Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева

Скоро 1/4 от влизащите на трудовия пазар ще са роми, сметна тя
Обновена: 18 юни 2015 14:01 | 18 юни 2015 13:54,
119
Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева
Снимка: Булфото, ахрив

В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на конференция на Световната банка.

Тя коментира, че за да бъде българската икономика конкурентноспособна е необходимо да има и квалифицирана работна ръка. По думите й в 21-ви век са необходими много повече умения от базисна грамотност, а нейната липса отделно е рецепта за провал.

"Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й сред тези мерки освен такива за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да присъстват и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Кунева коментира още, че въпросът за легалната миграция е политически чувствителен, но трябва да си признаем, че българите са застаряваща нация и този проблем трябва да се адресира.

"Трябва да изработим комплекс от мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, но и да отглеждаме наша, която да плаща данъци и да спомага за икономическия растеж", каза още вицепремиерът. Като такава тя посочи "синята карта" за висококвалифицирани специалисти от трети страни и стимули за привличане на българската диаспора, включително и от историческите български общности.

Тя коментира, че трите стълба на растежа са политическа стабилност, възможността да се налага закона, добрата правната рамка и пазарът на труда. Вицепремиерът коментира като положителен факта, че има съвпадение между мерките, които полага правителството и чувствителността на бизнеса по определени теми по повод гласуването в залата на въпроса "Кое би стимулирало най-силно развитието на бизнеса и инвестициите в България?".

47% от участващите посочиха борбата с корупцията за реформата с най-голям ефект, а 21% гласуваха за съдебната реформа. Тя припомни, че вчера правителството прие Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични постове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
34
 
! Отговори
с преди 8 години
Дообре. От утре почваме. Всичкото ром образовано. Апропо, това е хубав виц. Реално погледнато, единствените, които успяха да намерят цаката на ромите, бяха т.н комунисти, които не бяха никакви комунисти. Строителни войски бяха идеалната форма, под която ромите се научаваха малко от малко как функционира обществото. Там получаваха и занаят и тук-таме научаваха четмо и писмо. Да не говорим, че докато сега ромите убиват, крадат, живеят на гърбовете ни, то едно време бяха по-ниски от тревата.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ще ги образовате? Бакалавър или магистър?
4
3
 
8
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Бря, какво прозрение от страна на г-жа Кунева! И малките деца знаят, чв бедността се бори с образование - това е единственият инструмент, мярка или како искат да го наричат, който може да затвори порочния цикъл на бедност и мизерия.
3
1
 
34
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Как да стане това насила ?!?! Що не ги образоваш ,вместо само акъл да даваш!?! От твоя акъл и твоето иес ,сме на това дередже днес !
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11Не само луда , а и критическата я хваща :) :) :)
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А 3/4 ще си стягат багажа, за чужбина....