Обратен завой на Местан: 100% мажоритарни депутати!

ДПС съзря организация при недоволството в кв. "Орландовци"
Обновена: 17 юни 2015 14:08 | 17 юни 2015 13:11,
46
Обратен завой на Местан: 100% мажоритарни депутати!
Снимка: архив Булфото

ДПС направи коренна промяна в позицията си за мажоритарния вот, предложен в референдума на президента Росен Плевнелиев. Партията на Лютви Местан, която досега бе твърдо против, застана зад идеята и дори поиска всичките 240 депутати в парламента да се избират мажоритарно.

Предложението на държавния глава е за мажоритарен вот за една част от избраниците и пропорционален за другата.

"Българските граждани безспорно искат мажоритарен вот, но не искат една част, а всички", каза Местан и нарече демагогско и лицемерно питането на президента за мажоритарен избор на една част.

Лидерът на ДПС обяви, че движението му ще внесе редакция на въпроса на президента и ще поиска гласуване за 100% мажоритарни депутати. Ако това не бъде подкрепено, партията има готовност да започне събиране на 500 000 подписа, с които да инициира референдум за 240 мажоритарни депутати.

Още по темата

"Винаги сме били на позиции срещу мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии", обясни Местан и допълни, че последното, от което се водел бил партийният интерес. Той обясни и че по това кой как гласува по предложението за 240 мажритарни депутати ще си проличи кои са лицемерите. "Ще паднат маските", отсече той.

Местан коментира и антиромските протести в "Орландовци". И той, както и лидерът на ДСБ Радан Кънев, заподозря организация на недоволството и сценарий. Докато Рефрматорът обаче вчера даде да си разбере, че вижда дългата ръка наДПС, Местан атакува "ултранационалистите".

"Ако след няколко дни, преди първи юли, когато изтича ултиматумът на ултранационалистите, чуем теза от тях - държавата прати полицейски части, доволни сме, оставаме в управлението, ще остане съмнението за добре премислен сценарий за спасение на ултранационалистите от собствения им капан", каза лидерът на ДПС, припомняйки, че ПФ заплашха да напуснат кабинета, ако няма мерки срещу битовата престъпност.

Местан изрази притеснение и че жандармерията може да остане в ромските квартали до изборите, което ще попречи на свободното им провеждане там.

Лидерът на ДПС също поиска повече държава в гетата и ромските махали, но не демонстрация на полицейска сила. "Ние сме не за силова, а за силна държавна политика спрямо ромската общност", каза той и отново поиска управлението да гарантира възможността на всяко ромско дете да посещава детска градина. Това, според Местан, е начинът ромите да се образоват и интегрират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 8 години
България няма нужда от 240 Депутати ...Намалете броя на 120 , защото Държавата Обедня и не може да ви плаща вече .
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е , Местане, по-лесно се купуват отделни политици, отколкото цели партии.
25
2
 
1
 
! Отговори
и аз съм "за&qu преди 8 години
хитро! Браво на Местан. 100% мажоритарни. Сума ти партии няма да могат да извадят избираеми кандидати. Сегашните *** ще трябва да се върнат в нищото.
24
0
 
5
 
! Отговори
Вярно, бе преди 8 години
тази противоконституционна партия кога ще я забранят ?
23
0
 
4
 
! Отговори
Съмнителен преди 8 години
ТОЗИ ВЕЧЕ Е СИГУРЕН В НАЧИНА ДА КУПУВА ГЛАСОВЕ ЗА ОТДЕЛНИ ХОРА. ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По отношение на Орландовци. Местан веднага видя организацията, но продължава да е агресивно сляп какво търпи цял народ от техните безчинства. Какво да правиш - електорат!
21
2
 
5
 
! Отговори
fred13 преди 8 години
В Референдума да има и вариант - 100% мажоритарен Вот.Но политиците няма да го допуснат - сладка е недосегаемата власт !Прав е г-н Местан, къде да се подписваме в подкрепа на предложението - Няма време ?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 14 по-долу е прав. Не ми се искаше точно ДПС да подкрепи единствената разумна избирателна система, но какво да се прави, като те са си най-големите хитреци по принцип. Дано останалите се усетят бързо и да подкрепят идеята за 100% мажоритарни избори. Иначе въпросът на Плевнелиев за референдума наистина е ***. Народът ще каже ДА на това част от депутатите да се избират мажоритарно, но после кой ще каже КАКВА ЧАСТ? Явно няма да е народът и НС може да реши и да е само един депутат.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основният електорат на ДПС живее в гетата!
18
2
 
17
 
! Отговори
Рюхо преди 8 години
AAAAAХАХАХАХА. Ако остане жандармерията как ще се пазаруват гласовете. Трябва и тях да ги подкупват.
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100% мажоритарни депутати! =100 % сбогом Боко , Цоко и всички от ГЕРБ
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 години се въртим в един омагьосан кръг без край и като разберем, че няма край или начало пак се оказва, че сме завъртели като мухи без глави и правим уж нов кръг, ама маршрута си е пак същия.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами преди 1989 г. беше точно така с ръководна 1 голяма партия БКП и 1 по-малка коалиция на ОФ с БЗНС. Държавата беше добре и имаше и стабилност. Но след 1989 г. измислиха западна демокрация с плурализъм и разделение на народа на 100 партии и сега САЩ и ЕС ни владеят чрез ГЕРБ и ДПС.
14
16
 
4
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Каквото искате говорете. ГЕРБ или ДПС. Ама пред двете злини, избирам по - малката. Естествено че ГЕРБ. Стига вече, писна ми....
13
1
 
5
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До Анонимен15Скоро, при следващите избори е аут :D
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая партия кога ще я забранят?
11
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 8 години
МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура и България ще бъде различна и преходът ще свърши. Партиите в България забраняват такива избори защото това ще е краят им. Местан го предлага за да го омаскари и никога повече да не бъде възприето.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой явно е намерил вратички и там.
9
0
 
12
 
! Отговори
akut преди 8 години
местан ромите трябва да се образоват . да работят но не професия майка и да престанат да взимат помощи
8
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Сега ще се компроментира изцяло идеята за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура. Това са изборитекоито могат да променят системата и са ЗАБРАНЕНИ. Много малко значение има партиинносттта при тези избори и партиите ще бъдат принудени да издигат само общоодобрявани хора. Партиите не щат такива избори искат гласуване а не изибор.