯВБА ТРЯБВА НОЙ ДА РАБОТИ ЖЕНА МУ,НАЛИ ДЕЦАТА НА КОМШИЯТА ДА РАБОТЯТ НА БОГАТИЯ,НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ НАС НИ ДЪРЖАТ КАТО СЛУГИНСКА НАЦИЯ,ТОЛКОВА ЛИ ТИ Е ПИПЕТО,ТИ ДОБРЕ РАЗБИРАШ ВСИЧКО,НАЛИ РОДИТЕЛИТЕ ТИ СА ОТ ОК НА БКП И СЕ ПРАВИШ НА ЧОВЕК ,НО НЕ И БЪЛГАРИН.ПОНЕ ВИЖ КАК СЕ ДЪРЖАТ ДРУГИТЕ НАЦИИ.НА КОГО ЛИ ГИ РАЗПРАВЯМ ТЕЗИ НЕЩА,НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО,ОСТАВА ЕТНИЧЕСКА ВОЙНА И ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА ЕДНА СЛАВНА НАЦИЯ.
42
1
 
6
 
! Отговори
Джиджи биджи преди 8 години
Еееееееееййййй хора брееее, да не се стреснете ще пукне американското топчееееееее
41
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
КАТО 25 Г.СМЕ ДЕМОНКРАТИ НА КАКВО ПРИЛИЧА БГ,НЯМА РАБОТНИ МЕСТА,САМО ЧУЖДИ СТОКИ,ДЪРЖАВА НА ТЪРГ.А МИОВИЯТА НА ДРУГИ СТРАНИ,А ДЕ НАЛИ САЩ НИ ИСКАХА,КВО СТАНА БЕ ЕВРОГЕЙЦИ, И ГЕЙЩАТИ,КЪДЕ НИ Е СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО,ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ,25 ГОДИНИ САМО СИ КРАДЕ И ПРИВАТИЗИРА ЗА ШЕПА ХОРА.КАТО ДАДАТ ОРЪЖИЕ НА И ЕТО ТИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,ЕТО ТОВА Е ПОЛИТИКАТА,ТОГАВА БОГАТИТЕ ЩЕ СЕ ИЗНЕСЪТ ОТ ЕТ"бг",КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ,СМЯХ ОТ ТАЗИ ДЕМОКРАДАЦИЯ ЩЕ СТАНЕ ПЛАЧ,ПЛАЧ НА ЦЕЛИЯ НАРОД ОТ ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ
40
1
 
19
 
! Отговори
глупаков преди 8 години
ТЕ САЩ НИЩО НЕ ИСКАТ,МАЙКА СИ ЛИ ТЪРСЯТ ТУКА,ОЩЕ 75 ГОДИНА ИМАШЕ СИГНАЛИ,ЧЕ ЩЕ НИ ПРАВЯТ ТУРСКА ГУБЕРНИЯ,ЩЕ НИ ОТДЕЛЯТ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ОТ РУСИЯ,ПОМЛЯХА НИ ИКОНОМИКАТА,НАПРАВИХА ТАКА ЧЕ НАЙ ХУБАВИТЕ НИ МЛАДИ ХОРА ДА ОТИДАТ АНГАРИЯ ПО ЧУЖДИ ЗЕМИ,РАЗКАТАХА НИ МАЙКАТА И ВСЕ НЕ ИСКАТ.РАЗБИРАСЕ ТОВА СТАНА ЧРЕЗ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,МИ ТО С ДОЛАРИ РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ВСИЧКО СТАВА,ВОЙНА,"РИФОРМА"ДЕМОНКРАДАЦИЯ,ПАК РЕФОРМА И ТАКА ДО ДУПКА,ВИЖТЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,МИ ТЕ НЯМАТ МНЕНИЕ,ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ РАЗВИВАМЕ,ЕТ "б г
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 64То и честни политици и работещи * които си плащат осигуровките казват , че имало ... ама било още по-секретно , но пък мога и ,,Приказки от 1001 нощ " да ти разказвам .
38
0
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 8 години
Така и трябва!Тъкмо щях да им запаля врата с някой шамар!
37
1
 
21
 
! Отговори
МОМЧЕВ преди 8 години
КАКВА РУСКА АГРЕСИЯ ВИ СЕ Е ЗАБИЛА В *** ГЛАВИ ,БЕ *** ОТ КАРТИНКАТА ? Я , ИЗТРОПАЙТЕ ПО МАСАТА ,КАТО МЪЖЕ , И КАЖЕТЕ НА УБИЙЦИТЕ ОТ САЩ ДА НАПУСНАТ ЧЕРНО МОРЕ И БАЛКАНИТЕ И ДА СИ ОТИВАТ В ТЕХНИ ВОДИ ! КАКВО НИ ЗАБЛУЖДАВАТЕ С 2018 И С НЕЗНАМ СИ КОЯ ГОДИНА ,КОГАТО ВЕЧЕ ЩЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ,ЧЕ СТЕ БИЛИ ВЪВ ВЛАСТТА !
36
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** от Атака по форумите имат определени задачи за информационна дезинформация.Те,по правило вече, изливат изтъркани алабалистики,а дефакто Русия е една много изостанала държава - и специално военно също така!Русия разчита единствено на стратегия за сплашване, и то не заради някакви технологични постижения,а главно заради наличието на стара ядрена военна техника.Оттам нататък Русия има изостанала военна техника и един единствен самолетоносач.Как може това да бъде сериозна военна сила
35
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 60както е казал поета: шубето е голям страх.ушанките ги е страх и от сянката им, обаче пускат интересни истории как модерен боен кораб на сащ се уплашил от бракувано су-24 :)забавни са, добре че си вярват...
34
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази паника и пушилка с разполагането на американските войски със сигурност се раздухва само от московските обитатели. Тях вечно ги тресе страх и параноя от "враговете" им.
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радост за ***, язък за 900-те коментара вчера.
32
2
 
4
 
! Отговори
Edin преди 8 години
Agresiyata e hamerikanska. Vun yankite ot Evropa!
31
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Що да не разположат. Да разположат и от БГ след това ще останат само фаровете на Самуил :-D
30
6
 
2
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
аман-заман ще им платим колкото кажат , само да дойдат да си разположат техниката , че намирисва на Задунайска губерния
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роска, грабвай тапета и напред!