Здравето няма цена, отсече Борисов и захапа НЗОК

Готов бил да "да отреже от магистралите", за да са доволни хората
23 юни 2015 12:20,
38
Здравето няма цена, отсече Борисов и захапа НЗОК
Снимка: БТА

Не може всяка година да се искат допълнително 300-400 млн. лева за здравеопазване, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Здравната реформа: бизнес диагноза", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Той обяви, че в здравната система всяка година се дават 8 милиарда лева - публични и частни средства. "Ако трябва ще дам още 8 милиарда, защото здравето няма цена", добави Борисов и посочи, че е готов "да отреже от магистралите само и само гражданите да са доволни от здравеопазването".

Борисов посочи, че в момента се извършват 10-процентни съкращения на разходите в министерствата и на този фон НЗОК няма как да иска пари.

Премиерът се обърна с молба към работодателите и индустриалците да подкрепят реформата на министър Москов, а по този начин и цялото правителство.

Той уточни, че когато се приемат реформите на министър Ивайло Калфин и на министър Петър Москов ще отиде до парламента, за да се може да се събере по-голямо мнозинство при приемането им, защото тези реформи са важни.

"Сутринта Румен Овчаров, който рядко цитирам, в случая беше много прав като определи, че популизмът, когато е в малки количества, както препоръчва г-н Москов е като алкохола - добре, но в големи дози той е вреден", обясни министър-председателят.

По думите му това са реформи, които ще се проточат до 2027 година, а неговата най-оптимистична прогноза не е това правителство да изкара дотогава.

"За това ще помолим всички партии да подкрепят тези реформи. Целта е така, както направихме със пенсионната реформа и с работодателите, така и сега да го обсъждаме и да осигурим необходимата подкрепа, да има дебат и разговори", посочи Борисов във връзка със здравната реформа.

"Абсолютно подкрепяме реформата и ще направя каквото мога, поне за ГЕРБ да я подкрепи", заяви премиерът.

Има сериозен риск здравната система да изпита силни затруднения до края на годината, каза на свой ред министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му за 2009 год. разходите за здравеопазване са били 2 млрд.лв., а през миналата година - 4 млрд. лева, като за този период хората не са станали по-доволни или по-здрави.

"Случващото се в здравната система е "Свободно падане", допълни Горанов. Всички усилия, които полага министър Москов, трябва да бъдат подкрепени", допълни министър Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До политологИскрено се надявам да не си изкарваш хляба с професията написана като псевдоним. Факт е, че инфраструктурата живна, но що нещо отива по джобовете на някои хора, просто е плашещо. Отделно обществото ПРОГРЕСИВНО оглупява. Но това е друга работа. Важното е да се словоблудства.
5
3
 
19
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Просто нищо съществено няма да се случи! Само централизиране на комисионите!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези двамата да прочетат по-долната статия, касаеща лекарствата в Румъния !!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да има резултат премахнете здравната каса защо не го правите а :) ех маймунки мръсни :)
2
27
 
20
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Както и да говорят другарите Борисов си остава най добрия Премиер за последните 25 години . Той просто има кауза и тя е да работи за България . Това , което е направено се вижда от всички .
1
6
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Нищо не разбрах от тия словесни паяжини