Четирима кандидати в битка за шефството на БНБ

Реформаторите с двама претенденти, да се конкурират
6
Четирима кандидати в битка за шефството на БНБ
Снимка: Reuters, архив

В последния ден за номиниране от парламентарните групи на кандидати за нов управител на БНБ, АБВ представи свой кандидат, а РБ също взеха окончателно решение и издигнаха Бисер Манолов, но и Димитър Радев, който вече беше представен от ГЕРБ.

Така битката за нов гуверньор ще е между четирима претенденти – Димитър Радев, Бисер Манолов, Григорий Вазов, който е изборът на ПФ и Виктор Йоцов, предложен от АБВ.

Решението си за двама кандидати реформаторите мотивираха с нуждата от конкуренция.

Според Найден Зеленогорски така ще се излезе от схемата, при която управляващото мнозинство налага своята политическа кандидатура.

Радан Кънев пък отрече да има напрежение в РБ. Повод за това подозрение стана обстоятелството, че партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" излезе офииално с кандидатурата на Бисер Манолов, но след това се оказа, че част от политическите формации в РБ предпочитат да подкрепят претендента на ГЕРБ.


Кънев обясни, че всеки депутат може да гласува за повече от един кандидат за гуверньор и неговите очаквания са, че реформаторите ще подкрепят и Бисер Манолов, и Димитър Радев в пленарна зала.

От АБВ пък обясниха, че се спират на Виктор Йоцов, защото той много добре познава БНБ, където е работил дълги години.

Според социалния министър Ивайло Калфин, който е в ръководството на АБВ, пред новия управител на централния трезор стоят две задачи: да върне доверието в БНБ, силно разклатено заради казуса с КТБ, и да работи с европейските институции.

По-рано днес депутатите приеха окончателно промени в Закона за БНБ, според които следващият гуверньор ще встъпи в длъжност с нов мандат от шест години.Според Менда Стоянова от ГЕРБ на 10 юли ще бъде избран новият шеф на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Всички кандидати без Радев са подходящи за поста на БНБ!
4
0
 
3
 
! Отговори
Fifi преди 8 години
Реформаторите се опитват отново да се направят на богоугодни. Каква партия са след като сами не могат да се обединят и издигнат свой кандидат за шеф на БНБ. Миланов е в пъти по-смислена кандидатура от Радев, но май някой им натиска бутончетата и сега се опитват хем да му угодят, хем да се представят като независими. Честно казано ми писна от този Радев, да ми го навират постоянно в очите и да му се слагат всички. Поредния Дянков, който ще го изритаме след няколко години, ама до тогава ще е съсип
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва демократичен конкурс както в ЕС се явявят 10-15 хиляди кандидати на конкурсен изпит и само 100 остават за следващите изпити докато изберат най-добрия 1 накрая след поне 10 изпита и различни изпитни комисии.
2
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
Съвсем честно, заглавието в началото го прочетох като " четирима БАНДИТИ кандидати за шеф на БНБ", и направо си представих братя Галеви и разни други корпулентни фигури.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли и аз да се кандидатирам?Съгласен съм и на половин заплата от тази на сегашния!!!И много ще съм послушен,ама много!