Новият управител на БНБ – с мандат от 6 години

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за БНБ
Обновена: 17 юни 2015 14:12 | 17 юни 2015 11:27, Камелия Цветанова
6
Новият управител на БНБ – с мандат от 6 години
Наследникът на Иван Искров (на снимката) ще бъде с мандат от 6 години. Снимка: Булфото

Следващият управител на БНБ ще встъпи в длъжност с нов мандат от шест години. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ.

Така, ако управител или подуправител на институцията прекрати мандата си, неговият наследник ще започва нов, а няма да довършва този на предшественика си. Това правило ще важи и за членовете на управителния съвет на банката.

Още по темата

Основната причина за тази промяна е очакваната скоро оставка на настоящия гуверньор Иван Искров, многократно искана от управляващите заради казус КТБ. Неговият мандат изтича на 10 октомври и съгласно закона преди промените, наследникът му трябваше да заема поста от момента на избирането си до тази дата.

Преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че в частен разговор са се договорили Искров да подаде оставка на 19 юни.

Тя очаква на 10 юли вече да има избран нов ръководител на институцията.

Засега единственият сигурен кандидат за стола на Искров е Димитър Радев, номинация на ГЕРБ. Партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ излезе с кандидатурата на Бисер Манолов, но след това се оказа, че част от политическите формации в РБ предпочитат да подкрепят претендента на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 4 ВСИЧКИ ЗНАЯТ КЪДЕ Е ВАСИЛЕВ В СЪРБИЯ .А СЕГА ТИ СИ ОТГОВОРИ ЗАЩО Е ТАМ КАТО Е ОТКРАДНАЛ ТОЛКОВА ПАРИ А НЕ Е ПРИ ГАЛЕВИ И ДРУГИ МИЛИОНЕРИ ВМЕСТО ДА СЕ ПЕЧЕ НА ПЛАЖА СЕ Е СГУШИЛ В СЪРБИЯ.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУКА ИЗНИКВА ВЪПРОСА АМИ АКО Е КАТО ИСКРОВ ДА СИ ПЕЕ НАЗАД МОМЕ КАЛИНО И ДА ФАЛИРА ДРУГА БАНКА НЕМОГАТ ДА ГО ПИПАТ 6 г. И КАКВО ПРАВИМ С ТОЯ ИСКРОВ ЦВЕТАНОВ ГО СЪДАТ ЧЕНЕ Е СЪЗДАЛ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И СЕ Е СТИГНАЛО ДО ПОТСЛУШВАНИЯ А ТОЯ ДОБРОСЪВЕСТЕН СЛУЖИТЕЛ С ОСЕМ ХИЛЯДИ ЗАПЛАТА ДОПУСНАХА ФАЛИТ И ОЩЕТИХА ДЪРЖАВАТА С МИЛИАРДИ СИ ЩТРАКА С ПРЪСТИ И ИМ СЕ ПОДИГРАВА .
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г. Вазов е роднина на на Иван Вазов. Но е свързан с групировки и мутри както Цветан Василев.Радев има фирми с Дянков и Ципов.
2
3
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Единствения достоен кандидат в момента е доцент Григорий Вазов.Човекът който не се огъна , като върбова клонка пред нито една политическа партия.Лице което създава, а не руши.Плаща си данъците от формираните собствени доходи, а не върху преразпределени, т.е. от държавни заплати и прочие.Човек със собствено мнение, държащ и отстояващ бългаското и българщината. С Уважение, бай Иван думократ по душа.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таван на заплатата на управителя на БНБ на 800 лева.