Когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно

Гърците са ни съседи, но и ние искаме ЕС да ни чуе, рече Борисов
Обновена: 25 юни 2015 18:03 | 25 юни 2015 17:38, Веселина Йорданова
114
Когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни няма интерес Гърция да фалира.

"Направили сме всичко необходимо клоновете на гръцките банки у нас да не създадат проблем, макар че когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно", каза Борисов пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанията на лидерите от Европейската народна партия и на Европейския съвет.

Ние сме свикнали - колко години бивша Югославия се разпада на едната ни граница. Сега на другата - Черно море, Крим, Украйна и война, добави той, цитиран от БТА.

Според Борисов, колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е регионът. Не можем да искаме да сме островче на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато, коментира премиерът.

Той обаче отбеляза, че от пет-шест години, при няколко поредни гръцки премиери, Европейският съвет харчи часове да се занимава с едно и също нещо. "Освен думите, че трябват нови и нови пари, че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Всъщност ние всички имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция", заяви Борисов.

Той каза още, че е против отлагане и компромиси. "Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 милиарда има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят.

По думите му Северна България продължава да бъде най-бедна в ЕС, а не Гърция. Ако има тема на този Европейски съвет, по-добре да е тази, отколкото да се занимаваме всеки ден с проблема на Гърция, посочи Борисов.

Той посочи, че в телевизионните репортажи от Гърция хората там казват, че живеят по-добре, отколкото в България. Сега ще хабим време да се занимаваме пак с тях. Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят, добави министър-председателят.

По думите му както се взе решение да се помогне на Италия, Гърция и Испания, така би трябвало подобно решение сега да се вземе и за България.

"Нашата позиция е, че след като преградиха Средиземно море, миграционният натиск се насочи през сухопътните граници, съответно и през България. Дадохме 30 милиона за съоръжения, командироваме полицаи по границата всеки ден, харчим пари. Миграционният натиск става все по-голям. Отново ще застъпя тезата, че трябва да ни се помогне и на нас", посочи Борисов.

Според него, ако не се решат кардинално проблемите в страните, откъдето идват тези хора, този поток ще продължава. "Ако е за месец, два, три, по-лесно можем да реагираме. Тук проблемът е, че не се знае за колко и докога, изобщо дали ще се върнат по родните си места. В същото време това е трагедия - хора с деца бягат, там им режат главите, всеки би побягнал в такава ситуация", коментира премиерът.

Той добави, че тази тема е била обсъдена на днешната му среща с премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Борисов съобщи, че Камерън ще посети България през ноември, както и че имаме британска подкрепа за влизане в Шенген. Двамата са разговаряли по енергийните проекти, за разнообразяването на източниците за доставка на енергийни ресурси, за газовия хъб и връзките към газопроводите на съседни държави.

Премиерът Борисов отбеляза, че неговият колега е изключително впечатлен от българите, които работят във Великобритания. Те са много и действително здраво се трудят. Но има и такива, които отиват за една година и понеже по тяхната система, ако в първата година нямаш работа, печелиш около 10 хиляди евро, стоят и взимат тези пари. С някаква регулация това може да се реши. Казах, че у нас 10 хиляди англичани живеят по нашите села и ги приемаме с охота, добави Борисов. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.