Месец отсрочка на кабинета да мъдри цените на тока

Патриотите пък предлагат поскъпването да се отложи с 3 месеца
23 юни 2015 19:15,
10
Месец отсрочка на кабинета да мъдри цените на тока
Снимка: Reuters

Нищо грандиозно не може да се случи за месец, но даваме възможност на правителството да приключи работата по наредбата за облекчаване на бизнеса за скъпата зелена енергия и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да приключи работата по провирките на ВЕИ-сектора Това коментираха пред журналисти депутати, участващи в парламентарната комисия, наблюдаваща работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На закрито заседание на комисията бяха разгледани последните промени в Закона за енергетика, с които се предвижда новият регулаторен период да влезе в сила с един месец по-късно – от 1 август, а не от 1 юли. След заседанието стана ясно, че предложението е прието от парламентарната комисия, която обаче е само участваща.

Утре на извънредно и отново закрито заседание текстовете ще бъдат обсъдени и от водещата енергийна парламентарна комисия.

Още по темата

Между първо и второ четене на текстовете Патриотичният фронт ще поиска отлагането на регулаторния период с три месеца, коментира председателят на комисията Искрен Веселинов (Патриотичен фронт).

Според него има мотиви за и против този по-дълъг срок. Един месец е прекалено кратък срок за прилагане на нужните промени, каза той, но добави, че всеки месец в стария режим води до трупане на загуби в Националната електрическа компания (НЕК), което е мотив против удължаване на срока.

Депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков коментира, че левите депутати в комисията днес са се въздържали при гласуването на предложението за промяна в Закона за енергетиката. Той нарече действията на правителството "кризисен ПР", който да прикрие несвършената им работа, и определи като недопустима намесата на правителството в работата на парламента и КЕВР.

Левите депутати коментираха, че удължаването на сроковете само повишават недоверието на обществото в сектора и работата на КЕВР и посочиха, че има вариант ценовото решение да бъде взето в срок.

Законодателството пък предвижда промяна на всяко тримесечие при наличието на нови обстоятелства - приемането на наредбата за облекченията и резултатите от проверките на АДФИ.

Според него правителството в момента реагира като "синдикална организация на работодателите".

Таско Ерменков е категоричен и че комуникацията с Брюксел за нотификация на нормативен акт отнема поне половин година, а не един месец. "Колкото и да сме бързи, както и да си носим документите под мишница там, няма да стане толкова бързо", обясни той пред журналистите в Народното събрание.

Пред Investor.bg Валентин Николов, който е един от вносителите на последните промени в Закона за енергетиката, призна, че разширяването на обхвата на помощта за бизнеса по отношение на скъпата зелена енергия до голяма степен ще обезсмисли предложението на КЕВР за увеличаването на таксата "задължения към обществото".

По негови изчисления, ако бъде прието предложението за стъпаловидна подкрепа за предприятия с годишно потребление от 2 гигватчаса, бизнесът ще си спести към 200 млн. лева. Това означава, че приходите в НЕК ще са с 200 млн. лева по-малко от предвидените.

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Иванов коментира преди ден, че подкрепата за големите индустриални предприятия с потребление над 30 гигаватчаса годишно е покрита от намалените цени за разполагаемост за двете американски централи. За останалите производители обаче буфер няма.

"Търсят се 200 млн. лева", призна днес Валентин Николов. Според него част от средствата могат да бъдат намерени, ако Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) открие нарушения във ВЕИ сектора и бъдат отнети лицензи или наложени глоби на дружествата, които са нарушили закона и са дали неточни данни за инвестиционните и производствените си разходи.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Как така уж КЕВР е независим, а депутатите му нареждат, да отложи увеличаването на цената на тока с едни месец, без той да е искал такава отсрочка.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
moshenici ,ste koi vi dade pravoto i parite da grabite i razprodavate paraziti izmenici predateli kajete otkade zabogatiahte edin grag ot hora .
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Допълнение към 6!При празен ход на генератора минималнатга скорост на вятъра трябва да е 10м за сек- т.е. 40 км за час- скорост на кола в градски условия!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е лъжа и измама!Всички вятърничави за "видимост" се въртят в режим на двигатели- консумират енергия примерно от АЕЦ с ниска цена,а консумираното количество се "отчита "за генерирано по цената за ВЕИ!Всеки средно грамотен ел.техник знае,че в обема на върха на кулата се побират мощности до няколко десетки киловата при максимална скорост на вятъра.За един квт при идеални условия за "слънчеви" са необходими от 5 до 7 кв.м. панели.При запрашаване 1 квт става 100 вт.Както при фара на колата!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I kakvo izliza ne se tarsi nachin a se chaka da minat izborite..BB go e strah pomni ocge 2013..PF ne smeat zachoto nikou nama da glasuva za tah..i togava vseki se spotaiva...ama ot Okoto na Bog nama da se skriete progagni marionetki
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще обясни как в други държави цената на тока остава с години непипната и дори се сваля, а тук при всички кабинети на ГЕРБ непрекъснато се качва???
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цялото ДКВР го назначи Борисов!!!А народа е повече от ***, че гласува за Борисов!!!Орешарски смъкна тока с 10%-та а а Борисов веднага го качи с 10% и иска още плюс заемите които взе вече!!!България има един от най-слабоумните народи на света доказано!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И нека после някой ме убеждава как КЕВР били независим орган.Банкянския бабуин само ги погледна накриво и веднага се разтекоха и взеха да се мазняти да обясняват как всъщност, видите ли, токът можело и да не поскъпне.Ами тогава защо беше целият този Цирк Банкя с поскъпването. Заради изборите ли.Но този *** народ си заслужава именно такива да го управляват.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЕВР не се и опита да се бори с енергийната мафия. Директно си получиха високите заплати, легнаха по гръб и пожелаха най-лесния вариант - жертвите да плащат високите сметки, па макар и да няма накъде да стягат колана. Ех, живот!!! Само да не си помисли някой, че след месец нещо ще се е променило.