НС с мерки за изборната миграция - ще се заличават регистрации

200 000 души няма да имат право на глас, скочиха от ДПС
Обновена: 17 юни 2015 11:02 | 17 юни 2015 11:00, Камелия Цветанова
38
НС с мерки за изборната миграция - ще се заличават регистрации
Снимка: Reuters, архив

Депутатите приеха промени в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да се противодейства на т.нар. "изборен туризъм".

Още при започналото обсъждане на промените миналата седмица ГЕРБ и БСП сближиха позициите си за въвеждането на служебна дерегистрация.

С измененията в закона, предложени от БСП, се дава възможност за нарочна проверка на адрес с новорегистрирани по сигнал от собственика на имота или по инициатива на кмета на общината. При установяване на нарушения, ГРАО автоматично ще заличи адресната регистрация на неправомерно вписаното лице.

Лицето, чиято адресна регистрация е заличена, се задължава да подмени личните си документи в едномесечен срок.

За да важи със задна дата, депутатите решиха, че ще има служебна проверка на всички лица, сменили адресната си регистрация от 1 февруари до 30 април 2015 г. - периодът на най-масовите "преселения" на хартия. Кметовете пък ще се задължат да оповестят публично списък на лицата с нови адресни регистрации в посочения период.

Според социалистката Мая Манолова с регистрацията на "50 човека в плевни, разрушени сгради, запуснати администрации" кандидатите за кметове се надяват да си осигурят служебна победа.

"Трябва да си даваме сметка и за деморализиращия ефект върху хората, които като наблюдават тази предизборна надпревара се питат "Защо да ходим да гласуваме на избори?", призова тя.

Цвета Караянчева от ГЕРБ също призна, че в едно кърджалийско село по постоянен адрес има 100 човека, но реално там живее едно семейство от пет човека. Тя обаче нападна БСП и обвини партията, че е дала монопол на ДПС в смесените региони.

"Тези смесени региони се превърнаха във феодални владения. Всичко това доведе до 15 000 допълнителни избиратели в област Кърджали. Те докараха и още няколко депутата на ДПС", обвини Караянчева.

Измененията в закона, внесени от депутати от РБ и приети на първо четене, също целят да се спре изборният туризъм. Според тях ще има ограничения не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели.

Според реформаторите там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите. Заради това по тяхно настояване ще се въведе изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезон.

РБ обаче прави изключение за случаите, когато на един адрес има регистрирани само роднини по съребрена линия или сватовство. При това положение те предлагат допустимият брой на регистрирани да бъде увеличен трикратно.

Според ДПС обаче тези текстове са неработещи.

"Ако те бъдат приети, сега ще има 200 000 души, които ще бъдат лишени от право на глас, защото ще попаднат в забранителния списък“, обяви Рамадан Аталай от движението по време на дебата миналата седмица.

Парламентът прие и предложения законопроект от ДПС, който съдържа отдавнашното им искане Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване” служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на български граждани, които са възстановили предишните си имена.

От ДПС настояваха още хората, които са останали без адресна регистрация, защото къщите им са били незаконни и разрушени, по изключение в гражданските регистри вместо по постоянен адрес, да бъдат вписани по служебен временен адрес. Това искане обаче не беше прието.

"Има стотици примери на територията на страната в различни области и общини, в които местните власти противоконституционно премахват и заличават жилищни постройки, в които са настанени и адресно регистрирани български граждани. Вследствие на това потърпевшите са принудени да си търсят адрес за настаняване при близки, познати и роднини, което води до струпване на огромен брой хора, адресно регистрирани на един и същи адрес, на който реално не живеят“, мотивира предложението депутатът от ДПС Илия Илиев.

Приетите промени, предложени от правителството, регламентират издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртво родените деца.

Предвижда се препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение.

Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 8 години
.....в Природата има Закон......на всяко действие,равно по сила и обратно по посока противодействие......ДЕЙСТВА, без да зависи от волята на който и да е.....
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отидоха им кметските места на ДУПЕСЕТО!!!!
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турското робство изобщо не си е тръгвало.
26
0
 
5
 
! Отговори
taman преди 8 години
Zakona za adresnata registracia nikoi ne go spazva. za izhvarliane e.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигнете и заплатата на изборните комисии според минималната заплата по 380 лева за член и 2 заплати или 760 лева за президент и вицепрезидент на комисия.
24
1
 
2
 
! Отговори
chuchut преди 8 години
Migracionnite obstinski policai da praviat kontrol po adresnite registracii s kaski s kameri :) vajni svideteli sa sasedite i domsaveta, domoupravitelite. Sa spravki da pitat po telefonite, e-mail, fax, sms, pismo po bg post - otgovor na grajdanite. :)
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо Местане, лошо...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Тодор Колев и Велко Кънев бре!Най-великите!Завинаги в сърцата ни!
21
6
 
31
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Щом ДПС пищят на умряло, значи сте на прав път, депутати. Дерзайте!
20
5
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
ДПС публично признаха,че купуват гласове!ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА,***!
19
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Адем кенан ша ви покажем какво е етническа партия какви са сия меки китки от дпс едни шутове от пф не могат да тушират автономия това е
18
10
 
7
 
! Отговори
Небулгар преди 8 години
Боли ме за дпс ние ще направим партия от типа на пф радикална едно искане АФТОНОМИЯ това е то заради вас цял живот няма да караме криза след криза и все други виновни СДС продадоха държавата
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са първите избори,които ГЕРБ ще изгуби заради кметове като тези на Ботевград,Елин Пелин и т.н.
16
24
 
1
 
! Отговори
ДПС преди 8 години
Упражняваите се колкото искате накрая и вие ще гласувате за нас а за гласовете от тр ами един депутат разлика НЕ СМЕ НИЕ лошите както искате така говорете само да знаете ако кихнем ...
15
1
 
15
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До Анонимен18Не могат да гласуват от там. Ако можеха нямаше с години да ги влачат тука с автобусите. Ако можеха щяха от там да гласуват, не могат. Имам такива познати там. От там са им казали "Ние тук урни няма да ви правим, ако искате да гласувта отивайте в България." Затова и ДПС плащаха автобуси, храна и спане тук, само и само да ги докарат. Ако от там можеха, мислиш че ДПС щяха да си правят разходи при всеки вот? Неее приятелю, не могат от там, тук трябва да са. А сега вече и това не може.
14
1
 
14
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До избирателПравилно. Ето аз по лична карта съм в града, имам апартамент там но не стоя там, стоя си на село. Отидох при кмета и поисках да ми издаде удостоверение че аз живея тук, в собствена къща и искам да гласувам тук. Без никакъв проблем ми се издаде такова удостоверение и сега ще гласувам по настоящ адрес а не по адрес в личната ми карта. Всеки който иска, може да си извади такъв документ и да гласува за когото той иска а не за когото му определят гласа. Всеки кмет издава удостоверение.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Луд с МотикаПрав си! Лошото е, че Местан ще си реши проблема чрез реферндума - *** ще гласуват "ЗА" онлайн гласуване и ще икономисат на ДПС сумати пари и организация за автобуси, регистрации и т.н. - просто тези 200 000 ще си изцъкат вота директно от къщи - някъде из Туция....
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за първи път след комунизма няма да има автобуси така ли да го разбираме
11
0
 
16
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До Бънди10 са им много, след 2 години са туш. Като не могат да влязат във власта нещо коалицийка това онова, никой като не ги иска щото нямат % за вкарат депутат... умрели са още на тия избори и след 2 години се заличават като партия. Стига Местан е размахвал пръст на българина в собствената му държава и то от трибуната на българския парламент. На българина му писна и българина измисли как да го спре със закон. Българските партии заедно срещу ДПС и резултата не закъснява. Браво, точно така.
10
0
 
13
 
! Отговори
избирател преди 8 години
"..местните власти противоконституционно премахват и заличават жилищни постройки, в които са настанени и адресно регистрирани български граждани."-----------------------------------Безумно!!! Ако жилището ти е законно и не е опасно за живеене, няма кой да ти го бутне... Това изказване реално гласи - местните власти бутат ПЛЕВНИ И КОЛИБИ, в които се водят, че живеят "граждани"...Защо трябва "да се записват при роднини"? Ами да си се запишат там, където живеят реално!