Поскъпването на тока отложено – с месец

Новият регулаторен период ще започне от 1 август
Обновена: 25 юни 2015 13:28 | 25 юни 2015 13:20,
19
Поскъпването на тока отложено – с месец
Снимка: Reuters

Депутатите окончателно отложиха с един месец поскъпването на тока. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката, с които новият регулаторен период ще започне не от 1 юли, а от 1 август.

Още по темата

Според вносителите на предложението от ГЕРБ, ако се отложи с един месец срокът за вдигане цената на електроенергията, ще се финализира наредбата за облекчение до 85 процента за зелената компонента, ще се съкратят административните разходи в държавната енергетика с 10%, а Агенцията за държавна финансова инспекция ще приключи проверките в сектора за зелените мощности и ще се установи дали там не се дава свръхдържавна помощ.

До спешните законодателни промени се стигна, след като бизнесът заплаши с протести заради планирания скок на цената, а премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще протестира с тях.

Новият модел на ценообразуване, приет от КЕВР и отложен сега с месец от парламента, предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели – между 13 и 20 процента.

Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Цената на тока трябва всеки месец да поскъпва в България най -малко с 20%,така простолюдието ще се научи на уважение.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но иначе много хубаво го изиграха. Боцко почти вдигна кръвното и каза, че ще оглави протеста. Сигурно трябваше да се почустваме много гузни, че не го искаме високия ток.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се наядоха, не се накрадоха.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и мафиотите им ортаци в Правителството, пак се подиграх с регулатора. После пак да обясняват,че бил независим.
10
0
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
Отлагат поскъпването, но както е казала по голямата сестра -тоз х.й нас чака.
9
0
 
9
 
! Отговори
АСАН босия преди 8 години
гледайте какво правят АРМЕНЦИТЕ В ЕРЕВАН
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Znachi biznesa plachi s protesti i toka ne se vdigna..ami naroda da ne plachi napravo da se vdigne.i nama fa ima nito uvelichenie nito amerikamski tankove..
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока ще се вдигне, за да могат американските "Марици" да лапат и източват пари.И от кой, от бедния и оскотял български народ! Ами, ние сме си роби отвсякъде, няма какво да се лъжем! А тия *** в парламента само си отлагат оставката с един месец!
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на тика трябва да се дигне инак как ще ви накарат да се гъзефицирате, а после до взривовете е въпрос на време!
5
2
 
12
 
! Отговори
Не трол преди 8 години
Злоупотребите са на всички нива и чистенето трябва да започне със съд над Костов за амеиканската мафия неговата договорка там ощетява народа ни с милиарди всеки ден!Всички антинародни представители с интереси във енергийните секторчета трябва веднага да напуснат парламента!Ако ти или твоята жена,деца,близки и роднини имате централа,то вие нямате място в парламента господа ЕНИЧАРИ! КАДИЕВ ОСТАВКА И ВЪН!Но си кажи кои са ти съмишлениците!Време е господа ЕНИЧАРИ да заработите за народа!
4
3
 
15
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Цялата тупурдия с отлагането на скока на тока е буря в чаша вода .. не от 1 юли, а от 1 август, това не решава проблема! Защо изобщо ни трябваха тези западняшки дивотии /ВЕИ/, ние си имаме АЕЦ, който произвежда евтина енергия ... депутатите естествено използваха момента и към половината се уредиха с перки и панели и сега взимат и последните стотинки от джоба на нашенеца с измислените преференциални цени, като добавим и скъпарските ам. тецове, дадени от Костов, картинката е ясна!
3
1
 
11
 
! Отговори
Не трол преди 8 години
Ако се разследват "инвестиционните разходи" на всички в енергийната схема-система,в детайли,ще се установи огромно завишение на единичните цени на СМР за определени периди в размер на до 100% над пазарните към съответните периоди.Близки фирми се избират постоянно и им се дават поръчки на цени в пъти над пазарните.Само при изграждането на когенерацията в пловдив на ивеен сименс са работили на безумни часови ставки и някой безумец в ДКЕВР им ги е прознал но срещу какво?Злоупотребите са навсякъде!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде и ние да искаме национализация на енергокомпаниите - като арменците!САЩ подкрепяли такива работи четох!
1
11
 
6
 
! Отговори
мда преди 8 години
Ще изкажа кощунственото си мнение, че цената на тока в БГ е нереално ниска. Колкото повече се отлага решенията на проблема с тока зелените добавки и лобиските поправки в законите толкова по тежко ще го понесем като крайни потребители в крайна сметка. Цента трябав да се вдигне и да се изчистят всички *** по веригата. Проблема не ни е цената на тока а заплатите..