Без помощи за родители, чиито деца раждат деца

Затяга се и режимът за помощите на майките студентки
Обновена: 17 юни 2015 15:50 | 17 юни 2015 15:25, Камелия Цветанова
51
Без помощи за родители, чиито деца раждат деца
Снимка: Reuters, архив

Депутатите отрязаха помощите, които взимат родители на деца, които вече имат наследници.

Предложението непълнолетните майки да получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите, беше записано в приетите от парламента на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от кабинета.

Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

От "Атака" също имаха предложения за промени в закона, като те предвиждаха майки, които са под 18 години въобще да не получават помощи, което според тях ще спре феномена "деца раждат деца", за да живеят от парите за тях. Очаквано искането им не беше прието.

От БДЦ пък излязоха с друго предложение – детски да получават всички родители независимо от дохода си, но мнозинството отхвърли искането.

В момента всеки с доход над 350 лева на член от семейството, няма право на тази помощ.

Парламентът реши още, че държавата ще спира всички видове семейни помощи на родители, които допуснат настаняване на детето извън семейството.

Ако детето бъде дадено в дом по-късно, родителите ще трябва да върнат и парите, които са получили за първите две години от отглеждането му.

Освен това се въвежда еднакъв размер на помощта за първо, второ и трето дете. Сега за първо детските са 35 лева, за второ – 50, за трето също са 35 лева.

Размерът на детските ще бъде определен в Закона за бюджета за следващата година.

Затяга се и режимът за помощите на майките студентки, след като се оказа, че има схема за източване на пари от държавата и по този начин.

Цялата помощ от 2800 лева вече ще се получава не при раждането, а половината ще е при записването на следващ семестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
0
 
! Отговори
Край преди 8 години
Помощите само в натура. НО Не искайте спиране на помощи за деца защото не можете да гледате деца които умират от глад. България може да изхранва 10-12 млн. човека. Защо в България деца ровят в кофите за храна. Държавата...
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКАКВО СТИМУЛИРАНЕ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ РОДИТЕЛИ ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА - такова стимулиране е национално предателство!Ако имаме поне една родолюбива опозиционна политическа сила, тя би трябвало веднага да поиска предсрочни избори!България пропищя от ромските своеволия и бясно размножаване, но вместо да предвидят крути мерки, законотворците ни се чудят как да им налеят още пари!Хора с по 40 г. трудов стаж мизерстват, но вместо да се увеличат техните пенсии, ще дават пари на подбуяли малки к/ви
40
2
 
10
 
! Отговори
друг преди 8 години
Ама тия как ще разберат за този закон. Те слушат само чалга. Трябва някой глашатайда ходи из гетата и да бие барабана.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ отнемат децата на родители, които са под 18 г., а нашите "умници какво направиха? Предвидиха още един вид помощ, равняващ се на надбавки за една година, ако непълнолетните родители ходели на училище!И като вземат тази помощ, а после престанат да посещават школото, тогава какво? Ще ги накарат да върнат парите ли? И ще получат на босия цървулите - хем непълнолетни, хем не работят, хем излапали парите, хем ще ревнат българофобските неправителствени организации!
38
2
 
21
 
! Отговори
Две големи грешки преди 8 години
са направили.1) Трябваше да приемат предложението на "Атака" относно непълнолетните родители - без надежда да получават помощи, такива няма да създават семейства. Понастоящем и по телевизията виждаме ромки, които казват, че не пращат 10-годишните си дъщери на училище, защото "След някоя година ще почне да ражда и ДЪРЖАВАТА ЩЕ СИ Я ГЛЕДА" - като чуя последното, побеснявам!2) Предвидената еднократна помощ непълнолетните родители ще си я кльопнат и ще престанат да ходят на училище!
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
300евро за дете няма проблем арабин българин дали бащаму е милионер условието да е родено в бенелукс германия дет не знаят де е бг
36
2
 
5
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
това не стига!! ще трябва и да се прилагат тези закони,ама настойчиво да се прилагат , а не избирателно
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, сетили се да правят промени - след дъжд - качулка!Къде бяхте до сега, тези 25 години, когато под диктовката на задгранични сили създавахте условия за този етнически конфликт, на базата на всевъзможни преференции за един деструктивен етнос?
34
2
 
18
 
! Отговори
az преди 8 години
Тия промени са толкова несъществени че направо може да се каже че са никакви... какво значи "да посещават училище" и кой ще следи за тая посещаемост ? извинителни бележки на път и под път, да не говорим колко строго се следи присъствието в нискоразрядни училища... така че в действителност тия промени не са никакви промени а просто СИМУЛИРАНЕ НА ДЕЙНОСТ, наистина в случая единственото ефективно предложение е било на атака
33
4
 
20
 
! Отговори
tu преди 8 години
ПАК НИ ПРАВЯТ НА *** УЖ БЕЗ ПОМОЩИ, НО ОТВАРЯТ ВРАТИЧКИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ ОТ НЕПРОИЗВОДИТЕЛНАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ.ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ОГРАБВАТ?ПАРИ ЗА МАЙЧИНСТВО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЗА НИКОЙ.
32
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Варианти ?1. Родителите да се скопяват.2. Родителите да си изяждат ..........
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 30 живее при мама да му прави боб на 40 с 1 дете и маму е детегледачка и на 60 е с акъла на 20 годишен човек извън България.А ти ако спиш с майка си сестра си и 10-те си братовчеда имаш още по големи проблеми.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Педофилиуята е престъпление,което трябва да се наказва сурово,а не детето което вече е станало майка или татко се стимулира за да ходи на училище.Освен това управляваюите да научат ромите за какво служат мотиките и лопатите,за да не ги използват не по предназначение.
29
10
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Е кой е казал че аз не съм ходел на училище и не съм помагал на родителите си?Точно на училище пиперках най много , пък и съм с добра диплома , пак се убеждавам че в тоя форум са само *** и хейтъри...ти на 15 си мислел че си на 5 тва е проблема на цялата нация...на 25 си взима първата кола , първата любов и така...тва се прави на 15.
28
6
 
19
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Ще раждаш след като завършиш! Преди това ще си гледаш студентството.
27
6
 
16
 
! Отговори
Българина преди 8 години
Само атака са българи това става ясно днес в парламента......
26
2
 
46
 
! Отговори
123 преди 8 години
Имам две деца, за които не получавам детски защото дохода ми на член от семейството е 370 лева, но това е брутния доход. Част от тази сума отива за тъпите данъци, осигуровки и т.н.Тъй-като плащам данък не получавам детски за своите си деца, а внасям тези пари за да ги дадат на други. Тези изобщо знаят ли как се гледат две деца с 1000 лева и наем да плащаш, ток вода ..... Защо моите деца нямат право на тези пари?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vmwsto da obezkostevat kashti po sela i gradove da gi naemat za gruba rabota za rushene sa mnogo pargavi
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
marzelivi sa nemozesh da gi nakarash da svarshat nekakva rabota
23
3
 
13
 
! Отговори
не мога да повярвам преди 8 години
Я ***, могло значи. 25 години ли трябваше да минат, че да разберете това?