Шефът на КЕВР: Токът не е за политически цели!

НЕК ще излезе на печалба, гарантира Иван Иванов
27
Шефът на КЕВР: Токът не е за политически цели!
Снимка: БТА

Въпреки че отрече да е отказан политически натиск върху него и останалите комисари, председателят на КЕВР Иван Иванов обвини политиците, че използват темата с енергетиката за свои цели.

"Някои политически сили се опитват да окажат натиск, опитват се един качествен дебат да го пренесат на полето на политически боричкания свързани с предстоящите избори.

Още по темата
КЕВР няма да го позволи, а ще остане на полето на професионализма", отсече той по време на 4-часово изслушване в парламента, на което трябваше да обясни новия модел за ценообразуване.

Той предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели – между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас. Тези планове на КЕВР предизвикаха гнева на индустриалците, които заплашиха с протести, а правителството застана на тяхна страна и се обяви против поскъпването на тока.

Вчера парламентарната комисия за наблюдение дейността на регулатора прие на първо четене внесените промени в Закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро- и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1 август. Днес това направи и комисията по енергетика, а утре измененията ще се обсъдят в пленарна зала.

Според Иванов обаче уължаването на стария модел на ценообразуване крие в себе си някои ползи и някои вреди.

"Ползите биха били по-съществени от вредите при едно условие - ако предприетите мерки, които бяха оповестени след съвещание на Министерски съвет, дадат очакваните резултати", каза той.

Иначе той смята, че 2015 е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката.

Иванов увери, че целта на новото ценообразуване е въвеждането на по-голяма справедливост и равнопоставеност.

Според него в досегашния модел добавката "задължение към обществото" е била много неравномерно разпределена, като потърпевш е бил дребният бизнес.

Шефът на КЕВР увери, че въпреки че сега НЕК има дефицит от 3,3 млрд лева, ще излезе на печалба в края на регулаторния период в резултат на предложените мерки от регулатора.

"През тази година ще спести разходи в размер на 700 милиона лева в сравнение с миналата година", добави той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на цялата КЕВР, защото комисарите са доказали своята несъстоятелност.

От ПФ се обявиха за отлагане на решението за промяна на цената на тока, докато не бъдат намери резерви.
"Битовите абонати и представителите на бизнеса не искат ново повишение, защото не виждат причина да плащат за грешките и страховете на политиците", коментира съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Неудебон преди 8 години
Към автора Камелия Цветанова: Председателя на КЕВР пред народното събрание каза, че за да няма увеличение в цената за бита е предложено увеличението да е на цената за бизнеса. В статията неправилно е цитирано увеличение в цената за бита с 2%. А цената на тока за бизнеса се определя на свободния пазар на пазарен принцип търсене/предлагане, а не от комисия. Така че работодателите (бизнеса) да не се жалват толкова. Работещите да стачкуват за заплати, а не за енергийните проблеми на работодателя си!
22
0
 
1
 
! Отговори
Егати преди 8 години
Тая май**на беше в правителството дето сключи скъпите договори с "американските" централи и началото на скъпите дългосрочни изкупни цени на ВЕИ-тата. И сега ми говори че нямало политика в сметките му ?! Смях. Защо не си намалят заплатите в дружествата на енергийната държавна система?!
21
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Евреите не могат да бъдат превъзпитани и не трябва да им се дава никаква власт. Борис Миронов, руски държавник, политическа фигура, журналист и публицист.
20
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи - Хенри Форд, американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация Форд.
19
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово. Бемджамин Франклин, (XVIII в.) американски общественик, учен, издател, дипломат и изобретател.
18
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин. Мартин Лутер, църковен реформатор протестант. Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука. Волтер
17
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят. пророк Йеремия, (Библия, Йер. 4:22)Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове. Диорид, в. сл. Хр.Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас. Тацит, римски историк, - в. сл. Хр.Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането. Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.
16
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
Долуизредените са мошеници,крадци,лихвари,промивачи на мозаци и като цяло еврейски карцином-навсякъде.
15
0
 
2
 
! Отговори
Tiranozavri преди 8 години
54 Красимир Дачев55 Весела Кюлева56 Митко Събев57 Петя Славова58 Николай Банев59 Дичко Прокопиев60 Иво Прокопиев61 Пламен Бобоков62 Атанас Бобоков63 Иво Каменов64 Марин Митев65 Валентин Захариев66 Васил Божков
14
0
 
2
 
! Отговори
Tiranozavri преди 8 години
28 Йордан Динев29 Динко Динев30 Бедо Доганян31 Данета Желева32 Димитър Желев33 Дарина Павлова34 Тодор Батков35 Димитър Барбуков36 Петър Папурков37 Станислав Петков38 Валентин Златев39 Сашо Дончев40 Цветелина Бориславова41 Николай Гигов42 Румен Гайтански43 Ветко Арабаджиев44 Георги Гергов45 Красимир Узунов46 Цветан Василев47 Христо Ковачки48 Николай Михайлов49 Стефан Райчев50 Ивайло Мутафчиев51 Цеко Минев52 Огнян Донев53 Гриша Ганчев54 К
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 Цоло Вутов3 Димитър Борисов4 Иво Иванов5 Иван Ангелов6 Лука Ангелов7 Киро Киров8 Ирена Кръстева9 Чавдар Александров10 Орлин Хаджиянков11 Валери Николов12 Стефан Милушев13 Николай Ибушев14 Георги Папуров15 Пламен Стоянов16 Димитър Бербатов17 Стефан Шарлопов18 Станислав (Слави) Трифонов19 Тихомир Митев20 Васил Грънчаров21 Лукан Луканов22 Емил Райков23 Красимир Гергов24 Камен Колчев25 Васил Генчев26 Станимир Каролев27 Тихомир Каменов28 Й
12
0
 
2
 
! Отговори
e преди 8 години
БОГОМИЛ МАНЧЕВ, КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ и ХРИСТО КОВАЧКИ са тримата ключови играчи в енергийния бизнес, превърнали се по време на прехода в ОЛИГАРСИ и МАФИОТИ.
11
0
 
3
 
! Отговори
мафия преди 8 години
Хайде да смятаме. Регулираният пазар е около 20 млн МВч годишно.ВЕИ - 15% по 20 млн по 500 лв/МВч е равно на милиард и половинаАЕЦ - 25% по 20 млн по 37 лв/МВч е равно на 185 млн лв.Това означава, че ВЕИ произвежда за регулирания пазар доста по малко електроенергия от АЕЦ (15% срещу 25%), но получава 8 (осем) пъти повече пари (1500 млн срещу 185 млн за АЕЦ)С една дума АЕЦ е кръводарителя, а ВЕИ са кърлежите, които изсмукват печалбата на АЕЦ.
10
0
 
5
 
! Отговори
мафия преди 8 години
Ако НЕК и АЕЦ спрат краденето на пари от тях, винаги ще са на печалба. Там е голямото крадене. Зелената енергия е под 15% от общата инсталирана мощност. Каква тежест има тя в микса, че толкова да вдига цените. Да не говорим, че най-големите зелени енергетици са червени партийци-социалисти, които иначе толкова милеят за бедният електорат.Да не забравим и кражбата от Белене
9
0
 
4
 
! Отговори
Мюмюн жицата преди 8 години
Въпроса си е баш политически баце.Енерго разпределителните дружества не смеят да пипат братята роми които си дърпат ток на воля и не плащат.Не им го и спират.Защо ли?Ми то е ясно.А са гъкнали,а са им прекратили договорите.На тъмно лилавия електорат трябва да се дава.Те ни дават власта на изборите и ние избиваме загубите.Да ама кой плаща всички да са доволни?А?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно правителство вече падна, заради цената на тока. Така, че въпросът си е политически. Политиците ни да не се правят на ***.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядка, ходи си гледай пенсията, че от тебе *** за зеле не става!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕК ще излезе на печалба, а на голяма част от българина му предстои да излезе от страната завинаги, защото няма да му се занимава повече с няколко поколения елементарни умове, нямащи план за всеобщ просперитет :)
5
0
 
5
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
4
0
 
8
 
! Отговори
iuyo преди 8 години
кой осъществява натиск за вдигане цената на тока? Ето отговора :Номер 1 е Валентин Златев, който годишно от ВЕИ печели 18-19 милиона лева според социалиста Антон Кутев. Следват го Иво Прокопиев, Николай Вълканов (строителят на Цанков камък), Цветелина Бориславова с печалби от малко над 9 милиона лева.На 5 място е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с годишни приходи от ВЕИ от 7,6 милиона лева. На 6 позиция е Владимир Аличков с 6,7 милиона лева, а Светослав Донев е с 5,6 милиона лева. Е и?