Кабинетът е против поскъпването на тока!

Дончев: НС да организира открита дискусия с целия състав на КЕВР
Обновена: 21 юни 2015 14:12 | 21 юни 2015 14:00, Анисия Иванова
204
Кабинетът е против поскъпването на тока!
Снимка БТА

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещание в МС във връзка с цените на електроенергията. Спешната среща беше свикана днес при премиера Бойко Борисов заради поскъпването на тока за бизнеса и намерението на големите предприятия за стачка. 

Комисията за енергийно и водно регулиране планира поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България.

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10%,
каза Дончев, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова  уточни, че намалението ще е с по десет процента през следващите три години. Тарифният дефицит на БЕХ вече достига четири милиарда лева и ако не се вземат мерки, ще продължи да се увеличава, каза Дончев като добави, че в подобна ситуация са и  други държави в ЕС.

Решението за поскъпване на тока е взето, доколкото знам, единодушно от всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР се избира от парламента и в нея има представители от почти всички партии и затова изразявам учудване за разминаване на позициите на партиите и на техните  представители в КЕВР, каза Дончев.

Още по темата

"Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение", обяви още вицепремеиерът

По отношение цената на електроенергията правомощията са изцяло на КЕВР, категоричен бе и енергийният министър Теменужка Петкова.

Дончев се обърна към всички, които вземат подобни решения да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално в производството на енергия от възбновяеми източници.

"Най-лесното решение е, когато има свръхподпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят", коментира още той.

Агенция Държавен и финансов контрол вече проверява реалните инвестиции на всички производители на енергия и най-вече от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, съобщи още Дончев.

Теменужка Петкова добави, че резултатите от проверката се очакват до две седмици. Дончев призова експертите на ЕК да приключат по-скоро проверката дали има свръхподпомагане от страна на държавата към  производителите на ВЕИ.

Всъщност опциите за излизане от ситуацията не са много - или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, каза Дончев. Можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия, каза още вицепремиерът.

Наредбата, с която големите фирми да получат облекчения в цената на тока, вече се обсъжда и може да се направят промени така, че да се разшири обхватът на облекченията, каза енергийният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Щом кабинетът е против защо не се предприемат мерки за прекратяване договорите на енергоразпределителните дружества и връщането им в ръцете на държавата? Щом кабинетът е против защо не се правят стъпки за търсене на евтини и алтернативни производители на ел. енергия като АЕЦ Белене или нови мощности в Козлодуй?
165
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
"Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10%" - това е имитация, че нещо се прави. През март дефицитът на НЕК е достигнал 900 милиона лева. Да се компенсират намаляването на административните разходи е все едно да си режеш ноктите за да твърдиш, че ще намалиш теглото.
164
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Кабинетът е против, а в същото време представителите на ГЕРБ в КЕВР гласуват за... Или какво се получава- едната ръка не знае какво прави другата
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на тока ви е само един от проблемите, ако знаехте колко сте затънали не знам дали щяхте да имате настроение да пишете.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E i kalvo ot tova..chudat se kak da se opravdavat..da ne zabrava boko kakvo se sluchi predi 2godini..za biznesa ne znam no na naroda kato mu pisne ..taka che ne go draznete..zachoto che ima razmestvane na figurite predi izborite...kolkoto i da go oblachvate tozi narod nama kak da uspeete s maindkonrola..naroda mi e varvach i tozi kontrol ne mu vliae
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно подкрепям коментар 180
160
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кабинета не му пука за хората!!!
159
0
 
6
 
! Отговори
дааа преди 8 години
над 70% от ВЕИ-тата са на фамилия Стоянови ,крадливата Мента Стоянова си е нагласила цялата пода
158
0
 
11
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Зад всички зелени централи който са главните виновници за цената на тока стоят политици,те си определят цената за изкупуване,те бъркат законно в джоба на всички българи,мястото им е в затвораМисия невъзможна - как енергийната мафия в Парламента ще се бори срещу себе си?!140 депутати притежават ВЕИ-та...
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Palni laji demagogisch dokato minat isborite s posle vs schte piskapne mislite pensii i saplati schte si sedat i naroda schte is4esva
156
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мамините ,ни лук яли нито мирисали.Гербаджийските шушумиги сякаш падат от луната и не знаят кой вдигнал тока.То бива гьон-суратлък , ама този цирк идва повечко.Пожарникарят трепери да не го катурнат пак заради тока.
155
0
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Като сте против - хайде прекратете договорите с американските централи. Докога тия *** ще получават пари за ток, който даже и не са произвели? Като ги прекратите, тока няма да поскъпва, а даже ще поевтинее.
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват избори,затова е против,след това двоен скок - ,,понеже няма друг начин''
153
0
 
6
 
! Отговори
abv преди 8 години
Namalenie na toka ste ima.:)
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** май забрави как го изгонихме с камъни по същия повод.
151
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ КОГАТО СКОЧИХА ЦЕНИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ БОЙКО СИ МЪЛЧЕШЕ И ВСИЧКИТЕ МУ КОПОИ А СЕГА ГОЛЯМА ЗАЩИТА НА ДОМУСЧИЕВ И ДРУГИТЕ ГРАБИТЕЛИ И АКУЛИ НА БЪЛГАРИЯ !АЗ ДА ОТБЕЛЕЖА ,ЧЕ ВИНАГИ ДО СЕГА СЪМ ГЛАСУВАЛА ЗА ГЕРБ ,НО ТОВА БЕШЕ ПОРЕДНОТО МИ РАЗОЧАРОВАНИЕ И ГЛАСУВАХ ЗА ТЯХ ,ЗАЩОТО НЕ ПОНАСЯМ ЛИЦЕМЕРНИТЕ КОМУНИСТИ , НО БЕДНОСТТА НА 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ МЕ ОТЧАЙВА ,ДОКАТО ПОЛИТИЦИТЕ ЖИВЕЯТ В РАЯ !
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кабинетът е против поскъпването на тока за герберския бизнес. Нека народонаселението да плаща увеличение на тока.
149
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да спорите, увеличение на тока ще има. До края на 2016 година поетапно за битовите абонати цената ще стане равна на средната за Е.С. - около 25 - 30 евроцента за киловат. За това има подписани договори вече.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ognyanzТова са фактите !!!
147
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА!!!