Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева

Скоро 1/4 от влизащите на трудовия пазар ще са роми, сметна тя
Обновена: 18 юни 2015 14:01 | 18 юни 2015 13:54,
119
Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева
Снимка: Булфото, ахрив

В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на конференция на Световната банка.

Тя коментира, че за да бъде българската икономика конкурентноспособна е необходимо да има и квалифицирана работна ръка. По думите й в 21-ви век са необходими много повече умения от базисна грамотност, а нейната липса отделно е рецепта за провал.

"Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й сред тези мерки освен такива за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да присъстват и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Кунева коментира още, че въпросът за легалната миграция е политически чувствителен, но трябва да си признаем, че българите са застаряваща нация и този проблем трябва да се адресира.

"Трябва да изработим комплекс от мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, но и да отглеждаме наша, която да плаща данъци и да спомага за икономическия растеж", каза още вицепремиерът. Като такава тя посочи "синята карта" за висококвалифицирани специалисти от трети страни и стимули за привличане на българската диаспора, включително и от историческите български общности.

Тя коментира, че трите стълба на растежа са политическа стабилност, възможността да се налага закона, добрата правната рамка и пазарът на труда. Вицепремиерът коментира като положителен факта, че има съвпадение между мерките, които полага правителството и чувствителността на бизнеса по определени теми по повод гласуването в залата на въпроса "Кое би стимулирало най-силно развитието на бизнеса и инвестициите в България?".

47% от участващите посочиха борбата с корупцията за реформата с най-голям ефект, а 21% гласуваха за съдебната реформа. Тя припомни, че вчера правителството прие Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични постове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Кунева,ако искате да направите нещо добро за *** ,,отпуснете ръцете"на полицаите ,както каза полицаиката във Феисбук!Другите глупости ги слушаме от 25г.и резултати никакви.Само тоягата действа при тези подобия на хора!
65
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 8 години
> Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произходБах го тогава в пазара на труда. Тук Калкута или Мумбай ще става? Да турим и сирийците, афганистанците и прочие "-анци" в тоя "трудов пазар" - и отписвайте държавата. Не, че сега я има, де. PS: Безусловно Кунева е една от най-видните и величави фигури на предатели и продажници в историята в България.
64
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 8 години
Плащайте достойно на българските майки и на българските специалисти - и проблемът Ви е решен!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога имаме трудов пазар и ако има защо квалифицираните работници емигрират ?
62
0
 
4
 
! Отговори
Б преди 8 години
4,5 години техник в кабелна телевизия подръжка на гетото там не се интегрира интегрират те Кунева се е надъхала нещо акъл да дава ама ние акъл не искаме а деиствия.
61
1
 
8
 
! Отговори
До №78 преди 8 години
До до 67Затова ли толкова много от тях или не знаят български език, или едва-едва говорят, та не им се разбира?
60
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Сам преди 8 години
Освен образование и членове на БКП да ги направи тоя хамелеон комунистически...
59
3
 
3
 
! Отговори
ха,ха,хаааааа.... преди 8 години
Е, ....ЗАЩО ЗА ТИЯ 70-г., НЕ ГИ ОБРАЗОВАХТЕ ПРИ ТОЯ "чудесен социализъм"БЕ....ХА,ХА,ХААААААСЛИВИ ЛИ ИМАХА В УСТАТА...... ТИЯ "НАШИ СПЕЦИАЛИСТИ"...??!!Къде са милиардите от ЕС---за тях,бе... ??!!!!Кой ще връща парите сега за "несвършената работа"???
58
0
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
След като ги "интегрирахме" за няколко милиарда, дойде време и да ги образоваме. Пак за няколко милиарда. Ама не че и сега нещо им пречи да се посещават учебните класове.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те бягат от трудовия пазар като дявол от тамян!
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде Кунев, хващай дневника и при ромите да ги образоваш. Хем ще ти прилича.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева, насила не можеш да дадеш!
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи мерките се заключват пак в клишираните "образоване на ромите", "вност на работна ръка от трети страни" и "привличане на българи от българската диаспора" вместо единственото правилно решение, а именно - изравняване на доходите с европейските. Смешни политици, май ни се подиграват. Дори и *** ще разбере, че текущите мерки са глупост.
53
4
 
15
 
! Отговори
feniko преди 8 години
От 09,09,1944 г сте на власт ! Защо 70 год не можахте да ги образовате ????
52
1
 
5
 
! Отговори
pigi преди 8 години
i da gi obrazovate, nikoi rom nema da ostane za 180 euro na mesec da trudi za kuneva i co.:)
51
0
 
20
 
! Отговори
Петкан преди 8 години
Кунева, ти си политически труп !
50
0
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Оня *** Наков в Софтуерната Академия да почва да ги обучава веднага !!!
49
1
 
19
 
! Отговори
ПървоГиНаучиНа ТРУД преди 8 години
- Дай им да разберат, че измъкване няма - щом е здрав, ще работи, та дори и принудително.- Принуди го да си плаща и осигуровките, и данъците, и режийните.- Намали до минимум и надбавките - само за първите две деца, никакви други добавки и соц.помощи.- После - затвор за педофилски бракове и отнемане на децата от непълнолетни родители.Като постигнеш това, ще видиш как самите роми ще започнат да се интересуват от по-високо образование, за да си облекчат живота. Иначе - само земеделие и мините!
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си я Кунева навремето я даваха по тв.как престъпя на ситни ,ситни крачки и с уплашен поглед и ръчичките си ги държеше,като недъгави до Сакса и не можеше а си върже приказката.Мънкаше под носа си.Сега вижте я говори за сила ,за големи неща!! Ама,мишко виж се първо какво излъчване имаше и как стоеше на политическата сцена,че тогава говори високопарни слова.
47
0
 
7
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
КунЮвЪЪЪЪ,като местан си - абонирана са пошли сайтове,където периодично пускат по нЕкоя тъпост,която се чудим сами ли си я измисляте или ви помагат - и на теб,и на мИстанЧУ. Като ви гледам из- мисленото образование /не лъжите на журналята,а действителното!/,ви помагат.