Българите искат промяна на "правилата на играта" за вота

"Галъп": Да участваш в референдума се смята за престижно
41
Българите искат промяна на "правилата на играта" за вота
Снимка: архив, БулФото

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с "да" за задължителното гласуване, а малко под една трета са против. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните са от национално проучване, проведено от 29 май до 4 юни сред 1010 пълнолетни българи в страната.

Според резултатите от допитването мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против, а останалите се колебаят. Половината от българите обявяват, че биха гласували с "да" на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват.

Въпросите са от инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум и са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума. 56% от всички анкетирани декларират, че биха участвали в допитването.

Така на практика над половината от българите имат заявената готовност да участват в референдум заедно с местните избори. Социолозите уточняват, че това са декларативни нагласи, да участваш в референдума се смята за желателно и престижно.

Нагласите са били подобни и преди референдума за изграждане на ядрена електроцентрала (проведен през януари 2013 г.), а в него в крайна сметка гласуваха само около 1,5 млн (20 на сто от имащите право на глас по списъци и може би около 25 на сто от реално пребиваващите в страната гласоподаватели).

Реалната активност обикновено остава под декларираните нива. Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар и прагът за валидност (гласувалите на последните парламентарни избори) да остава трудно достижим, посочват анализаторите.

Ако за база се вземат само заявилите, че ще гласуват в референдума, проличава, че противниците на различните изборни промени по-скоро няма да гласуват в референдума, отколкото да отидат и да гласуват „против“. Това поставя допълнителна въпросителна пред активността и валидността.   
 
Според социолозите установените масови мнения отразяват не толкова желание за една или друга конкретна промяна в изборните правила, колкото високото принципно негодувание към политическия елит и към развитието на страната въобще. Желанието за радикална смяна на „правилата на играта“ се проявява устойчиво в много и различни социологически индикатори в годините. То е провокирано от усещането за нисък стандарт на живот и за липса на справедливост.
 
Не се забелязват драстични различия в мненията при различните електорати. Основните разлики между демографските групи идват от различията в образованието и свързаната с него информираност, интерес към темата и т.н. Логично, сред най-младите (на възраст от 18 до 25 години) електронното гласуване среща подкрепата на около 60% и само една пета, които са против. При най-възрастните (над 66 години) малко над една четвърт биха гласували „за“ на този въпрос.
 
През април и май са тествани и потенциалните ефекти от задължително гласуване. Респондентите са били поставени в хипотетична ситуация, в която са задължени да гласуват или пък са заплашени от конкретна глоба (50 лв). Около 8 - 10% от всички запитани преминават от категорията „няма да гласувам“ към различни партии. Гласовете се разпределят между различни партии и няма видимо облагодетелствани или губещи партии.

Минимални са случаите, в които заявили, че ще гласуват, заявяват противоположното в хипотетичната ситуация на задължителни избори.

И в двата тествани случая около 3-4% продължават да казват, че няма да гласуват. А 6-7% (на база всички запитани) твърдят, че ще гласуват с невалидна бюлетина или ще задраскат всички.  

Близо 20% на база всички запитани пък преминават от категорията „няма да гласувам“ към колебаещи се – изправени пред необходимостта от задължителен вот. Съвсем ориентировъчно, това са около и над милион пълнолетни българи. Това са хора, за които е изключително трудно да се предвиди какво всъщност биха направили в ситуация на задължително гласуване. Част от тях вероятно все пак не биха гласували, а част от тях ще решават в последния момент. Всичко зависи от конкретната санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
пука ми за вота... преди 8 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ДПС!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 26Неук и глупав човек, не може да взема решения с които да е полезен за обществото. Може само да се продаде за 40 лева и да реагира първосигнално. Приказките за демокрация и равенство са за наивници. Затова и ни управляват хора като тиквата, местан, пеевски, седянков и останалите рояци бесепари, реформатори, барековци, псевдопатриоти и т.н.Дали ще са едните или другите няма абсолютно никакво значение. Сеашният модел е напълно изчерпан.
24
2
 
13
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Който плаща данъци и сметки може да гласува!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
vot42 преди 8 години
До АнонименАбе "АНОНИМЕН",що не си починеш,нямаш ли си работа,нямаш ли си семейство,нямаш ли си приятели!? Направо те съжалявам.Много са безмилостни твоите работодатели към теб! Клеченето пред компютъра те съсипва умствено и здравословно! Излез навън за да видиш,че има неща много по-забавни и интересни.Интернета използвай за обогатяване на своите познания,а .не за безсмислено дърдорене из форумите.Бог да ти е на помощ!
22
2
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
После коментарите са още по - готини. Няколко дежурни *** в началото и после се почва... ха да видим мене как ше ме накарат. Абе ПУЛЬО... Другият ще ходи само ако му плащат, идеята с образователния ценз също се оказва неприложима ХАХАХАХ! Еми на същото положение ще си стоим :)))) Няма кой да ни помогне за момента!!!
21
4
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Само стой и гледай Българинът как си решава проблемите. Можеш да паднеш от смях ако не беше толкова трагично и съдбоносно. Първо тези 1 000 000 от статията, които при задължително гласуване преминават от графата няма да гласувам - към колебая се! 1 000 000 ще продължават да се колебаят, при условие че хипотетично суверенът (собственият им народ) им е казал че трябва да гласуват. Другите ще ходят да драскат всичко наред. Еми това е достатъчно. Сами срещу себе си щом вървим, е няма как да стане...
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен23 Ами,що не го направим само с висше образование,с тенденция накрая да могат да гласуват само тези с магистратура,защото бакалаврите са по-глупави,в крайна сметка народното представителство за това е такова,понеже са представени всички слоеве на обществото,а данъци плащаме всички,всяка стока ни удържа 20%ДДС,да не говорим за акцизи и други косвени данъци
19
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne se lajete diploma se kupuva nishto niama da se polu4i,triabva vsi4ki da otidem na izboriye i da glasuvame
18
3
 
8
 
! Отговори
морски преди 8 години
ГЕРБ = ГЛАД.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите искат да се въведе образователен ценз. Без това няма как да се смени модела, който и децата виждат че не работи.Завършено средно образование и платени данъци и осигуровки.Изборния туризъм и покупката на гласове автоматично отиват в историята. С тях и повечето днешни политици.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според резултатите от допитването мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против, а останалите се колебаят."И какво излиза, че едва 10% осъзнават, че мажоритарните избори са по-непредставителните, жалко, много жалко.П.п. Имахме опит с мажоритарни народни избраници и не мисля, че има човек, който може да назове 5-има от тях.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам само едно изискване да се вдигне възрастта за гласуване поне малко, примерно на 21, а да не говорим, че ми се струва, че 25 е доста по-добре, просто масово хората в България до тази възраст нямат никакъв смислен житейски опит.
14
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Нищо няма да се промени към по-добро!Мафията ще продължава да командва в България!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ББ да си прибере шотландската овчарка вкъщи да не прави бели и *** референдуми. Излагаме се пред чужденците.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да участвам в Малоумния референдум на шотландската овчарка - срам за всеки българин.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ave koy ti e*ava referenduma.boko izliza i kazva ne.nyama smisul.borisov=erdogan
10
3
 
3
 
! Отговори
to be преди 8 години
stom kato izborite NE sa zadaljitelni v RBG, da otpadne zadaljitelnata adresna registracia v RBG. i bez drugo ima nad 600 000 bg grajdani bez zadaljitelna adresna registracia, a ne plastat nikakvi globi.
9
4
 
20
 
! Отговори
НЕ и пак НЕ преди 8 години
Тия 240 бастуна искат задължително гласуване, за да получат морална легитимност, чрез принудително гласуване, без отчитат факта, че ше има поне едно 30% недействителни бюлетини.Трябва ли да им даваме тази летимност, за да продължават да ни крадат ?!Аз казвам - НЕ!
8
8
 
11
 
! Отговори
дгд преди 8 години
Стига болшевизъм,не искам да ми ограничават правата,като ми вменяват непременно използването им,хайде пък да видим,как,ще ме накарат задължително да гласувам,даже и да имам фаворит,просто няма да отида до урните.(глобата,ще я платя на 30 февруари)
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа не иска измисления (референдум) на обратната ирландска пастирка,а иска референдум за това дали чужди ЕРП-та да ни продават прескъпия ток,иска народа референдум за това дали чужди фирми да ни грабят златото,народа иска референдум за смъртното наказание и за членството ни в ЕС и НАТО. .Това иска народа ,а не идиотизмите на Плевньо и ББ