Държава и бизнес да работят заедно за общото благо

Фокусът да е върху малкия и среден бизнес, зове Плевнелиев
15
Държава и бизнес да работят заедно за общото благо
Снимка: БТА

Фокусът на икономическите политики трябва да бъде поставен върху малките и средни предприятия, които генерират заетост, внедряват иновации и ускоряват технологичния и икономически растеж.

За това призова президентът Росен Плевнелиев, който откри днес международния бизнес форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

Събитието се провежда по повод 120-годишнината от създаването на Българската търговско-промишлена палата и в него участваха и президентите Петър Стоянов (1997-2002г.) и Георги Първанов (2002-2012г.), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Плевнелиев само заедно държавните институции и бизнеса могат да постигнат успех в усилията за повишаване на общественото благосъстояние. 

Президентът смята, че големият урок от финансовата и икономическа криза от 2008 г. е, че именно реалната икономика, насърчаването на производството и предприемачеството, са важните фактори за постигането на устойчив растеж.

"България трябва да се възползва от възможностите, които дава планът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, да подобри усвояването на европейските фондове и да работи целенасочено за подобряване на предприемаческата екосистема у нас", заяви още държавният глава.

Според Росен Плевнелиев Българската търговско-промишлена палата има потенциал да участва активно в този процес.

"Подкрепата за предприемачите ще е централен приоритет на Европа през следващите години. Както планът "Юнкер", така и Механизмът за свързване на Европа и програмите за трансгранично сътрудничество, могат да бъдат използвани за подобряване на инвестиционната среда, стимулиране и подпомагане на малките и средни предприятия, поощряване на предприемаческата инициатива", посочи държавният глава. 

По думите на президента от изключително значение е и създаването на благоприятни възможности за лесен достъп до финансов ресурс на стартиращите компании.

В България вече има успешен пример с усвояването на средства по програма JEREMIE, като през предходния програмен период в рамките на програмата са подкрепени 7000 малки и средни фирми и са стартирали над 120 нови български компании. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
В тоя президент нито има визия,маниер нещо приемливо за визия а за речите му не ми се слушат тъпотии и долната слагаческа усмивка към господарите ужас е от всякъде Борисов как можа да назначиш такава кукла за президент отврат от всякъде.
9
0
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Стига държавата е защитавала интересите на олигархията. Стига геноцид над българския народ
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огнян Дойнов почина през 2000г във Виена.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже , събери си вересиите !
6
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами те работят. Бизнеса, в лицето на Иво Прокопиев, Огнян Дойнов, Кирил Домусчиев се възползват максимално от лобистките Ви укази, от лобистките закони приемани от ментора Ви Борисов. Те унижават работнещите. Чувстват се богоизбрани, защото такива като Вас ги толерират в името но личния ви интерес за сметка на хората
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,***,***....Ураааа
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже Синдикатите в България съществуват само на хартия На Пленьо и Боко им става много Зле когато Бизнесът се Противопостави Сериозно на някой Правителственни решенияКато например наскоро с токаКато нищо някой Бизнесменни Монополисти да спретнат малко Стачки и да ги бутнат от власт ЧЕ ЗАРАДИ ТОВА Е ЦЪФНАЛ ТОЗ ГАФОН ДА РАЗТЯГА ЛОКУМИСТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така трябва да бъде ако не ни се меси Русия.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
darjava da no biznesa e ot kradlivite *** v sofia parazitite koito kradoha qdoha piha prodavaha imushtestvo kato bashtinia dnes taka li kazvat biznesmeni s imushtestvoto na naroda .zgan mrasna.
1
1
 
5
 
! Отговори
koko преди 8 години
Koga izticha mandata na gospodina?