Юни: Борисов се еманципира, БСП се затвори, ДПС печели

Реформаторският устрем на властта сецна
3 юли 2015 20:15,
86
Юни: Борисов се еманципира, БСП се затвори, ДПС печели
Снимка: архив Ройтерс

През последния месец премиерът Бойко Борисов се еманципира от партньорите и вече действа сам. БСП пък се затвори във вътрешнопартийните си проблеми. Реформаторите пък са в нова форма на разделение, а ДПС трупа точки от поредното етническо напрежение – този път около ромите.

Това са част от изводите за политическите процеси през юни на института „Иван Хаджийски“. Анализът е дело на водещи социолози и политолози като проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Анастас Стефанов и Пламен Владимиров.

Още по темата
Според експертите изминалият месец е намалил темпото на реформаторския устрем. Те смятат, че противниците на пакетите от реформи са успели да се консолидират. Така се е стигнало до категоричното противопоставяне на прокуратурата, ВСС, Инспектората на ВСС срещу идеите на правосъдния министър Христо Иванов. Здравната реформа на Петър Москов срещна отпор и в управляващото мнозинство.

„Борисов постепенно успя да си извоюва еманципирана роля в собственото си управление и така да придобие максимална свобода на действие без оглед на каквото и да било съобразяване с партньори“, се казва в анализа. Наблюдателите припомнят, че допреди месец на премиера му се е налагало да се обяснява, че не си сътрудничи с ДПС. „Сега сътрудничеството с ДПС се представя като най-нормалното нещо и дискусията е за условията, а не за самия факт“, пише в доклада.

Той акцентира и на това, че вътрешното разделение в РБ добива нови форми. Според социолозите ако доскоро там се е говорело за линия на ДСБ и такава на ДБГ, вече спокойно може да се открои и трети самостоятелен играч – СДС, който има собствени отношения с Борисов.

Наблюдателите смятат, че БСП отново изпуска шанса да се утвърди като алтернатива на управлението. Причината за това са поне шестте разделителни линии между ръководство и вътрешнопартийна опозиция: отношението към ГЕРБ, отношението към АБВ, геополитическата позиция и др.
 
Според анализаторите затварянето на БСП във вътрешнопартийни проблеми позволява на лидера на АБВ Георги Първанов да реализира целите си.
 
Юни се оказа успешен за ДПС, което отново се изяви като централен фактор в българската политика. Партията печели от етническото напрежение в относително нов за нея сегмент като българските роми, където тепърва пробива, защото събитията ѝ позволяват да се представи като едва ли не единствен техен политически защитник, пише в анализа.

Наблюдателите смятат, че движението на Местан е успяло да изземе инициативата на президента за референдум с предложението си за 100% мажоритарни депутати. Привличането на бившия служебен премиер Георги Близнашки като експерт пък бил втори удар по държавния глава.

Анализаторите смятат, че след силния ход с ултиматума към властта, Патриотите отново заемат по-задни позиции.

Института „Иван Хаджийски“ анализира и че несигурността в страната през последния месец е нарастнала. В същото време обаче българските институции показвали липса на адекватност в публичното си поведение по два поредни повода: инцидента в Анево и приемането на американска тежка военна техника.

Във външен аспект наблюдателите коментират, че диалогичният тон на руско-американските отношения от май, през юни е сменен от по-твърд. „Започва нова милитаризация на Европа“, пишат от Института и напомнят решението на САЩ да разположат над 200 танка в шест европейски държави, сред които и България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 години
борбата е до последния европеец, гърция е малкия бушон, който ще изгори по големия бушон германия, а централното табло сащ ще изключи и самозапали малко след това, стискам палци на гърците да освободят европа от американско робство!
32
2
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
голяма змия е този само интриги празни прикази и нищоправене. дано пукне в мъки този баш башибозук и ***. винаги гледа да скара и унищожи останалите, който се докосне до него не оцелява, същото е и с България, докато диша на тази земя България няма шанс
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям артист и циркаджия :))) как само сваля матриала си голям смях, и най-тъжното е че матриала върви под строй зад него :))) *** народ - слаба държава
30
0
 
4
 
! Отговори
odessa преди 8 години
amerikanski tank se karaa samo za remont. tankovete obache veche stavat samo za skrap. russland ima dovolno kolichestvo iadreni podvodnici.
29
0
 
20
 
! Отговори
До спящите преди 8 години
Ей хорааааа, 16 сухи милиарда ви нахлузиха да плащате! Помните ли когато Ореха рефинансира как Борисов по детските градини говореше на нищо неразбиращите малчугани как те щяли да плащат този милиард??!!
28
0
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Верно! Прилича много на Моаи от Великденския остров.
27
6
 
6
 
! Отговори
Писна ни преди 8 години
Истината е че на ДПС много ,ама много им се иска Борисов да е сключил тайна договорка с тях .И по цял ден обесняват на лековерния избирател.Та да им се върже народа и после пак едни тройни ,четворни .Но този път няма да им мине ,ни на Кънчо ,ни на Райчев.
26
0
 
18
 
! Отговори
Четвърти грък преди 8 години
Шшшшшшт , тихо да не събудим българите да не свалят Борисов от власт ,че ще станат по-добре от Гърция след това ! По-тихо нека си стоят в батака с мизерните си заплати и пенсии!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господари на ефира вече се е превърнало в предаване за политически поръчки на Тиквата
24
1
 
18
 
! Отговори
BOC преди 8 години
Искам да съм гръцки пенсионер в криза и да вземам с чакане на опашка 120 евра на седмица, вместо да вземам 120 евра на месец, но без чакане!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе гърците уж били в криза, а половината българки гледат напикани гръцки пенсионери за половината от пенсите им (1/2 гр.пенсия = 400 евро = 800 лв).Ще повярвам на Тиквата, Плевела и Очилатия безроден *** от снимката, че Гърция е зле, когато видя гъркиня да сменява памперсите на опикан български пенсионер за половината от пенсията му (1/2 бълг.пенсия = 100 лв = 50 евро).
22
2
 
27
 
! Отговори
Питанка преди 8 години
Винаги съм се питал защо като Орешарски взе един милиард на улицата излязоха Ранобудни, Платена мрежа, Красиви и Интелигентни протестиращи, Барабанчици, Ани Цолова И Николаев ореваваха всяка сутрин студиото, Господари на ефира посвещаваха предавания .....а когато ГЕРБ изтегли 16 милиарда никой не казва копче, всички мълчат, Ранобудните спят, Сутришните блокове са занимават само с каквото и за каквото им е платено....Чудна работа!Дали някой плаща яко за това???????????
21
3
 
2
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Уважаеми зрители. В момента съм зает. Имам запек и вземах една таблетка Бисалакс защото имам запек. Имам запек защото гълтам успокоителни през два часа. И от тези успокоителни получавам лениви черва и т. на. Та сега отивам в тоалетната но ще си взема и един вестник да не скучая. После ще продължим нашето предаване за да дискутираме проблемите на нашата мила Родина Народна Република България.
20
0
 
10
 
! Отговори
Грък преди 8 години
Шшшшшшт , тихо да не събудим българите!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Борисов и еманципация са две взаимно изключващи се понятия.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека си направи 3 бързи милиарда а ние викаме ура и сме с 16 милиарда назад
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката: Овчаря на стадото ! Заспалото стадо , толкова заспало че нищо не може да го събуди!
16
0
 
21
 
! Отговори
какво повече преди 8 години
Близнашки не е просто падение.Той е национален предател.Човекът повишил цените на тока от омраза към онези хора,които честно се бориха срещу цените за тока.Това е измекярът заплашил гражданите на Мизия,че няма да им даде помощите ако не гласуват.Това е нищожеството защитаващо една конституция след която България беше хвърлена в криминален преход.И това е *** отишъл при ДПС.Проклятието на България. Което се свързва в Америка с мафията.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професоре, професоре, слез на земята и си отвори очите. Или не си си взел хапчетата?
14
2
 
20
 
! Отговори
До надолу преди 8 години
Точно така доста хора разбраха ,че ДПС поддържа ГЕРБ и имат задкулисна уговорка! Да не би кафето на Боко с Местан да е било случайно? Да бе, наивниците да верват! Даже се видя на гласуването на пенсионната реформа как ДПС им даде рамо с гласове за по-сигурно, направете изчисления и ще видите!