Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!

Премиерът поиска да се изясни случаят с подадената оставка
Обновена: 17 юни 2015 19:37 | 17 юни 2015 19:36, Анисия Иванова
95
Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!
Бойко Борисов. Снимка, архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска да се изясни случаят с подадената оставка на ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово. Това става ясно от правителствената стенограма от днешното заседание на Министерски съвет.

Днес стана ясно, че генералът напуска армията заради анонимен сигнал до Военна полиция. В него се твърди, че е използвал военнослужещи да му ремонтира апартамента. На базата на анонимния сигнал Военната прокуратура е започнала разследване срещу него.

Още по темата

По време на заседанието премиерът се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и прави характеристика на генерала: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”.

Премиерът се възмущава, че „Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят”.

Премиерът препоръчва на министър Ненчев да направи всичко необходимо, за да се реабилитира генерала. "Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва .Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно", отсича Борисов.

В отговор министър Ненчев представя данни, според които са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година, но само 113 от тях са стигнали до съда, а осъдените са... шестима. Ненчев уточнява, че има и проблем - "ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата (генерал Шивиков). Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете".

Единственият начин е да се направи много бърза промяна в закона, "ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление", допълва министърът.

Правосъдният министър Христо Иванов използва повода, за да коментира работата на военните съдилища и прокуратури у нас: „Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
FAMOUSE преди 8 години
Еййй БОЙКО КАРТОФА!!!! Защоне РЕЖЕШ ЛЕНТИЧКИ???? УМРЯ ли БРЕ???
62
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Бифш офицер,а др.борисов коментира,бригадата риве,а не знае ли,че и цяла България реве,но няма кой да я чуе,той седнал да плаче за генерала.
61
1
 
2
 
! Отговори
Бифш офицер преди 8 години
И до ден днешен продължавам да се чудя как един армейски генерал може да падне толкова ниско,до нивото на един армейски старшина например?Шивиков не е изключението,а правилото,има много други такива,като него,знам конкретни имена и случаи.От личен опит знам-с подчинените отношения,взаимоотношения само служебни,и нищо лично,защото неприятностите са неизбежни,нали така Другарю Шивиков,а другото го е казал Атанас Буров,че който използва подчинените си за лични цели и облаги е НЕГОДНИК!!!
60
1
 
10
 
! Отговори
цц преди 8 години
"....Половин Карлово излиза да го изпраща..."Абе, бат Бойко, в Карлово само 300 жители ли има?
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз и още идин софиянец рязахме дървата на ротния. В странджата планина беше. Рязахме до късно и ротният ни даде по бутилка вино. Напихме се и си тръгнахме весели. На баира Рашо каза, дай да извикаме Уволнението, че нещо се бави. Ревахме докато прегракнахме но То не дойде. Виковете ехтяха в долината. На другата сутрин ротният дойде бесен, събудили сме го и ни вкара в ареста.
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
държавата вече реве от вас бе Тиква
57
2
 
13
 
! Отговори
ммм преди 8 години
Г-н Борисов, няколко въпроса: 1.Вчера В.Прокуратура казва, че сигнала не е анонимен, Вие казвате, че е анонимен. Кой лъже? И кой ще си ходи за лъжата? 2.Защо не внесете проектозакон, с който да се забрани да се повдигат обвинения по анонимни сигнали? 3.Това, че НАТО го харесва, аргумент ли е за прекратяване на производство? Че НАТО харесва и ген.Кларк, който избиваше деца, жени и старци и рушеше храмове в Сърбия през 1999 г. 4.Защо не го предложите за Кмет на София?
56
1
 
14
 
! Отговори
без боклуци преди 8 години
Бригадата реве, защото Роската е главнокомандващ! А не заради генерала-***!
55
3
 
15
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ха, ха - "Бригадата реве" :))) Това е същата бригада от която фуражки опикаха паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в центъра на Карлово, и същия "достоен" генерал вместо да ги уволни на секундата, тръгна да си защитава пред журналистите :))))Бригадата реве - ще реве ами как, всичките тия са вкарани с подкупи на тая сладка службица и всеки знае как се ходи на мисия в чужбина - с рушвети до дупка !
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като знам , Българите какви са дупедавци и подмазвачи на силните на деня , достатъчно е в обикновен нормален разговор , да спомене че му трябва помощ , и половината бригада да отиде , а ако наистина е бил уважаван , не виждам какъв е проблема . Който му завижда на парите , да завърши неговото образование , и да отиде в Афганистан на мисии , като може да го гръмнат талибаните . Борисов може и да няма друг генерал , кандидат за глупавите мисии на НАТО в Афганистан и други натовски изгъзици.
53
2
 
13
 
! Отговори
В ... преди 8 години
... нашата неолиберална, либертарианска, обективистка, дясна, анархокапиталистическа, олигархична *** има само бананови генерали.
52
1
 
10
 
! Отговори
Как Бригадата... преди 8 години
... няма да не реве! "Генералът" ги е покрил, сега ги чака Афганистан! Некадърници!
51
1
 
19
 
! Отговори
Деградацията в... преди 8 години
... Армията е тотална след като профан като Борисов се гаври с нея - 'Бригадата реве"
50
2
 
14
 
! Отговори
Генерал Петреус, ... преди 8 години
... главнокомандващ армията на САЩ в Ирак и Афганистан, си подаде оставката, когато го обвиниха в извънбрачна връзка. Нашият е срам и позор за Пагона и трябва да се разкара аламинутно!
49
0
 
17
 
! Отговори
Явно... преди 8 години
... Борисов и Плевнелиев нямат друг будала генерал, който да се занимава с безсмислици и да си губи времето в Афганистан, и сега ги е страх, че ще им се скарат от НАТО, че пак се изложиха с корупционни практики.
48
3
 
13
 
! Отговори
Няма ... преди 8 години
... никакво достойнство в този "генерал" след като дискредитиран тип като Борисов се застъпва за него като оказва влияние в/у съответните органи. Застъпването на Борисов е доказателство, че този "генерал" с ревяща бригада е замесен в гербаджийска далавера. Срам и позор за българския Генерал!
47
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, *** си с достойнство, докато е време, защото народа ще ви разкъса много скоро. Предния път ви изгониха от властта с камъни и колове, но за втория път ме е страх да си помисля, какво ще ви се случи, след всички поразии, които направихте през последните месеци.....
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплатите на военните в България са силно надценени.Не ми цитирайте САЩ, Франция или Великобритания защото военните там са отговорни за дежурство на бомбандировачи, самолетоносачи и подводници водещидежурство с ядрени оръжия, докато нашите дебелацииграят карти и пушат цигари по цял ден в поделенията ислед това отиват да пият по цели нощи.Реално, заплатите на военните у нас трябва да се намалятдвойно.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един генерал взема огромна заплата на фона на останалите хора вБългария, така че е можел да си плати ремонта без никакви проблеми.Обаче муфтаджията си е муфтаджия, селянията си се вижда.Не знам какви са тези звания генерали при положение, че нямамеармия, ако се гледа отговорностите, въоражението и личния състав,за който е бил отговорен най много подполковник.
44
0
 
12
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Аз пък съм рязал колци за домати на взводния, ама после заедно, яко с ракия ги бичехме, огън момче беше !