Плевнелиев поиска Западните Балкани в ЕС

Той е личност на годината на Югоизточна и Централна Европа
Обновена: 3 юли 2015 15:06 | 3 юли 2015 14:55, Камелия Цветанова
99
Плевнелиев поиска Западните Балкани в ЕС
Снимка: Булфото, архив

Според президента Росен Плевнелиев интеграцията на Западните Балкани в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността.

„За да подсигурим нашата стабилност, сигурност и просперитет не е достатъчно да се присъединим към съществуващите евроатлантически структури. Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво. Заедно ние представляваме нововъзникващи пазари на 12 страни и 150 млн. души”, заяви той по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, цитиран от „Фокус“.

По време на форума държавният глава получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа”.

Той припомни, че на 1 юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

„По време на нашето председателство ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на структурата. Ще съсредоточим усилията си в три приоритета: изграждането на енергийна и транспортна инфраструктура, укрепването на демократичните устои и сигурността и справянето със засиления бежански поток към региона“, каза президентът Плевнелиев.

Според него страните от региона само обединени могат да гарантират стабилността и развитието, защото без стабилност няма развитие.

„Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността. Заедно можем да се борим срещу тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността. Само чрез обединение, уважение към закона и политика на ценностите ще бъдем способни да продължим. Днес, повече от всякога се трябва да подкрепим европейския проект и да се гордеем, че сме европейци”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че  Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност.

„Балканите, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие”, каза още президентът.

„Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави Росен Плевнелиев.

"Сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. Всяка една страна, всяка нация в региона може и трябва да допринесе за нашата цел – мирни, демократични и проспериращи Балкани. ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна”, допълни президентът и обясни, че ЕС е двигателят на регионалното сътрудничество.

Президентът каза още, че Балканите все още са уязвими на външно влияние и коментира, че прогресът, постигнат до тук не е гарантиран.

„Трябва да го пазим и доказваме. Най-добрият начин да продължим е чрез по-добро сътрудничество, по-добра интеграция и връзки", настоя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев поискал?А някой иска ли Плевнелиев?
35
2
 
17
 
! Отговори
КК преди 8 години
А спомняте ли си, че Цветан Василев беше 3 пъти Банкер на годината. После се разбра, че не е бил никакъв банкер...Този е поредната Личност на годината в някаква класация... Е, след време ще се разбере, че не е никаква личност...Това са просто театрални политически постановки..."Всичко е само игра, всичко е само театър...." се казва в една песничка...Да е жив и здрав!
34
2
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Тая опорна точка за НПО не е ли за вътрешно руска употреба ? В България няма много смисъл.......
33
2
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Какво е НПО ? Национална Пощенска Организация ли ?
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде изчезнаха на Плевньо имотите и милионите от данъчната декларация ?! Какъвто президента, такава и държавата.
31
7
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
На *** жена му къде живее ? след развода........
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питайте НСО-то. *** живеев Бояна, а жена му си живее в къщи.
29
10
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
А на путин как се играе ? Едно хлапе почва да бие по-малките от него и им анексира играчките ли ?
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личност на годината, а в семейството си *** на годината.
27
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Наистина има ли някой да харесва този ***.Иначе американците си го харесват-колкото по голямо мекотело толкова повече харесван.Но питам за народа -колко ли трябва да си заблуден,че да те впечатлява тази пародия на човече.
26
11
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
България се превръща в център на Балканите. Изостаналите държави като сърбия и македония ще ни станат сателити. Ще откъснем Сърбия от сверата на руското влияние и ще я вкараме в българска орбита.
25
10
 
4
 
! Отговори
777 преди 8 години
Чехлю, чехлю ама руските *** така и не успяват да му свалят рейтинга :D
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без майтап,ама наскоро заварих хлапетата да си играят на"Чехлю".Имитираха президента Плевнелиев как марширува и чете речи,и изброяваха прякорите му..................Като си почнал - научи ги да играят и на путин.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американска марионетка , също като Боко, Цвъки и всички от Герб ! Един ден историята ще ги съди а ние вече съдим по джобовете си!
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американска марионетка , също като Боко, Цвъки и всички от Герб ! Един ден историята ще ги съди а ние вече съдим по джобовете си!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛИЧНОСТ !!!!!!!!! ОЛЕ МАЛЕ ....
20
3
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Халал да ви е тоя "президент" ! Защото си приличате, затова си го харесвате.
19
9
 
5
 
! Отговори
Az преди 8 години
В сърбия руската пропаганда е по-мощна дори от тук. Така, че за сега е опасно да се приема в ЕС държава като сърбия в която промиването на мозъци е така масово. По-добре да почакат.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е единствената държава в Европа ,в която все още може да се хапне истинска храна. Влязат ли в ЕС и те ще ядат ла-на.
17
10
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Сектата на русофилите си лае, президента си върви :D