Без политически пазарлъци за БНБ, но и консенсус няма

Всичко можем да очакваме от Искров, рече Стоянова
Обновена: 19 юни 2015 14:02 | 19 юни 2015 11:11, Надежда Бочева
8
Без политически пазарлъци за БНБ, но и консенсус няма
Менда Стоянова. Снимка: архив, БулФото

Не трябва да има политически пазарлъци при избора на нов управител на БНБ. Това каза пред БНР председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Още по темата
Тъй като политическите сили в парламента номинираха четирима кандидати, тя коментира: "Много се надявах изборът на новия управител да бъде с консенсус. Очевидно това няма да се случи, но смятам, че той ще бъде избран със значителен брой гласове от народните представители, от почти всички парламентарни групи“.

Припомняме, че на 4 юни тя обяви в парламента, че очаква оставка от сегашния гуверньор Иван Искров днес - на 19 юни, той пък реагира остро на това изказване.

Днес депутатът коментира, че се надява Искров да спази обещанието си, когато има стартирана процедура и воля за избор на нов управител на БНБ, той да си подаде оставката.

"Всичко можем да очакваме от г-н Искров. Вече една година откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече е в несъстоятелност, там нещата не се решават.  В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ. Но смятам, че като гуверньор на Централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита на четвъртата по големина банка. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор“, заяви тя.

Менда Стоянова заяви, че процедурата за избор на нов управител вече е започнала и името му ще бъде ясно най-късно на 10 юли. "Политически пазарлъци за БНБ няма да има, не трябва да има и не е възможно да има. Това е много голям залог – най-важната институция на страната и всякакви политически пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие“, декларира председателят на бюджетната комисия.

Тя припомни още, че ако Искров не подаде оставка, новият гуверньор ще трябва да изчака до 10 октомври, за да заеме поста. Негово е решението кой ще предложи за подуправител на банката с ресор "Банков надзор".

Според нея, за да не се повтори случаят с КТБ, ще се наложи да бъдат предложени законодателни промени, които да увеличат правомощията на УС на БНБ, тъй като сега имало прекалено голяма самостоятелност на подуправителите.

Запитана дали докладът на временната парламентарна комисия за КТБ ще извади цялата истина за банката наяве, тя отговори, че истината за фалиралата банка като цяло е известна, а от доклада ще станат ясни някои подробности. „Ще научим конкретни факти и данни. За обществото вече е ясно по какъв начин институциите са се провалили и са допуснали фалита на четвъртата по големина банка. Няма институция с отношение към случая, която да си е свършила работата“, каза Менда Стоянова.

Тази сутрин тя даде още едно интервю – за БНТ, като обясни, че преди година на 19 юни от КТБ не са изнасяни пари накуп. Но парите наистина ги няма, били са изнасяни малко по малко с различни проекти, включително политически, категорична беше Менда Стоянова.

“Сагата не е завършила вече година и няма да приключи скоро. Процедурата по несъстоятелност може да продължи години. Важното е, че хората, които имаха гарантирани депозити, получиха своите пари”, каза тя.

Стоянова допълни, че обществото очаква виновните да бъдат наказани и погледите са обърнати към съдебната система. Проблемът с КТБ не може да бъде решен с протести, допълни тя.

По думите й от данните, които ще бъдат оповестени в доклада, ще стане ясно, че основните виновници за случилото се в КТБ са нейният собственик и мениджмънтът на банката. Според Стоянова, “това не е било банка, а пирамида”. От друга страна, държавата не трябва да позволява подобни действия, а пряката функция на надзора на БНБ е да не позволи това. Не мога да допусна, че ръководителите на банковия надзор не са знаели какво се случва, допълни тя.

Стоянова допълни, че отговорност има и одиторската компания, която е заверявала отчетите на КТБ. Тя си обяснява случилото се с банката със „затваряне на очи и корупция“.

Менда Стоянова обясни в какво се състои идеята за спецфонд за преструктуриране на банки. „Новият фонд ще бъде създаден чрез отчисления от търговските банки. Той ще бъде на разположение на едно специално звено, което следва да извършва постоянни анализи и когато види, че има банка, която по една или друга причина е застрашена от капиталова неадекватност или липса на ликвидност, след като прецени всички факти, да може да подпомогне банката, ако се наложи“, каза тя.

Тъй като социалистите смятат да сезират Конституционния съд заради гласувания в началото на годината заем от 16 млрд. лв., тя заяви: „Това е ход на БСП да покаже, че я има“. Тъй като в случая намерението на БСП беше подкрепено с подписи на АБВ, тя каза, че преди това АБВ са гласували „за“ ратификацията на законопроекта.

Всички нормални икономисти знаят, че това е договор за посредничество за евентуално емитиране на такъв дълг, а в Закона за бюджета се гласува дълъгът за съответната година. Сега става дума за политическо говорене, предвид и наближаващите избори, смята Менда Стоянова.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: БСПМенда СтояноваГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Пионер преди 8 години
Много ясно, че няма да има пазарлъци, защото те отдавна са направени. Не случайно Менда развеждаше Радев по всички партии.
4
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 8 години
Ами, напляскай го! Нали това обеща? И двамата сте май само по обещанията.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са милиардите от КТБ, другарко Стоянова ???Паричките, паричките къде са - това ни интересува ...не въшливия управител на БНБ
2
1
 
7
 
! Отговори
Antipartien преди 8 години
Всички партии трябва да се забранят от бсп,минавайки през престъпната сдс предателите на народа до дпс. В момента искров панически прикрива следите си на съучастие в източването на милиардите.Всички мълчат и му съдействат защото са в далаверката и данс и прокуратурата също.Тече масово промиване на сървъри,мозъци,досиета и един ден няма да има никой виновен.Помнете ми думата. Аз напуснах бнб преди време защото не мога да понасям лъжци и крадци.С колосални заплати а всъщност ***.
1
2
 
4
 
! Отговори
naco преди 8 години
Да разбира се,та ТЕ вече са НАПРАВЕНИ!