Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева

Скоро 1/4 от влизащите на трудовия пазар ще са роми, сметна тя
Обновена: 18 юни 2015 14:01 | 18 юни 2015 13:54, Валерия Белчевска
119
Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева
Снимка: Булфото, ахрив

В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на конференция на Световната банка.

Тя коментира, че за да бъде българската икономика конкурентноспособна е необходимо да има и квалифицирана работна ръка. По думите й в 21-ви век са необходими много повече умения от базисна грамотност, а нейната липса отделно е рецепта за провал.

"Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й сред тези мерки освен такива за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да присъстват и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Кунева коментира още, че въпросът за легалната миграция е политически чувствителен, но трябва да си признаем, че българите са застаряваща нация и този проблем трябва да се адресира.

"Трябва да изработим комплекс от мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, но и да отглеждаме наша, която да плаща данъци и да спомага за икономическия растеж", каза още вицепремиерът. Като такава тя посочи "синята карта" за висококвалифицирани специалисти от трети страни и стимули за привличане на българската диаспора, включително и от историческите български общности.

Тя коментира, че трите стълба на растежа са политическа стабилност, възможността да се налага закона, добрата правната рамка и пазарът на труда. Вицепремиерът коментира като положителен факта, че има съвпадение между мерките, които полага правителството и чувствителността на бизнеса по определени теми по повод гласуването в залата на въпроса "Кое би стимулирало най-силно развитието на бизнеса и инвестициите в България?".

47% от участващите посочиха борбата с корупцията за реформата с най-голям ефект, а 21% гласуваха за съдебната реформа. Тя припомни, че вчера правителството прие Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични постове.


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Кристко преди 6 години
Кунева,ако искате да направите нещо добро за *** ,,отпуснете ръцете"на полицаите ,както каза полицаиката във Феисбук!Другите глупости ги слушаме от 25г.и резултати никакви.Само тоягата действа при тези подобия на хора!
66
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 6 години
> Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произходБах го тогава в пазара на труда. Тук Калкута или Мумбай ще става? Да турим и сирийците, афганистанците и прочие "-анци" в тоя "трудов пазар" - и отписвайте държавата. Не, че сега я има, де. PS: Безусловно Кунева е една от най-видните и величави фигури на предатели и продажници в историята в България.
65
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 6 години
Плащайте достойно на българските майки и на българските специалисти - и проблемът Ви е решен!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога имаме трудов пазар и ако има защо квалифицираните работници емигрират ?
63
0
 
4
 
! Отговори
Б преди 6 години
4,5 години техник в кабелна телевизия подръжка на гетото там не се интегрира интегрират те Кунева се е надъхала нещо акъл да дава ама ние акъл не искаме а деиствия.
62
1
 
8
 
! Отговори
До №78 преди 6 години
До до 67Затова ли толкова много от тях или не знаят български език, или едва-едва говорят, та не им се разбира?
61
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Сам преди 6 години
Освен образование и членове на БКП да ги направи тоя хамелеон комунистически...
60
3
 
3
 
! Отговори
ха,ха,хаааааа.... преди 6 години
Е, ....ЗАЩО ЗА ТИЯ 70-г., НЕ ГИ ОБРАЗОВАХТЕ ПРИ ТОЯ "чудесен социализъм"БЕ....ХА,ХА,ХААААААСЛИВИ ЛИ ИМАХА В УСТАТА...... ТИЯ "НАШИ СПЕЦИАЛИСТИ"...??!!Къде са милиардите от ЕС---за тях,бе... ??!!!!Кой ще връща парите сега за "несвършената работа"???
59
0
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
След като ги "интегрирахме" за няколко милиарда, дойде време и да ги образоваме. Пак за няколко милиарда. Ама не че и сега нещо им пречи да се посещават учебните класове.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те бягат от трудовия пазар като дявол от тамян!
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде Кунев, хващай дневника и при ромите да ги образоваш. Хем ще ти прилича.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кунева, насила не можеш да дадеш!
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи мерките се заключват пак в клишираните "образоване на ромите", "вност на работна ръка от трети страни" и "привличане на българи от българската диаспора" вместо единственото правилно решение, а именно - изравняване на доходите с европейските. Смешни политици, май ни се подиграват. Дори и *** ще разбере, че текущите мерки са глупост.
54
4
 
15
 
! Отговори
feniko преди 6 години
От 09,09,1944 г сте на власт ! Защо 70 год не можахте да ги образовате ????
53
1
 
5
 
! Отговори
pigi преди 6 години
i da gi obrazovate, nikoi rom nema da ostane za 180 euro na mesec da trudi za kuneva i co.:)
52
0
 
20
 
! Отговори
Петкан преди 6 години
Кунева, ти си политически труп !
51
0
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Оня *** Наков в Софтуерната Академия да почва да ги обучава веднага !!!
50
1
 
19
 
! Отговори
ПървоГиНаучиНа ТРУД преди 6 години
- Дай им да разберат, че измъкване няма - щом е здрав, ще работи, та дори и принудително.- Принуди го да си плаща и осигуровките, и данъците, и режийните.- Намали до минимум и надбавките - само за първите две деца, никакви други добавки и соц.помощи.- После - затвор за педофилски бракове и отнемане на децата от непълнолетни родители.Като постигнеш това, ще видиш как самите роми ще започнат да се интересуват от по-високо образование, за да си облекчат живота. Иначе - само земеделие и мините!
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си я Кунева навремето я даваха по тв.как престъпя на ситни ,ситни крачки и с уплашен поглед и ръчичките си ги държеше,като недъгави до Сакса и не можеше а си върже приказката.Мънкаше под носа си.Сега вижте я говори за сила ,за големи неща!! Ама,мишко виж се първо какво излъчване имаше и как стоеше на политическата сцена,че тогава говори високопарни слова.
48
0
 
7
 
! Отговори
SILENCE преди 6 години
КунЮвЪЪЪЪ,като местан си - абонирана са пошли сайтове,където периодично пускат по нЕкоя тъпост,която се чудим сами ли си я измисляте или ви помагат - и на теб,и на мИстанЧУ. Като ви гледам из- мисленото образование /не лъжите на журналята,а действителното!/,ви помагат.