Юни: Борисов се еманципира, БСП се затвори, ДПС печели

Реформаторският устрем на властта сецна
3 юли 2015 20:15,
86
Юни: Борисов се еманципира, БСП се затвори, ДПС печели
Снимка: архив Ройтерс

През последния месец премиерът Бойко Борисов се еманципира от партньорите и вече действа сам. БСП пък се затвори във вътрешнопартийните си проблеми. Реформаторите пък са в нова форма на разделение, а ДПС трупа точки от поредното етническо напрежение – този път около ромите.

Това са част от изводите за политическите процеси през юни на института „Иван Хаджийски“. Анализът е дело на водещи социолози и политолози като проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Анастас Стефанов и Пламен Владимиров.

Още по темата
Според експертите изминалият месец е намалил темпото на реформаторския устрем. Те смятат, че противниците на пакетите от реформи са успели да се консолидират. Така се е стигнало до категоричното противопоставяне на прокуратурата, ВСС, Инспектората на ВСС срещу идеите на правосъдния министър Христо Иванов. Здравната реформа на Петър Москов срещна отпор и в управляващото мнозинство.

„Борисов постепенно успя да си извоюва еманципирана роля в собственото си управление и така да придобие максимална свобода на действие без оглед на каквото и да било съобразяване с партньори“, се казва в анализа. Наблюдателите припомнят, че допреди месец на премиера му се е налагало да се обяснява, че не си сътрудничи с ДПС. „Сега сътрудничеството с ДПС се представя като най-нормалното нещо и дискусията е за условията, а не за самия факт“, пише в доклада.

Той акцентира и на това, че вътрешното разделение в РБ добива нови форми. Според социолозите ако доскоро там се е говорело за линия на ДСБ и такава на ДБГ, вече спокойно може да се открои и трети самостоятелен играч – СДС, който има собствени отношения с Борисов.

Наблюдателите смятат, че БСП отново изпуска шанса да се утвърди като алтернатива на управлението. Причината за това са поне шестте разделителни линии между ръководство и вътрешнопартийна опозиция: отношението към ГЕРБ, отношението към АБВ, геополитическата позиция и др.
 
Според анализаторите затварянето на БСП във вътрешнопартийни проблеми позволява на лидера на АБВ Георги Първанов да реализира целите си.
 
Юни се оказа успешен за ДПС, което отново се изяви като централен фактор в българската политика. Партията печели от етническото напрежение в относително нов за нея сегмент като българските роми, където тепърва пробива, защото събитията ѝ позволяват да се представи като едва ли не единствен техен политически защитник, пише в анализа.

Наблюдателите смятат, че движението на Местан е успяло да изземе инициативата на президента за референдум с предложението си за 100% мажоритарни депутати. Привличането на бившия служебен премиер Георги Близнашки като експерт пък бил втори удар по държавния глава.

Анализаторите смятат, че след силния ход с ултиматума към властта, Патриотите отново заемат по-задни позиции.

Института „Иван Хаджийски“ анализира и че несигурността в страната през последния месец е нарастнала. В същото време обаче българските институции показвали липса на адекватност в публичното си поведение по два поредни повода: инцидента в Анево и приемането на американска тежка военна техника.

Във външен аспект наблюдателите коментират, че диалогичният тон на руско-американските отношения от май, през юни е сменен от по-твърд. „Започва нова милитаризация на Европа“, пишат от Института и напомнят решението на САЩ да разположат над 200 танка в шест европейски държави, сред които и България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
20
 
7
 
! Отговори
Професор преди 8 години
България се развива със страшни темпове и по икономически показатели доближава страни като Германия и Австрия. И всичко това само за два мандата управление на П. П ГЕРБ.
12
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да *** комунистите Бойко Ще продължава да ги мачка. Още един мандат за ГЕРБ! Поклон!
11
3
 
27
 
! Отговори
Сори преди 8 години
Това е човека който манипулира 1/4 от българите , горките! Със сладки приказки, лафове и просташки изказвания те си го припознават и си казват " еееее тоя е наш човек ве, ще гласуваме за него" ! Доста още България ще си стои на дъното!
10
2
 
23
 
! Отговори
boc преди 8 години
Номер 9 е абсолютно прав!Герб управлява под диктата на ДПС, както всички досега управлявали ни!Но ГЕРБ са първите, които управляват със задкулисна, неявна договорка с ДПС1
9
1
 
10
 
! Отговори
до до 1 преди 8 години
А може би това е следствие на конституцията ,която бетонира БКП като уж демократична партия.И фактът ,че БКП създаде ДПС.Че следствие на подобна прокуратура няма борба с мафията.И може би затова и Борисов е приятел днес с Америка .А мръсниците от БКП писали конституцията ходят да дават експертизи срещу реформите!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хорааааа, нищо добро не се случва, хорааа... Управляващите умират от страх от реформите, основно съдебната, понеже знаят, че е масово самоубийство, дпс все повече си властва над ***.т.е, които пък все повече почват да си правят каквото поискат безнаказано... Министърът на ВР е под всякаква критика относно тези битови проблеми и си говори едни глупости... Абееее, въобще....... Боже, помогни ни...
7
3
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК!!!Като гледах тази снимка и си помислих за отдавна търсеното междинно звено между човека и ***.
6
7
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Г-н Матриал явно още не си разбрал ,че те управлява ГЕРБ и ДПС !!! И ГЕРБ са изродено отроче на комунистите!!! Борисов е бил пръв приближен на Първия , айде да помислим логично може ли демократ или противник на комунизма-социализма да бъде човек от когото зависи живота на най-важния човек в България! Къде му е досието на Борисов , къде му са членските карти, какъв е бил ??? Никой не знае за съжаление!Иначе сега е най-върлия противник на социалистите и първа дружка с американците и европейците!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега като падне едно рязане на ленти.Стой та гледай...
4
0
 
12
 
! Отговори
хм преди 8 години
Хора,ако се абстрахираме от политическите си пристрастия поне не можем да не се обединим в едно .Няма такова човешко падение като Близнашки .
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов за два мандата промени България към по добро. Вече пенсионерите не ровят в кофите за *** защото са празни. Преди се намираше парче плесенясал хляб но вече няма.
2
19
 
8
 
! Отговори
Минка Костова преди 8 години
Велик Държавник, Голям Българин и Патриот.
1
6
 
18
 
! Отговори
някой да се изненадв преди 8 години
Последната крепост на комунистите - ДПС.